Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

«Με πολεμάνε για 10 γίδες»



Κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε παράνομη βοσκή (!) βρέθηκε ένας 85χρονος κτηνοτρόφος στον Διόνυσο Αττικής. Αν και μοιάζει με αστείο, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης αιγοπροβάτων πράγματι κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το κοπάδι του που είχε «αποψιλώσει» ολόκληρη δασική έκταση στον Διόνυσο! Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις 15 Οκτωβρίου του 2010 εντοπίστηκαν από υπαλλήλους του δασαρχείου Πεντέλης περίπου εκατό αιγοπρόβατα να βόσκουν ανενόχλητα σε περιοχή του Διονύσου που έχει χαρακτηριστεί ως δασική. Οταν οι αρμόδιοι εντόπισαν και ενημέρωσαν τον νεαρό αλλοδαπό που πρόσεχε τα ζώα ότι απαγορεύεται η βοσκή στη συγκεκριμένη προστατευόμενη έκταση, εκείνος τους απάντησε πως τα γίδια δεν είναι δικά του και υπέδειξε ως ιδιοκτήτη του ποιμνίου τον 85χρονο Ν.Μ.! Από το δασαρχείο Πεντέλης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν που κατέληξε στην άσκηση δίωξης (για πλημμέλημα) σε βάρος του ηλικιωμένου κτηνοτρόφου. Ο ίδιος, με την γκλίτσα ανά χείρας, παρέστη στο δικαστήριο προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αρνήθηκε την κατηγορία και χάρισε σπαρταριστές ατάκες προς τέρψιν του ακροατηρίου! 
Πρόεδρος: Κατηγορήστε ότι αφήνατε περίπου εκατό γίδια να βοσκήσουν σε απαγορευμένη περιοχή.
 Ν.Μ.: Και πού να τα βρω εγώ τα εκατό γίδια;
 Πρόεδρος: Δεν είστε κτηνοτρόφος; 
N.M.: Είμαι! Είχα όλες και όλες δέκα γίδες!
 Πρόεδρος: Το θέμα δεν είναι πόσες γίδες είχατε, αλλά πού τις αφήνατε να βοσκήσουν! Ν.Μ.: Πού να τις αφήσω; Εκεί, λίγο έξω από το μαντρί. 
Πρόεδρος: Ο Αλβανός που πρόσεχε το κοπάδι είπε ότι εσείς ήσασταν ο ιδιοκτήτης.
 Ν.Μ.: Ψέματα λέει! Σάμπως έχω εγώ λεφτά για να δίνω 600 ευρώ στον Αλβανό να μου βόσκει τις γίδες; 
Πρόεδρος: Δηλαδή τις γίδες σας ποιος τις βόσκει;
 N.M.: Ε, ποιος να το κάνει; Εγώ! 
Πρόεδρος: Και ο άλλος γιατί σας ανέφερε;
 N.M.: Με πολεμάνε, κυρία πρόεδρε! Για δέκα γίδες με φέραν εδώ!

 Προστατευόμενη ζώνη
 Όπως κατέθεσε νωρίτερα στο δικαστήριο υπάλληλος του δασαρχείου, έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τους κτηνοτρόφους της περιοχής να μην αφήνουν τα πρόβατά τους να βόσκουν στην προστατευόμενη ζώνη, αλλά οι συστάσεις των αρμόδιων Αρχών φαίνεται ότι έχουν πέσει στο κενό. Το δικαστήριο πάντως εξαντλώντας την επιείκειά του (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος!) κήρυξε αθώο τον 85χρονο κατηγορούμενο λόγω αμφιβολιών, καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν διευκρινίστηκε εντέλει αν τα συγκεκριμένα γίδια που βοσκούσαν μέσα στο δάσος ήταν τα δικά του…

 Ντέμη Ντάβαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: