Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Παιδεία «Ώρα Μηδέν»


Ελλάδα 2017.
Κρίση , μνημόνια , εξελίξεις ( δυσάρεστες ) σε όλους τους τομείς της χώρας από την οικονομία ως την υγεία , από την κοινωνία ως την πολιτική .
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και σκηνικό ανασφάλειας και δυσαρέσκειας εκεί που πιστεύεις ότι << τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί ! >> , έρχονται οι εξελίξεις για να σε διαψεύσουν και πάλι αρνητικά .
Χθες , Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 ο Σύλλογος Εκδοτικών Επιστημονικών Βιβλίων ( ΣΕΕΒΙ) πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση και αποφάσισε την αναστολή επ’ αόριστον διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 . Ο λόγος που επικαλέστηκαν είναι πως οι εκδοτικοί οίκοι δεν δύναται να καλύψουν τα έξοδα της διανομής των συγγραμμάτων αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει καθυστερήσει τις πληρωμές προς τους εκδότες αλλά και τις περικοπές ύψους 55% πράγμα που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την κατάσταση δημιουργώντας τρομερά προβλήματα στον κλάδο.
Είμαστε λοιπόν μπροστά στην κατάσταση όπου η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας βασίζεται στην θέληση των μελών του ΣΕΕΒΙ να παρέχουν τα συγγράμματα στους φοιτητές – σπουδαστές της χώρας όμως χωρίς την απαραίτητη και αναγκαία χρηματοδότηση από το Υπουργείο .
Αυτή την στιγμή είναι αναγκαία η εύρεση μιας ουσιαστικής λύσης έστω και την ύστατη στιγμή για να αποφευχθούν τα χειρότερα στο ζήτημα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων . Η λύση αυτή βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στα χέρια του Υπουργού Παιδείας για την ταχεία καταβολή των οφειλόμενων ποσών προς τον ΣΕΕΒΙ .
Το δικαίωμα παροχής δωρεάν συγγραμμάτων στα πλαίσια μιας ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ είναι αδιαπραγμάτευτο . Παλεύουμε τώρα για τα αυτονόητα . Πρέπει η διαδικασία διανομής να ξεκινήσει στα ήδη καθορισμένα χρονικά πλαίσια ώστε να προμηθευτούν οι φοιτητές τα απαραίτητα για τις σπουδές τους συγγράμματα για την αποφυγή της αποσταθεροποίησης των ήδη επιβαρυμένων εκπαιδευτικών θεσμών έχοντας ως συνέπεια το χαμηλό επίπεδο και ποιότητα σπουδών του ελληνικού πανεπιστημίου . Γεγονός με ευρύτερες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγικότητα της χώρας 
Αυτά τα οικονομικά και πολιτικά-μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του εκάστοτε φοιτητή δεν έχουν καμιά θέση στην παιδεία και την εκπαίδευση.
Η παιδεία βρίσκεται ήδη στο <<σημείο μηδέν >> . Μην την χειροτερέψουμε κι άλλο
Ευάγγελος Ευθυμίου
Φοιτητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: