Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτριος Παπανικολάου.100 χρόνια από τη γέννηση του διακεκριμένουΤζουμερκιώτη μουσουργού


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
(Πλατανούσα Ιωαννίνων, 10/2/1918 – Παπάγου Αττικής, 20/10/2000)
Του Θωμά Ταμβάκου
Ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του σημαντικού μουσουργού και αρχιμουσικού στρατιωτικών φιλαρμονικών για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.



Γεννήθηκε στην Πλατανούσα, όπου επίσης γεννήθηκε και ο Δημήτρης Δραγατάκης.
Σε ηλικία 14 ετών ήλθε στην Αθήνα όπου γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο. Σπούδασε βιολί, τρομπόνι και με δάσκαλο τον Μανώλη Καλομοίρη απέκτησε τα διπλώματα διεύθυνσης ορχήστρας, ενορχήστρωσης και φούγκας. Το 1940, ως δεκανέας μουσικός κατετάγη στο στρατό και υπηρέτησε στην Αλεξανδρούπολη, την Άρτα, τα Ιωάννινα και την Αθήνα. Το 1945 γίνεται Ανθυπασπιστής Μουσικός στη Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα με διευθυντή τον αρχιμουσικό Μαργαρίτη Καστέλη του οποίου έγινε βοηθός του και διευθυντής της Ελαφράς Ορχήστρας Στρατού. Το 1959 και μέχρι το 1963 ανέλαβε τη διοίκηση της Στρατιωτικής Μουσικής ΕΛΔΗΚ (Κύπρος)




Την τριετία 1963-65 ήταν διοικητής της Στρατιωτικής Μουσικής του Β΄ Σώματος Στρατού στη Βέροια. Το 1965 επέστρεψε στη Αθήνα και ανέλαβε διευθυντής Ορχήστρας, Εκπαιδευτής, Υποδιευθυντής του Μ.Σ. της Α.Σ.Δ.Ε.Ν. Το 1970 προήχθη σε Διευθυντή Διοικήσεω Μουσικής του Γ.Ε.Σ.
Το 1972 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη αφού είχε συμπληρώσει τριανταπέντε (35) χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας.




Στο διάστημα της στρατιωτικής καριέρας, συνέθεσε αρκετά έργα για μπάντες πνευστών, όπως την «Ηπειρώτικη Σουίτα αρ.5», ύμνους για τα στρατιωτικά Σώματα και έλαβε πολλά πρώτα βραβεία από διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς για στρατιωτικές μουσικές, στην Ιταλία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., κ.ά.
Από το 1973, πολίτης πλέον, συνέχισε να ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής γράφοντας αξιόλογες διασκευές για ορχήστρες πνευστών από ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.
Ασχολήθηκε επίσης με την τοπική αυτοδιοίκηση στην τότε Κοινότητα Παπάγου όπου διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος, Δημαρχεύων, Πρόεδρος Νομικών Προσώπων.
Απεβίωσε 20 Οκτωβρίου του 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: