Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Μολυβδοσκέπαστο Κόνιτσας. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video

























Μολυβδοσκέπαστη, ακοίμητος φρουρός των συνόρων
Όμορφο χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του όρους Νεμέρτσικα, η Μολυβδοσκέπαστη Ιωαννίνων βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο η Διπαλίτσα ή Δεπολίτσα (έτσι ονομαζόταν τότε ο οικισμός) αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής. Τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της αδιάρρηκτης ιστορικής συνέχειας του οικισμού από τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο έως σήμερα.














Κοντά στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαρανταπόρου, σε απόσταση 400 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά συγκροτήματα της Ηπείρου, η μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου. Το μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι η στέγη του καθολικού του ήταν παλαιότερα καλυμμένη από μολυβδόφυλλα. Η άλλοτε σταυροπηγιακή μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής έως τα τέλη του 13ου αιώνα.
Η μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου δεν είναι, πάντως, το μόνο εκκλησιαστικό μνημείο που ελκύει τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού στην εν λόγω παραμεθόρια περιοχή των Ιωαννίνων. Σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, που αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής από τα τέλη του 13ου αιώνα. Σύμφωνα με το κείμενο της κτητορικής επιγραφής, η εκκλησία χτίστηκε το 1537 και αγιογραφήθηκε το 1645.
Επίσης, το χωριό Μολυβδοσκέπαστη στολίζουν οι παλαιότατες εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σώζοντος, της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Τριάδας.
Ένας ακόμη πόλος έλξεως για τους ταξιδιώτες είναι η υπέροχη θέα που προσφέρει το παρατηρητήριο της Μολυβδοσκέπαστης, τόσο στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου όσο και στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαρανταπόρου (τα νερά των δύο ποταμών διασχίζουν ακολούθως αλβανικά εδάφη και χύνονται στην Αδριατική)
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως σε μικρή απόσταση ανατολικά της Μολυβδοσκέπαστης βρίσκεται η κατάφυτη κοιλάδα του Μπουραζανίου, όπου ενώνονται τα νερά των ποταμών Αώου, Βοϊδομάτη και Σαρανταπόρου. Η περιοχή, με τα άφθονα τρεχούμενα νερά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τη γέφυρα (στον Αώο) και το νερόμυλο, αποτελεί ιδανικό τόπο επαφής του ανθρώπου με τη φύση. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Πάρκο "Μπουραζάνι", αλλά και η περιήγηση στην περιοχή μέσα από το σηματοδοτημένο περιπατητικό μονοπάτι.
Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία και όλα τα υπόλοιπα αξιοθέατα των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.












Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης

Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα και σε 400 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στο Βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην περιοχή του ιστορικού Μπουραζανίου βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης. Από την Κόνιτσα περνάμε τα χωριά Μαζί και Αετόπετρα και συναντάμε τον ποταμό Βοϊδομάτη. Περνάμε τη στενή γέφυρα δίπλα στο στρατιωτικό φυλάκιο και στρίβουμε δεξιά προς το χωριό Μολυβδοσκέπαστο. Στο τέλος της σχεδόν ευθείας διαδρομής, στο δεξί μας χέρι θα βρούμε μια στάση λεωφορείου λίγο πριν την ανηφόρα για το χωριό. Ευθεία κάτω από την στάση του λεωφορείου στα 50 μέτρα μέσα σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι. 
Ονομασία
Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης
Βασιλική = γιατί κτίστηκε από τον Βασιλέα-Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Δ' τον Πωγωνάτο
Σταυροπηγιακή = Σταυροπηγιακές λέγονται οι Ιερές Μονές οι οποίες εξαρτώνται απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Για να δηλωθεί η εξάρτηση από το Πατριαρχείο, ο ίδιος ο Πατριάρχης ή εκπρόσωπός του τοποθετούσε κατά τη θεμελίωση των Ιερών Μονών σιδερένιο σταυρό στα θεμέλια ο οποίος είναι και το Σταυροπήγιο "Πήγνυμι σταυρόν" (Τοποθετώ μέσα στο χώμα σταυρό). Οι Σταυροπηγιακές Μονές ελέγχονται από το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης τοποθετεί τον ηγούμενο. Η Ι.Μονή Μολυβδοσκεπάστου ήταν ανέκαθεν Σταυροπηγιακή μέχρι τουλάχιστον το 1907 έτος που ο Πατριάρχης τοποθέτηση ηγούμενο της Ιεράς Μονής τον Ιερομόναχο Βενέδικτο. Μετά τη διάλυση της Ι.Μονής (άγνωστο πότε ακριβώς), η Μονή έγινε Επαρχιακή. Ανήκει δηλαδή στην Μητρόπολη της επαρχίας στην οποία βρίσκεται η Μονή.
Κονίτσης = Γιατί σήμερα η Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Μολυβδοσκέπαστος = Ολόκληρη η στέγη του Ιερού Ναού ήταν σκεπασμένη από μολύβι.












Τοποθεσία
Το Μοναστήρι είναι χτισμένο στους πρόποδες του ανατολικού όγκου του Όρους Νεμέρτζικα που τοπικά λέγεται και Μερόπη. Ο ποταμός Αώος έρχεται από την Πίνδο, από την περιοχή της Βωβούσης και Σαμαρίνης. Έξω από την Κόνιτσα ενώνεται με τον Βοϊδομάτη, ο οποίος πηγάζει από τη χαράδρα του Βίκου. Οι δύο μαζί προχωρούν και κάτω από την Ιερά Μονή προς την ανατολική πλευρά της και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, ενώνονται με τον ποταμό Σαραντάπορο ο οποίος έρχεται από το Επταχώρι και τον Πεντάλοφο. 
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, σε σχετικά μικρή απόσταση από την Ι. Μονή και από την πλευρά της Κωμοπόλεως Λεσκοβίκι περνούσε η Εγνατία Οδός η οποία συνέδεε την Βόρειο Ήπειρο με την Κόνιτσα και την υπόλοιπη Ελλάδα μέσο της γέφυρας της Μέρτζιανης μέχρι το 1944 οπότε και οι δρόμοι έκλεισαν. 
Ιστορικά
Το Μοναστήρι χτίστηκε το 670 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο, πριν δηλαδή 1300 χρόνια. Σκεπάστηκε από μολυβένιες πλάκες, εξ ου και Μολυβδοσκεπαστή εκκλησία. Αυτό το μολύβι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγινε βόλια από τους Έλληνες για να πολεμήσουν τους Τούρκους. Μετά την καταστροφή του το Μοναστήρι ανακαινίστηκε το 1341 από τον Ανδρόνικο Κομνηνό Παλαιολόγο. Στην Τουρκοκρατία λειτούργησε σαν Σχολή του Γένους. Μέχρι το 1863 υπήρξε Μητρόπολη της Επαρχίας Πωγωνιανής. Σήμερα στα κελιά του Μοναστηριού μπορούν να διανυκτερεύσουν Χριστιανοί που έρχονται από μακριά. Το Μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Στην αυλή του Μοναστηριού, πίσω από το Ιερό υπάρχει ο τάφος του αείμνηστου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού (+1994), ανδριάντας του οποίου υπάρχει στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα
Στην Ιερά Μονή μπορεί να προμηθευτεί κανείς το βιβλίο "Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης" το οποίο περιγραφεί αναλυτικότερα την ιστορία και τα θαύματα και από το οποίο αντλήθηκαν τα παραπάνω στοιχεία. Τηλέφωνο Μοναστηριού 0655-61375 













Μονή Ταξιαρχών Γκούρας.
Σε απόσταση 2 χλμ., δυτικά από το Αηδονοχώρι και πάνω σε μια χαρακτηριστική βραχώδη και οχυρή τοποθεσία, βρίσκεται η Μονή Ταξιαρχών Γκούρας.  Η Μονή χτίστηκε  στην σημερινή της θέση τον  16ο αιώνα και έχει υπέροχη θέα προς την σμίξη των ποταμών Αώου και Σαραντάπορου, καθώς και στην γύρω περιοχή.
Υπήρξε μια από τις περισσότερο σημαντικές και πλούσιες μονές της Ηπείρου με μετόχια στη Ρουμανία. Για αιώνες το μοναστήρι υπήρξε το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής και βοήθησε ποικιλοτρόπως τους κατοίκους των γύρω χωριών σε δύσκολες εποχές.
Το καθολικό της Μονής, αφιερωμένο στους Ταξιάρχες, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1829. Οι προσπάθειες επανακατασκευής του εκ βάθρων, την περίοδο 1854-1857, δεν απέδωσαν καρπούς και έτσι διακρίνονται σήμερα μόνο τα θεμέλια του ναού πάνω σε έναν χαρακτηριστικό ογκώδη βράχο. Σώζεται όμως λίγο πιο πέρα το παρεκκλήσι του Αγίου Χαράλαμπους, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει αξιόλογες μισοκατεστραμένες  αγιογραφίες.
Κάτω από το ιερό του ναού υπάρχει θολωτή κρύπτη, βάθους 2 μέτρων, όπου μπορούν να χωρέσουν λίγες δεκάδες άτομα. Στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους λαμβάνουν χώρα οι ακολουθίες όταν η Μονή εορτάζει.
Η Μονή περικλύεται από ψηλά τείχη, αποκτώντας έτσι φρουριακό χαρακτήρα, ενώ στον περιβολό της, εκτός από τα κελιά των μοναχών, υπήρχαν εργαστήρια και σχολείο που λειτουργούσε από τον 16ο αιώνα.
Πρόσφατα τα περισσότερα από αυτά τα κτίσματα  αναστηλώθηκαν και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν κατασκηνώσεις παιδιών και νέων με ευθύνη της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Η  Μονή πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου (εορτή των Ταξιαρχών) και στις 10 Φεβρουάριου (εορτή του Αγίου Χαραλάμπους).

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων
Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού Μολυβδοσκέπαστου και χρησιμεύει ως κεντρικός ναός. Έχει σταυροειδή στέγη με τρούλο, με πεντάπλευρη κόγχη, νάρθηκα και στη νότια πλευρά καλυμμένο προπύλαιο.
Οι τοιχογραφίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καλύπτουν το εσωτερικό της εκκλησίας. Σύμφωνα με την υπέρυθρη επιγραφή ο ναός χτίστηκε το 1537.

Δεν υπάρχουν σχόλια: