Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ημέρα μνήμης και τιμής για τους 1300 "Αγνοούμενους" της Ιστορίας Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς του Σέλτσου.



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συμπληρώνονται εφέτος, 214 χρόνια από τo ζοφερό και ανείπωτο εκείνο διήμερο της 22/23ης-Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα των 1.300 και πλέον Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας-σημερινές Πηγές, Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη. Μέχρι τότε άντεξαν οι δύστυχοι την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804, λίγες μέρες μόνο αφ’ότου εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.



Για να τιμηθεί αυτή η ημέρα της ανείπωτης  αυτής θυσίας ο δήμος Γ.Καραισκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών  Άρτας θα προβεί στη διοργάνωση λιτής εκδήλωσης μνήμης στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου στις 20-4-2018 ημέρα  Παρασκευή και ώρα 10.30  η οποία θα περιλαμβάνει:
1-Τέλεση  Επιμνημόσυνης  δέησης-
2.-Ρίψη στεφάνων  στο όπισθεν της μονής φοβερό  βάραθρο  της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ τα πρώτα 250 και πλέον   γυναικόπαιδα των Σουλιωτών.
3. Σύντομη ενημερωτική ομιλία.
4. Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών- Πέρας εκδήλωσης ώρα 11.30 π.μ


Στην εκδήλωση ενημέρωσαν ότι θα έλθουν προσκυνητές και απόγονοι των Ηρώων του Σέλτσου από τη φάρα των Κουτσονικαίων καθώς και άλλοι Σουλιώτες. Θα είναι ευπρόσδεκτοι,καλοδεχούμενοι και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα η παρουσία τους.
Πέρασαν 107 χρόνια από τότε που ως προσκυνητής επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον χώρο αυτό, ο απόγονος των Μποτσαραίων,αείμνηστος στρατηγός Δημήτρης Τ. Νότη Μπότσαρης. Ήταν νεαρός ανθυπολοχαγός όταν στις 7 Ιουλίου του 1911 άφηνε την παραπλεύρως έγγραφη μαρτυρία σε ξύλινο στασίδι της Μονής η οποία φυλάσσεται ως κειμήλιο. Επίσης προ 4ετίας παρέστη σε παρόμοια εκδήλωση ένας άλλος απευθείας συγγενής εξ αίματος των Μποτσαραίων Σουλιωτών, ο Κίτσος Μπότσαρης τιμώντας την μνήμη των προγόνων του.
Για την ημέρα της εκδήλωσης υπάρχει πρόβλεψη μερίμνη του Δήμου και της Διεύθυνσης του Γυμνασίου-Λυκείου ΄Ανω Καλεντίνης,-εφ΄όσον αυτό είναι εφικτό- να παραστεί αντιπροσωπεία μαθητών θυμίσουμε δε ότι πολλά χρόνια πριν, τα σχολεία πήγαιναν την ημέρα αυτή στο Σέλτσο και με τα πόδια από κάποιο σημείο και μετά, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένη οδική πρόσβαση μέχρι εκεί.

Επισημαίνουμε ότι η ημέρα αυτή είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου πανηγυρικού εορτασμού 23ης Αυγούστου ‘’Ημέρα Μνήμης’’ της Θυσίας του Σέλτσου και εορτής της Μονής . Για αυτήν, την 23η Αυγούστου εχουμε ζητήσει,και κατετέθη γι’ αυτό πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο από τον συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη να καθιερωθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως η Επίσημη Αργία του Δήμου με τριήμερες τουλάχιστον εκδηλώσεις , όπως είχε καθιερωθεί και από τον πρώην δήμο Τετραφυλλίας . αναμένουμε την υλοποίησή της .
Επ΄ ευκαιρία επανερχόμαστε σε παλαιότερη πρότασή μας να καθιερωθούν επισκέψεις μαθητών σχολείων του δήμου μας ,αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου στο Σέλτσο. Είναι επιβεβλημένο - δεδομένης και της βελτίωσης της οδικής πρόσβασης σ’αυτό-να ενθαρρυνθεί η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου , ώστε εν μέσω διδακτικού έτους και πριν τη λήξη του, να διοργανώνονται τέτοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις –εκδρομές στο Σέλτσο . Ήρθε η ώρα, οι νέες γενιές να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά τον άγνωστο για πολλούς ακόμη σπουδαίο και μοναδικό Ιερό αυτό τόπο, όπου οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους, για να φυτρώσει ο σπόρος της ελευθερίας του γένους μας και να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στον τόπο θυσίας των Σουλιωτών.


Ένα τέτοιο 3ετές πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι και το ‘’ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΣΕΛΤΣΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ ‘’ με πρωτοβουλία των Α΄/θμιων Δ/νσεων εκπαίδευσης Αιτωλ/ανίας και Μυτηλήνης στο οποίο συμμετέχουν οι τρείς δήμοι Γ.Καραισκάκη Μεσολογγίου και Μυτιλήνης, η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας ο Σύλλογος’’Μακρυγιάννης’’΄Αρτας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και Ευρωπαικών χωρών. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο εχει ακριβώς την εμπέδωση και την κατανόηση του όρου Αυτοθυσία μέσα από Τα  Ιστορικά γεγονότα που ξεχώρησαν σαν τέτοιες πράξεις αυτοθυσίας. ΣΕΛΤΣΟ – ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ.
Να εμπεδώσουν όλοι ότι το Σέλτσο δεν είναι ένα ακόμη μοναστήρι αλλά είναι «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»- Ιερά Κιβωτός της Θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.
Καλούμε όλους τους συγχωριανούς, συνδημότες, όλους τους Ηπειρώτες φίλους και ευλαβείς προσκυνητές, να παρευρεθούν μαζί μας στο Σέλτσο την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 και ώρα 10.30 π.μ, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους «αγνοούμενους της Ιστοριας » ήρωες Σουλιώτες .
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ


Η φετινή εκδήλωση στο « Σέλτσο » την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 ώρα 10.30 π.μ. είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής  στους 1300 και πλέον  «αγνοούμενους» της ιστορίας.

 Ας αποτελέσει αφορμή για αφύπνιση  της ιστορικής μνήμης που σε καιρούς χαλεπούς  για την παρτίδα μας δεν πρέπει να την αγνοούμε. Τα διακόσια δεκατρία (213)  χρόνια  που πέρασαν από τότε δεν στάθηκαν ικανά να την  ξεθωριάσουν. Ας τους φέρουμε στο νου μας έστω και για μια στιγμή  αυτή την ημέρα και ας προσευχηθούμε  για τις ψυχές τους  με ένα κερί  ένα  τρισάγιο  κι ένα απλό στεφάνι στον ''ΠΕΤΑΚΑ''  το βάραθρο της θυσίας όπου έπεσαν τα γυναικόπαιδα.

Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω  εκδήλωση που έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο στο διάστημα από 20-24 Απριλίου  είναι ανεξάρτητη του πατροπαράδοτου επίσημου  πανηγυρικού εορτασμού  της 23ης Αυγούστου ως ''ημέρας μνήμης'' της θυσίας αυτής μαζί  με την εορτή της Μονής (εννιάμερα της Κοιμήσης της Θεοτόκου).
Γι αυτήν την 23η Αυγούστου έχουμε ζητήσει να καθιερωθεί  ως η επίσημη εορτή του δήμου Γ.Καραϊσκάκη με τριήμερες εκδηλώσεις.

 Μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας  πρόπερσι στις 23 Αυγούστου 2016 αλλά και της προηγηθείσης τον Μάιο του 2015 επίσκεψης εκεί της Ευρωπαίας Επίτροπου Ανάπτυξης Κορίνας Κρέτσου  παίρνει σιγά-σιγά τη θέση του στην σελίδα της ιστορίας που του ανήκει κοντά στους ένδοξους ιστορικούς τόπους της πατρίδας μας.
 Σήμερα το Σέλτσο η  κιβωτός αυτή  της θυσίας των Σουλιωτών έχει αλλάξει πλέον σελίδα. Από την αφάνεια πέρασε στην αναγνώριση της ιστορικής του άξιας  ως τόπος της μεγάλης  θυσίας των Σουλιωτών  το 1804. 

Πρέπει να υπενθυμίζουμε την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας  να αντιμετωπίζει πάντα το Σέλτσο με την ιδιαίτερη φροντίδα και τιμή που του αξίζει. Πρέπει όμως εδώ να υπογραμμίσουμε  και το έντονο  ενδιαφέρον που δείχνουν  για το Σέλτσο η περιφέρεια Ηπείρου με την Αντιπεριφέρεια Άρτας και το δήμο Γ.Καραϊσκάκη.
Με την αναστήλωση των ερειπωμένων κελιών και τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, το Σέλτσο πλέον άλλαξε και όψη. Προέχει όμως η προστασία των Αγιογραφιών από την σκέπη της Μονής που χρήζει επείγουσας επισκευής.
Θετικότατο  και αποφασιστικότερο βήμα είναι  γεννώμενη δημοπράτηση  της ασφαλτόστρωσης τμήματος του δρόμου με ποσό 240.000 ευρώ  της περιφέρειας Ηπείρου  και η έναρξη της στο αμέσως προσεχές διάστημα από τις Πηγές μέχρι τη Ι.Μονή. Όπως δε πληροφορηθήκαμε το θέμα της ηλεκτροδότησης της Μονής έχει ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου με την διάθεση κονδυλίου ύψους 80.000 ευρώ. Είναι δυο έργα που υλοποιούνται  με ενέργειες της  Περιφέρειας Ηπείρου της Αντιπεριφέρειας Άρτας και του δήμου Γ. Καραϊσκάκη. Αυτό δείχνει και το αμέριστο ενδιαφέρον τους για το ιστορικότερο και ενδοξότερο Μοναστήρι της Ηπείρου τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804.

                                                   ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ 
                                   ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
            ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια: