Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Απαραίτητη η παρουσία γεωπόνου για την πώληση γεωργικών φαρμάκων και μετά τις νέες αλλαγές στη νομοθεσία, λέει το ΥΠΑΑΤ


Διευκρινίσεις εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα από Δ.Α.Ο.Κ.  μετά και τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία για την πώληση γεωργικών φαρμάκων.

Όπως είχαμε γράψει και στο σχετικό άρθρο με το Ν. 4492/2017 τροποποιήθηκαν αιφνιδιαστικά βασικές διατάξεις τόσο του ν. 4036/2012 όσο και του Π.Δ. 159/2013 που καθορίζουν τα της εμπορίας των γεωργικών φαρμάκων. Η σημαντικότερη αλλαγή ήτανη κατάργηση της συνεχούς και αυτοπρόσωπης παρουσίας γεωπόνου στα καταστήματα εμπορίας και η δυνατότητα απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα σε περισσότερα από ένα καταστήματα.

Σχετική Ανακοίνωση για το θέμα είχε εκδώσει και ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.

Τώρα το ΥΠΑΑΤ σπεύδει να διευκρινίσει τα εξής:
1) Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να απασχολείται σε περισσότερα από ένα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, ωστόσο η εμπορία των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο από αυτόν και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που είναι παρών στο κατάστημα. Επομένως κατά το χρονικό διάστημα απουσίας του υπεύθυνου επιστήμονα απαγορεύεται η πώληση γεωργικών φαρμάκων και αυτά θα πρέπει να διατηρούνται σε χώρο ξεχωριστό από τα υπόλοιπα εμπορεύματα και κλειδωμένα, όπως ορίζει η νομοθεσία.
2) Δεν υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης υπεύθυνου επιστήμονα με "μπλοκάκι". Η νομοθεσία απαιτεί να υπάρχει υπαλληλική σχέση μεταξύ του εργοδότη (καταστήματος) και του υπεύθυνου επιστήμονα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο εργοδότης είναι εταιρεία και κάποιος από τους εταίρους είναι ο ίδιος γεωπόνος ή έχει κάποιο άλλο από τα προβλεπόμενα πτυχία, οπότε μπορεί να οριστεί ως υπεύθυνος επιστήμονας. Και στην περίπτωση αυτή όμως είναι απαραίτητη η παρουσία του προκειμένου να γίνεται πώληση γεωργικών φαρμάκων.
3) Ένας υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να εργάζεται σε περισσότερους από έναν εργοδότες με μερική απασχόληση.
4) Ένας υπεύθυνος επιστήμονας που απασχολείται είτε σε δικό του κατάστημα είτε ως υπάλληλος, μπορεί να έχει συγχρόνως στο όνομά του και άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών, αφού δεν υπάρχει σχετικό κώλυμα από τη νομοθεσία.

http://geoponiprevezas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: