Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Φιλιππιάδα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άρχισαν οι εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες.




Καλαντζής: “Η προσπάθεια αξιοποίησης και ανάδειξης της λίμνης Ζηρού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον το οποίο προκάλεσαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων Δήμων μελών και συνδεδεμένων μελών, του δικτύου Πόλεων με λίμνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, άρχισαν σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού στη Φιλιππιάδα, οι εργασίες της 5ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες.


Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαο και τον αντιδήμαρχο Αγρινίου κ. Δημήτρη Σκορδόπουλο, εκλέχτηκαν ομόφωνα να προεδρεύσουν της γενικής συνέλευσης. Ο κ. Καπεντζώνης, αφού ενημέρωσε για τη λειτουργία και τις δράσεις του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, έθεσε την ατζέντα των θεμάτων της γενικής συνέλευσης. Επίσης παρουσίασε το ετήσιο πλάνο δράσης του Δικτύου για το 2018, με ενέργειες που στοχεύουν στην άνοδο της αναγνωρισιμότητας του Δικτύου σε Ελλάδα και εξωτερικό, την ανάπτυξη συνεργασίας με την τοπική κοινωνία καθώς επίσης και με εκπαιδευτικούς και ιδιωτικούς φορείς. Ακόμα, ο κ. Καπεντζώνης τόνισε βασικούς τεχνικούς τομείς που καλείται να ασκήσει πίεση το Δίκτυο και αυτοί είναι προς τη ΔΕΗ, στους Φορείς Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και προς την Πολιτεία ώστε να αλλάξει η νομοθεσία σε αρκετά θέματα μεταξύ αυτών και περί υδατοδρομίων σε λίμνες, ένα θέμα που έκανε ειδική αναφορά ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης.


Αναφέρθηκαν επαφές που έχουν ξεκινήσει με Δήμους και πόλεις της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας όπου γίνεται ανταλλαγή εμπειριών, ενώ σχεδιάζονται και συνεργασίες ειδικά στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Ακόμη έγιναν προτάσεις διεύρυνσης του Δικτύου εκτός Ελλάδας μέσω της αναθέρμανσης αδελφοποιήσεων των μελών του Δικτύου με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους, καθώς και η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και οργανισμούς. Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2017 καθώς και το σχέδιο δράσης για το 2018, που, μεταξύ των άλλων, προβλέπει και μία κοινή συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ για θέματα υδάτινων πόρων. Όπως αποκάλυψε ο κ. Καπεντζώνης η εν λόγω συνεδρίαση, πιθανότητα θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Λίμνη Πλαστήρα.


Καλαντζής: “Η προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης της λίμνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη”
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, αφού καλωσόρισε από την πλευρά του τους παραβρισκόμενους, έκανε μίνι παρουσίαση του Δήμου Ζηρού. Στη συνέχεια προχώρησε σε εκτενή αναφορά σε ζητήματα και έργα που αφορούν την λίμνη Ζηρού και την παρυδάτινη ζώνη, ενώ αναφορά έκανε και στην τεχνητή λίμνη του Λούρου Ποταμού στον Άγιο Γεώργιο, η οποία δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1950 με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος από τη ΔΕΗ. Πέρα από την παρουσίαση της λίμνης, αναφέρθηκε στην Παιδόπολη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ως προς την αξιοποίησή της. Εστίασε στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την ήπια και πολύπλευρη τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Ζηρού, στις αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, στα έργα που έχουν γίνει και αφορούν την ανακαίνιση του δημοτικού αναψυκτηρίου το 2017, την κατασκευή πέτρινου μονοπατιού που ολοκληρώθηκε το 2017, τη συντήρηση της πεζοπορικής διαδρομής περιμετρικά της λίμνης, την εγκατάσταση mobile εφαρμογών για την καλύτερη ανάδειξη και προβολή της λίμνης αλλά και άλλων αξιοθέατων του Δήμου Ζηρού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών εξεδρών κολυμβητικής δεξαμενής στη λίμνη, ένα έργο που εντυπωσίασε τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά τον Δήμαρχο Ζηρού για τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και ανάδειξης της λίμνης Ζηρού.



Αναφορά στη λίμνη Ζηρού, έκανε η μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας Μαρία Σιαφάκα, ενώ μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας με τον Σύλλογο Γονέων, έδωσαν το δικό τους χρώμα στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς παρουσίασαν έκθεση ζωγραφικής με θεματολογία τη λίμνη και γενικά το υδάτινο στοιχείο.



Τον Δήμο Ζηρού και τον Δήμαρχο κ. Καλαντζή Νικόλαο, βράβευσαν με ειδικές πλακέτες ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με λίμνες κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βορόκληνης Κύπρου κ. Νεόφυτος Φακοντής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άλασσας Κύπρου κ. Αιμίλιος Ττοφαλλής και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λάρνακας κ. Γιώργος Κωνσταντίνου.
Κατά τη συζήτηση για την 1η Ενότητα της Γενικής Συνέλευσης που αφορούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, μίλησαν ο αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νικόλαος Χούτας, ο Γρηγόριος Περδίκης, διευθυντής Συγκροτήματος ΔΕΗ Α.Ε. Αράχθου, ο κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής δήμαρχος Αγράφων, ο κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου κ.ά. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους Δήμους και τις Τοπικές κοινωνίες, ενώ οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολυεπίπεδες και μεγάλες.
Στη συζήτηση για τη 2η Ενότητα με θέμα: “Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις” άνοιξε ένας ευρύς κύκλος συζήτησης για τις ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στο εκλογικό σύστημα.


Τις εργασίες της 5ης Γενικής Συνέλευσης χαιρέτησαν οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ. κ. Μπάρκας και Γιαννάκης οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ο περιφερειακός σύμβουλος Άρτας κ. Δημήτριος Βαρέλης, μετέφερε χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Δήμαρχοι Πρέβεζας κ. Παναγιώτης Μπαΐλης, Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς.
Το πρόγραμμα των εργασιών της 5ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα ολοκληρωθεί σήμερα με τα θέματα της 3ης και της 4ης Ενότητας. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10 το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: