Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Παπαδάτες.. Αναβιώνει ο Καγκελάρης

Το έθιμο του «Καγκελάρη» θα αναβιώσει και φέτος, την Παρασκευή 13 Απριλίου, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, στο χωριό Παπαδάτες της Πρέβεζας.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τοπικό πολυφωνικό χορό που το χορεύουν οι κάτοικοι της περιοχής την εβδομάδα της Διακαινησίμου (της Λαμπρής), στην πλατεία του χωριού και στα παρεκκλήσια.
Μπροστά χορεύουν οι φουστανελοφόροι και οι βρακοφόροι (με τις μπουραζάνες) άνδρες και γυναίκες με τις τοπικές Σουλιώτικες παραδοσιακές στολές, ακολουθούν οι υπόλοιποι άνδρες κατά σειρά ηλικίας, στην συνέχεια οι γυναίκες και τέλος τα μικρά παιδιά. Τους στίχους των τραγουδιών (που μιλούν για την αγάπη, την ξενιτιά, τον πόλεμο) τραγουδούν οι πρώτοι μισοί και στην συνέχεια τους επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι.

Η αποκορύφωση του χορού γίνεται την Παρασκευή του Πάσχα το απόγευμα, μετά τον Πανηγυρικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Αγάπης στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος και με την καθολική συμμετοχή των συγχωριανών και πλήθους κόσμου από τα γύρω χωριά, γίνεται το δίπλωμα του χορού την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος, με τον Ιερέα και τους τοπικούς άρχοντες του χωριού να ηγούνται του ιδιότυπου και μοναδικού αυτού χορού.
Το έθιμο θα αναβιώσει στην πλατεία των Παπαδάτων στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής



Δεν υπάρχουν σχόλια: