Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Αρκετά μνημεία βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Κραυγή αγωνίας» για τα μοναδικά πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου!


Ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα ελέγχων και παρεμβάσεων όπου κριθεί αναγκαίο

Επιστολή Πολιτ/κού Συλλόγου Τσεπελόβου προς τους αρμόδιους φορείς για τα γεφύρια Κοβάτσαινας και Χάτσιου

• Με τα βλέμματα όλων των αρμόδιων φορέων στραμμένα τα τελευταία τρία χρόνια στο περίφημο γεφύρι της Πλάκας που χάθηκε στα ορμητικά νερά του Αράχθου, σε δεύτερη… μοίρα μοιάζουν να έχουν περάσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πετρογέφυρα της Ηπείρου, ειδικά τα λιγότερο… διάσημα, που καταρρέουν εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.
Ειδικά στον Νομό Ιωαννίνων συναντά κανείς πέτρινα γεφύρια σε κάθε ποτάμι, μερικά εκ των οποίων αποτελούν εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έχουν όμως περάσει στη σφαίρα της… λησμονιάς. Στο Ζαγόρι, την Κόνιτσα, το Πωγώνι, τα Τζουμέρκα μικρά και μεγαλύτερα παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια, μερικά εκ των οποίων είναι ηλικίας 150 και 200 ετών, έχοντας υποστεί διάφορες ζημιές, ειδικά τον περασμένο χειμώνα, κινδυνεύουν σήμερα να καταρρεύσουν ολοκληρωτικά και να χαθεί έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.   
Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «Ο Τσούφλης» για δύο πέτρινα γεφύρια της περιοχής του Ζαγορίου, σε επιστολή του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών Έργων Ηπείρου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της ώστε να διασωθούν!
Απαιτείται έλεγχος…
Σημαντικές απώλειες «μετράει» η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια σε πολιτιστικά μνημεία, μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο ποταμό, του γεφυριού της Γκάνας στο Καβαλάρι αλλά και του Θεογέφυρου στη Ζίτσα, έστω κι αν αυτό το τελευταίο ήταν μνημείο της φύσης!
Οι απώλειες αυτές είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, εάν το υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου – Βορείου Ιονίου και Δυτ. Μακεδονίας, δεν θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα επιθεώρησης και ελέγχου των πετρογέφυρων της περιοχής μας που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία, κάνοντας παρεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και στερέωσης όπου διαπιστωθούν προβλήματα. Ούτως ή άλλως, τα σημαντικότερα μικρά και μεγάλα γεφύρια του τόπου, όπως αυτά του Πωγωνίου, του Ζαγορίου κ.λ.π. έχουν καταγραφεί παλιότερα από την Υπηρεσία, άρα υπάρχει έτοιμος οδηγός που θα διευκολύνει το έργο της!
Η πολιτιστική, αρχιτεκτονική και λαογραφική αξία πολλών από αυτά τα γεφύρια είναι μεγάλη και θα χαθεί οριστικά, αν κάποια από αυτά καταρρεύσουν εξαιτίας των φθορών που τους προκαλεί η φύση, αλλά και της έλλειψης συντήρησης από πλευράς των αρμόδιων κρατικών φορέων.
Στο Τσεπέλοβο...
Δύο πέτρινα γεφύρια, ηλικίας μάλιστα πάνω από 200 ετών, για τα οποία υπάρχει ορατός κίνδυνος σήμερα να χαθούν για πάντα, φέρνει στην επικαιρότητα ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Τσούφλης» από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου. 
Πρόκειται για το γεφύρι της Κοβάτσαινας (χτισμένο το 1806) και το γεφύρι του Χάτσιου (χτισμένο το 1804), τα οποία, όπως τονίζει ο Σύλλογος στην επιστολή του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, χρήζουν άμεσης παρέμβασης ώστε να μην καταρρεύσουν. Γι’ αυτό και κάνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την έγκαιρη επισκευή τους. «Πρόκειται για πέτρινα γεφύρια απείρου φυσικού κάλλους, με μεγάλη ιστορία και τεράστια συνεισφορά στη ζωή των προγόνων μας καθώς χρησίμευαν στην καθημερινή μετακίνηση τους. Πλέον, αποτελούν πόλο έλξης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών συγκεντρώνοντας ποικίλα σχόλια θαυμασμού», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην σχετική επιστολή.
Σοβαρές φθορές
Όπως κάνει γνωστό ο Σύλλογος, προ διετίας, στις 29 Αυγούστου 2016, είχε υπάρξει ενημέρωση του τοπικού συμβουλίου προς τον Δήμο Ζαγορίου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για την αποσάθρωση του νότιου βάθρου του γεφυριού του Χάτσιου, όμως δυστυχώς κανείς δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες στερέωσής του. Συν τοις άλλοις, ιδιαίτερη μνεία για το ζήτημα είχε γίνει και σε μεταγενέστερη συνέλευση του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου Ζαγορίου, στο Τσεπέλοβο το καλοκαίρι του 2017, αλλά για ακόμα μία φορά η έκκληση του Συλλόγου υπήρξε «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»!
Σήμερα, έπειτα από τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, η ζημιά επεκτάθηκε και στο βόρειο βάθρο, με έντονο πια τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Παράλληλα, στο γεφύρι της Κοβάτσαινας υπάρχει υποχώρηση ενός μεγάλου μέρους της τοιχοποιίας του πλευρικά, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό τη στατικότητα του  μνημείου.
Όχι στην κωλυσιεργία…
«Μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, του Θεογέφυρου στη Ζίτσα και της Γκάνας στο Καβαλάρι, ιστορικών πέτρινων γεφυριών του Ελληνικού πολιτισμού, κρίνεται ως ζωτικής σημασίας το ζήτημα. Ως πολιτιστικός σύλλογος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Τσεπελόβου, ζητούμε και απαιτούμε οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν του θέματος, χωρίς άλλες χρονοτριβές και κωλυσιεργίες, ώστε να μην "θρηνήσουμε" ακόμα ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς», επισημαίνει «Ο Τσούφλης» στην επιστολή του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που κοινοποιείται επίσης στον Δήμο Ζαγορίου, την Περιφέρεια Ηπείρου και τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. 
Και καταλήγει τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ευελπιστούμε στην ορθή μέριμνα και πλήρη επισκευή των γεφυριών και όχι στη σιωπή, την αδιαφορία και την ανταλλαγή ευθυνών σε όποια ανεπιθύμητη ενδεχόμενη κατάρρευση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: