Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ηπειρώτικα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και της Αδελφότητας Κραψιτών Αθήνας, στο ''Σπίτι του Λαού'', στον Περισσό και το Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τη Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017.

Τα Ηπειρώτικα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας, στον Περισσό στα γραφεία του ΚΚΕ, τη Κυριακή 31-12-2017.


Γέμισε από Ήπειρο, το πρωί της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου 2017, το ''Σπίτι του Λαού'' στον Περισσό, όπου το χορωδιακό τμήμα της Αδελφότητας Κραψιτών Αθήνας , με τη συνοδεία της ηπειρώτικης κομπανίας του εξαίρετου κλαρινίστα Γιώργου Κοτσίνη, με τον Σάββα Σιάτρα στο τραγούδι, έψαλλε τα ηπειρώτικα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και άλλους ηπειρώτικους σκοπούς και τραγούδια, στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τους βουλευτές  Χρήστο Κατσιώτη με καταγωγή από την Πρέβεζα, Νίκο Καραθανασόπουλο και Διαμάντω Μανωλάκου και τα στελέχη του κόμματος που παρευρέθηκαν. Μια στιγμή γνήσια ηπειρώτικη και παραδοσιακή, που συγκίνησε, ενθουσίασε και ξεσήκωσε για χορό, τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 


Το πολυμελές χορωδιακακό τμήμα, ντυμένο με ηπειρώτικες παραδοσιακές φορεσιές, συνοδευόμενο από τους, Αντιπρόεδρο και Έφορο Πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Κώστα Κωνή και Κώστα Μάτσια και την  Πρόεδρο της Αδελφότητας Κραψιτών Αθήνας Ελένη Καντζέλη αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ.  της Αδελφότητας, έψαλε τα κάλαντα υπό τη διεύνση του μαέστρου Στάθη Πολύζου και εισέπραξε τα θερμά χειροκροτήματα τόσο του Δημήτρη Κουτσούμπα και των συνεργατών του, όσον και των παρευρισκόμενων βουλευτών και στελεχών.



Κατά τους χαιρετισμούς, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, αφού ευχήθηκε για Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται από το ηπειρώτικο αποδημικό κίνημα για την διατήρηση των ηθών και εθίμων και της ηπειρώτικης παράδοσης, την δύσκολη αυτή εποχή της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει και τους αποδημικούς Συλλόγους, που κάνουν τεράστια προσπάθεια για την επιβίωση, έχοντας δυστυχώς απέναντι και την Ελληνική Πολιτεία, που αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, αντιμετωπίζει εχθρικά τους Συλλόγους, που όχι μόνο δεν επιχορηγεί το έργο τους, αλλά τους αντιμετωπίζει σαν κερδοσκοπικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιβάλλοντας υψηλή φορολογία. Ειδικά ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής ζήτησε, αφού αναφέρθηκε και στα άλλα προβλήματα των αποδημικών Συλλόγων επιγραμματικά, συνάντηση για να της εξηγήσουν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων της αποδημίας τα πρόβλημα λεπτομερώς, που αποδέχθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ. 



Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ευχήθηκε στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες τονίζοντας: “Πραγματικά ο πολιτισμός και η παράδοση όχι μόνο πρέπει να συντηρείται, αλλά ούτε μόνο να είναι μια απλή ανάμνηση και θύμηση. Τα κάλαντα αυτά τα τραγουδούσαμε πιτσιρίκια, πριν πάμε στο δημοτικό και στο δημοτικό, στις γειτονιές και της δικής μου πατρίδας και αυτή η ανάμνηση είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να μεταδίδεται και στις νεότερες γενιές, δίνοντάς της πάντα το σωστό περιεχόμενο που έχει κάθε εποχή. Γιατί η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη, μπορεί να μας απαντήσει τι πρέπει να κάνουμε σήμερα, τι πρέπει να κάνουμε και να οδηγήσουμε το δρόμο για το αύριο.
Θα ήθελα να ευχηθώ το 2018 να γίνει χρονιά πραγματικής ανάτασης του λαϊκού κινήματος, ανασύνταξης των εργατικών λαϊκών δυνάμεων της πατρίδας μας, αλλαγής αυτού του αρνητικού συσχετισμού που υπάρχει παντού, σε όλη την Ελλάδα. Και βεβαίως αυτή η χρονιά, όπου είναι η χρονιά που το ΚΚΕ κλείνει τα 100 χρόνια μιας ηρωικής, μιας μεγάλης πορείας αγώνα και δράσης σε όλο τον τόπο, πρέπει να γίνει η χρονιά όπου θα ανατείλει η ελπίδα.
Η ελπίδα βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αυτή θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε σε όλη την Ελλάδα και με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων και θέλουμε όλο το λαό μαζί μας, έτσι ώστε να τελειώσουν οι βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων, να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος μακριά από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να μην εμπλέκεται όλο και περισσότερο η χώρα μας σε πολέμους και επεμβάσεις, στους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κρατών και να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία, την ειρήνη, την αγάπη, τη συναδέλφωση του λαού, σε κατεύθυνση ενάντια σ’ αυτό το βάρβαρο σύστημα, σ’ αυτή τη βαρβαρότητα που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα



Στην συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το βιβλίο λεύκωμα ''Μνήμες Σουλίου'', που αναφέρεται στους πολέμους των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά και η Πρόεδρος της Αδελφότητας Κραψιτών  Ελένη Καντζέλη ένα καλάθι με προϊόντα της ηπειρώτικης γης, βιβλίο με την ίστορία της Κράψης Ιωαννίνων και μία ειδική συλλογή μουσικής και τραγουδιών που συστηματοποίησε και εξέδωσε η Αδελφότητα 

Ακολούθησε παρουσίαση ηπειρώτικων χορών, από το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Κραψιτών υπό τους ήχους της κομπανίας του Γιώργου Κοτσίνη, με τον Σάββα Σιάτρα, στο τραγούδι.
Και επειδή δεν είναι δυνατόν μιά γιορτή, να μην έχει το ηπειρώτικο γλέντι ως επακόλουθο, ακολούθησε γλέντι και χορός, με ηπειρώτικους σκοπούς, με πρωτοχορευτές τον Δημήτρη Κουτσούμπα, Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, τον Αντιπρόεδρο της ΠΣΕ Κώστα Κωνή, την Πρόεδρο της Αδελφότητας Κραψιτών Αθήνας Ελένη Καντζέλη και τον Πρεβεζάνο βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσιώτη. Βέβαια στο χορό που διήρκησε αρκετά, συμμετείχαν και οι  άλλοι βουλευτές και τα στελέχη του ΚΚΕ και όλα τα μέλη του χορευτικού τμήματος.


Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν απο τον Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα δώρα-βιβλία των εκδόσεων της ''Σύγχρονη Εποχή'', γλυκά των ημερών, εδέσματα και αναψυκτικά. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γραμματέας  της Κ.Ε. του ΚΚΕ, βίωσε έντονα τις στιγμές, τις απόλαυσε και τις ευχαριστήθηκε, δείχνοντας το, με ευαρέσκεια.


Και του χρόνου































































































































































































































Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: