Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στην «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ», εταιρεία εργολάβο της ΔΕΗ


Ερώτηση για την κατάσταση των εργαζομένων στην ανάδοχο εταιρεία «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ», που για χρόνια έχει πάρει την εργολαβία διαφόρων εργασιών από τη ΔΕΗ και στην περιοχή Πρέβεζας – Άρτας - Λευκάδας, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ενέργειας και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:
«Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ που παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι δουλεύουν ως εναερίτες καθώς επίσης και ως εργάτες στα εναέρια και υπόγεια δίκτυα της ΔΕΗ στους Νομούς Άρτας, Λευκάδας, Πρέβεζας. Δουλεύουν στη συγκεκριμένη εταιρεία από 20 και 25 χρόνια και συνεχώς δείχνανε ανοχή στην καθυστέρηση των πληρωμών τους κάτω από την απειλή της απόλυσης.
Ιδιαίτερα από το 2010 η εργολαβική εταιρεία παραβιάζει συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Δεν πληρώνει κανονικά και καθυστερεί συστηματικά να καταβάλει τα δεδουλευμένα. Τα ποσά που οφείλονται διαχρονικά στους 40 εργαζόμενους που δουλεύουν στου Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας είναι τεράστια και κυμαίνονται από 10.000 έως και 50.000 ανά εργαζόμενο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Για τους τελευταίους τρεις μήνες ουσιαστικά χρωστά όλα τα χρήματα (μηνιάτικα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, επίδομα άδειας) αφού για το χρονικό αυτό διάστημα οι εργαζόμενοι για το τρίμηνο έπαιρναν προκαταβολή το ανώτερο μέχρι και 200 ευρώ.
Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Δεν έχουν χρήματα ούτε για τις καθημερινές τους ανάγκες. Να στηρίξουν τα παιδιά τους για να μπορούν να μάθουν γράμματα, να σπουδάσουν. Ορισμένοι έφτασαν μέχρι και στην αναστολή των σπουδών των παιδιών τους,
Επειδή η κατάσταση δεν πάει άλλο, οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, από την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, αναπτύσσοντας παράλληλα και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, η ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, φέρνοντας εργάτες από άλλους χώρους εργασίας.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ιδιωτικοποίησης τομέων του Δημοσίου, όπως την Ενέργεια, με την ανάθεσή της σε ιδιώτες εργολάβους.
Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει και η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΔΔΗΕ όπως και οι προηγούμενες της ΔΕΗ που ανέχονται ο εργολάβος να δρα ασύδοτα απέναντι στους εργαζόμενους.
Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα με βάση την κλαδική σύμβαση εργασίας καθώς επίσης επιδόματα, δώρα, νυχτερινή εργασία και αργίες, που οφείλονται και να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων.
- Να μη γίνει από την εργολαβική εταιρεία καμία απόλυση εργαζομένου ή άλλη βλαπτική μεταβολή για τους εργαζόμενους (π.χ. μετακίνηση σε άλλο χώρο εργασίας) και να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες από τη Διοίκηση της ΔΕΗ για την υπογραφή συμβάσεων έργου αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
- Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων βάζοντας φραγμό στην εργοδοτική αυθαιρεσία από τις εργολαβικές εταιρείες σε βάρος των εργαζομένων;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: