Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Συνέχεια στο Τσάμικο από τον Αλβανό ΥΠΕΞ.. Ονειρεύεται επιστροφή περιουσιών!

Νέες διαστάσεις στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες και την προσέγγιση που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα θέτει ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών. Και το κάνει λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι δεν υφίσταται και δεν συζητείται τσάμικο ζήτημα. Ο Αλβανός Υπουργός ωστόσο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επισημαίνει ότι πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών και θα παραμείνει εκεί.
«Η ελληνική πλευρά ζήτησε τη λίστα, θεωρώντας την και ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Κοτζιάς παράλογη μια τέτοια πράξη. Και μας ζήτησε μια λίστα με τα ονόματα των πολιτών που τους έχει αρνηθεί αυτό. Άλλο σημαντικό θέμα είναι η δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα της περιουσίας. Και τελευταίο, για μας θα ήταν σημαντικό ώστε σε ένα κοντινό μέλλον να υπάρξει η συγκρότηση ομάδας ιστοριογράφων που θα κρίνει ψύχραιμα και δεν θα ξαναγράψει από την αρχή την ιστορία», είπε ο Μπουσάτι.
«Αποδέχεται η Ελλάδα, έστω και ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτό που συνέβη με τους τσάμηδες; Άρα, θεωρείται τη συλλογική τιμωρία ως ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη συνέχεια στον Αλβανό υπουργό.
«Πρόκειται για μια διαδικασία όπου εγώ αυτή τη στιγμή δεν σας έχω μια απάντηση, διότι δεν υπάρχει ακόμη μια αναγνώριση παραδοχής από την ελληνική πλευρά, αλλά μπορεί να σας πω ότι βρίσκεται στο τραπέζι μας…. Θα αποτελεί ένα θέμα που θα παραμείνει στο τραπέζι, δεν κλείνει την άνοιξη», απάντησε ο Υπουργός.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής εξέφραζε την βεβαιότητα ότι «οι Τσάμηδες θα χαρούν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες. «Η άρση του εμπόλεμου λαμβάνει υπόψη και την πολιτική και τη νομική πτυχή, καθώς και τις συνέπειες που επιφέρουν. Ο κάθε πολίτης που είναι τσάμικης καταγωγής να χαρεί τις περιουσίες. Το εμπόλεμο υπάρχει, για την άρση του απαιτούνται εσωτερικές διαδικασίες στην Ελλάδα, ενώ η Αλβανία με την Ελλάδα δεν το έχει το εμπόλεμο, είναι το αντίθετο. Υπάρχει συγκεκριμένη υπόσχεση για την άρση. Γίνεται λόγος για τρεις κατηγορίες, για τις περιουσίες των αλβανών, των ελλήνων μειονοτικών με αλβανική ιθαγένεια και για τις περιουσίες του αλβανικού κράτους»

Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όπως και ο έλληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, έχει δηλώσει ότι η Αλβανία και η Ελλάδα επίκειται να υπογράψουν νέο σύμφωνο στρατηγικής εταιρότητας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε  ότι η διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών εισήλθε σε ένα σημαντικό κρίκο της επίλυσης των παλαιών θεμάτων, ξεκινώντας με το εμπόλεμο, τη συμφωνία για τα θαλάσσια ύδατα και τις εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Aλβανών πολιτών στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: