Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Χωρίς αναφορά στους Έλληνες της Χιμάρας η ανακοίνωση της Ε.Ε. για την Αλβανία!


Χωρίς ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Αλβανία, και ειδικά της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα, ολοκληρώθηκε  χθες η ένατη συνάντηση ανάμεσα στην ειδική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αλβανική κυβέρνηση σχετικά με την ενταξιακή πορεία της βαλκανικής χώρας.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ στάθηκε πρωτίστως στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη για την ένταξη της Αλβανίας στην ενωμένη Ευρώπη, αλλά και «κλειδί» για την ευρύτερη προσπάθεια των Τιράνων εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Τον Ιούνιο η Αλβανία δημιούργησε ελεγκτικούς θεσμούς που έχουν στόχο να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το αδέκαστο των δικαστών και των εισαγγελέων, με την ΕΕ να σημειώνει σήμερα ότι αυτό είναι ένα «βήμα προς τα εμπρός» για την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
Στον αντίποδα, η ανακοίνωση της ΕΕ δεν περιέχει αναφορά στις τακτικές κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε έλληνες ομογενείς στη Χειμάρρα.
Αναφέρει αντίθετα ότι καταγράφει στα θετικά τα βήματα που έχουν γίνει για την προστασία των ανθρώπινων και των μειονοτικών δικαιωμάτων, μολονότι από την σκοπιά της Αθήνας ο νέος μειονοτικός νόμος δεν προστατεύει αρκετά τα δικαιώματα των Ελλήνων.
Το θέμα της Χειμάρρας έχει αναδειχθεί σε «αγκάθι» σε ελληνοαλβανικές σχέσεις. Τον προηγούμενο μήνα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τα Τίρανα, όμως επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εγείρει ενστάσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με βάση τα μειονοτικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: