Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Έγιναν τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κέντρου Κοινότητας στο Θεσπρωτικό.



Καλαντζής: “Όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο”
Με μία σεμνή τελετή έγιναν σήμερα, στα ανακαινισμένα γραφεία στις Εργατικές κατοικίες Θεσπρωτικού, τα εγκαίνια δύο σημαντικών δομών του Δήμου Ζηρού. Του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κέντρου Κοινότητας. Με το πέρας της ευλογίας ο ιερέας χαιρέτισε την κοινωνική αυτή πρωτοβουλία δίνοντας συγχαρητήρια στο Δήμο, ενώ εξέφρασε τη συμπαράσταση και συμπόρευση της εκκλησίας στο δύσκολο κοινωνικό έργο και ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι δύο κοινωνικές δομές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο χαρακτήρισε “θεάρεστο έργο”.
Ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής Νικόλαος, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία των δύο κοινωνικών δομών στο Θεσπρωτικό, και ζήτησε τη συνδρομή όλων για τη στήριξη αδύναμων συμπολιτών μας και οικογενειών. Από τους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας ζήτησε να εξαντλήσουν τα περιθώρια των αρμοδιοτήτων τους στην κατεύθυνση της αρτιότερης παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής, ανέφερε: “Κατανοώντας την επιδείνωση της καθημερινότητας που έφερε η οικονομική κρίση και για την ανακούφιση συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, ο Δήμος μας αποφάσισε και προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών δομών Κέντρο Κοινότητας και Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ιδρύσαμε τις δύο αυτές δομές στο Θεσπρωτικό, το οποίο είναι ελαφρώς απομακρυσμένο από την έδρα του Δήμου τη Φιλιππιάδα όπου υπάρχουν περισσότερες υπηρεσίες, για να εξυπηρετήσουμε και να στηρίξουμε πιο άμεσα τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που έχουν ανάγκες. Μέσα από τη σωστή λειτουργία των δύο δομών είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να φανούμε χρήσιμοι και να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερους αδύναμους συμπολίτες μας και οικογένειες. Για να υπάρχει όμως σημαντικό και χειροπιαστό αποτέλεσμα χρειάζεται να ενεργήσουμε όλοι μαζί και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.
Ο δήμαρχος συνεχάρη την πρόεδρο της ΚΕΔΗΖΗ κα Ξώνα και όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να καταφέρει ο Δήμος να εντάξει την ίδρυση των δύο Κοινωνικών δομών στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 -2020, καθώς και για τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν για να καταφέρουν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν οι δύο αυτές κοινωνικές δομές, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.


Λίγα λόγια για τις κοινωνικές δομές που εγκαινιάστηκαν σήμερα

Κέντρο Κοινότητας
Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια νέα δομή που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4368 (ΦΕΚ 21 Α΄/21.02.2016) και την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές.
Η λειτουργία του εστιάζει αφενός στην υποδοχή και στην ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και αφετέρου στην υποστήριξή τους με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου παράλληλα με τη συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του δήμου.
Λειτουργεί τις καθημερινές, δηλαδή από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.


Οι Υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας και οι οποίες είναι ΔΩΡΕΑΝ, κινούνται σε τρεις ( 3) κεντρικούς άξονες:
Α) Υποδοχή - Ενημέρωση - Υποστήριξη των πολιτών
Β) Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών
κοινωνικής προστασίας
Γ) Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού
επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των
ωφελουμένων.

Ειδικότερα, το Κέντρο Κοινότητας μπορεί:
  • να πληροφορεί και να διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο,
  • να υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων,
  • να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (πρώην «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»), από τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης και την ορθή συμπλήρωσή της έως τις απαραίτητες οδηγίες για την προσκόμιση και παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  • να συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές καθώς και σε υπηρεσίες απασχόλησης, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του
  • να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη,
  • να αναπτύσσει δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης,
  • να συγκεντρώνει και διανέμει βασικά αγαθά,
  • να συμπράττει στην ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού
  • να διοργανώνει εκδηλώσεις Πολιτισμικού, επιμορφωτικού, κοινωνικού περιεχομένου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Κοινότητας, εφόσον έχει τη δυνατότητα, μπορεί να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει παιδιά και εφήβους σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα κάθε πολίτη που προσέρχεται ζητώντας να λάβει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Δικαιώματα ωφελούμενων

Για τους ωφελούμενους εξασφαλίζονται κατ' ελάχιστον τα εξής:
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική (ή διασύνδεση με αντίστοιχες υπηρεσίες)
  • Διασύνδεση με τους φορείς και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του για παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
  • Πληροφόρηση αναφορικά με τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.
  • Λήψη των υπηρεσιών κατά το διάστημα των προβλεπόμενων ωρών και ημερών λειτουργίας του Κέντρου και των ωρών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως αυτές αναγράφονται σε εμφανές σημείο στο χώρο του.
  • Πλήρης σεβασμός της ιδιωτικότητας, των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων, της εθνοτικής και φυλετικής καταγωγής και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.
  • Κατόπιν αίτησής τους, οι ωφελούμενοι έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, για την εξέλιξη των αιτημάτων ή/και των αιτήσεων που έχουν κάνει στο Κέντρο για οποιαδήποτε δράση, πρόγραμμα και παροχή υπηρεσιών εν γένει.
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Όσον αφορά το Κοινωνικό Παντοπωλείο, χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ΕΣΠΑ 2014-2020, και έχει σκοπό την άμεση αντιμετώπιση της φτώχειας.

Οι Παρεχόμενες Υπηρεσίες του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι οι εξής:
  • Διανομή συσκευασμένων τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένων προϊόντων.
  • Διανομή ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδών οικιακού εξοπλισμού, παιχνιδιών, σχολικά είδη κ.λπ. καινούριων ή από «δεύτερο χέρι».
  • Διανομή ειδών ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd - dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και Πολιτισμού.
Τα προϊόντα και τα είδη προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες αλλά και συνεισφορές πολιτών και συλλογικών οργάνων, όπως σχολεία ή από επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα είδη που αυτό διαθέτει.
Οι δικαιούχοι:

Δικαιούχοι των υπηρεσιών που παρέχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στο Δήμο Ζηρού, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, όπως είναι για παράδειγμα οι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα ανασφάλιστα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, καθώς και οι δικαιούχοι/αιτούντες διεθνούς προστασίας, στην περίπτωση που υπάρχουν ή υπάρξουν και τέτοια άτομα στην περιοχή μας.

Επίσης μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ παραλαμβάνοντας τα αγαθά τους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο στο πλαίσιο του εν λόγω Προγράμματος (ΤΕΒΑ) και μόνο.

Η δομή θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 έως τη ΜΙΑ (1) το μεσημέρι.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι το 26830 32916


Στην εκδήλωση των εγκαινίων, πέραν του δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή και της προέδρου της ΚΕΔΗΖΗ κας Ξώνας, παραβρέθηκαν: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Ρεμπής, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πότσιος, Πάντος, Κώνστας, Αθανασόπουλος, η κα Καραπάνου, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Θεσπρωτικού κ. Μήτσιος, πρόεδροι Τ.Κ. της περιοχής του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, υπάλληλοι των δύο δομών και της ΚΕΔΗΖΗ, και αρκετοί συμπολίτες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: