Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Μουκοβίνα Λάκκας Σουλίου. Δείτε τα video



Δείτε τα video




















Μουκοβίνα

Η Μουκοβίνα (Τοπική Κοινότητα Μπεστιάς - Δημοτική Ενότητα ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "η Μουκοβίνα". Έδρα του δήμου είναι η Αγία Κυριακή και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Μουκοβίνα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μπεστιάς, του πρώην Δήμου ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Η Μουκοβίνα έχει υψόμετρο 604 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,4437035924 και γεωγραφικό μήκος 20,709562523. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Μουκοβίνα θα βρείτε εδώ.

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Μουκοβίνας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου χτίσθηκε το έτος 1759 πάνω σε παλαιότερο ναό που είχε θεμελιωθεί το 1450 μ.χ., φέρει τετράριχνη στέγη και αποτελεί θρησκευτικό μνημείο για την περιοχή. Φέτος επαναλειτούργησε, μετά τις σχετικές επισκευές, μετά από 49 χρόνια που παρέμεινε κλειστός και πρέπει όλοι να συνδράμουν τόσο για την τέλεση των Θείων Λειτουργιών, όσο και την Θρησκευτική του προβολή.



Οδοιπορικό στην Μουκοβίνα της Λάκκας Σουλίου .Προβλήματα που χρονίζουν αναζητούν επειγόντως λύση 




Η Μουκοβίνα (Τοπική Κοινότητα Μπεστιάς - Δημοτική Ενότητα ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Το epirus-tv-news πριν απο λίγες ημέρες είχε δεχθεί και είχε  δημοσιεύσει καταγγελία κατοίκων της παραπάνω περιοχής ,για αδιαφορία του Δημάρχου σε προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης ,ψέγοντας  οι κάτοικοι παράλληλα  μέσω της καταγγελία τους τους αρμοδίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,για ρουσφετολογική αποκατάσταση προβλημάτων. 

Η καταγγελία συγκεκριμένα ανέφερε τα κάτωθι:


"Τις ημέρες αυτές στην τοπική κοινότητα Μπεστιάς του Δήμου Δωδώνης,γίνεται περαίωση του έργου:Ολοκλήρωση ασφαλτοστρώσεων δημοτικών δρόμων. 

Είδαμε να συνεχίζεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου από τον οικισμό Μπεστιάς προς τον ορεινό όγκο κοπάνισας (βουνό) μήκους 1300 μέτρων. 

Πιθανός σκοπος:Εξυπηρέτηση 5-6 κτηνοτρόφων. 

Είδαμε την συνέχιση του δρόμου που ενώνει τους οικισμούς Κάμπου και Μουκοβίνας μήκους 300 μέτρων. 

Σκοπός προφανής: Εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής. 
Βλέπουμε την έναρξη εργασιών τσιμεντόστρωση του δρόμου στον μαχαλά των Τζουβαραίων στην Μουκοβίνα,μήκος 300 μέτρων περίπου, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση ενός παλαιού σπιτιού το οποίο χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη του ως αποθήκη και γενικότερα ως σταβλικές εγκαταστάσεις για τα 20 πρόβατά του.


Τι ωραία αξιολόγηση των αναγκών από τους αρμόδιους ( Πρόεδρο Τ.Κ - Δήμαρχο - Δημοτικό συμβούλιο). Ίσως φαντάζονται ότι τα κατοικημένα σπίτια του οικισμού , ιδίως τα απομακρυσμένα από τον επαρχιακό δρόμο, έχουν τους δρόμους ασφαλτοστρωμένους.
 Π.χ του Β. Λιάτσου που είναι ενεργός κάτοικος και όχι συνταξιούχος και ασχολείται με την μελισσοκομία (30 κυψέλες). 
Ίσως φαντάζονται τον δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ι.Ν Αγίου Αθανάσιου που είναι και το νεκροταφείο του χωριού, ασφαλτοστρωμένο. Μάλλον κάνουν εξόφληση των προεκλογικών τους γραμματίων. Ας τους συγχαρούν οι ψηφοφόροι τους. 
Μουκοβίνα 23/7/2015. Δείτε το video

Οι κάτοικοι: Β. Παπανδρέου , Γ. Μόσχος , Β. Λιάτσος ."

Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας κληθήκαμε και βρεθήκαμε στην Μουκοβίνα προκειμένου να ακουστούν οι  γεμάτες απόγνωση φωνές των κατοίκων. 


"Δεν μπορεί να φτιάχνονται δρόμοι που οδηγούν σε στάβλους και εμείς να μην μπορούμε να πάμε στα σπίτια μας"

Μιλώντας στην κάμερα του epirus-tv-news  o κ. Λιάτσος Βασίλης ,κάτοικος του χωριού με πικρία αναρωτήθηκε ,γιατί δίνονται λάθος προτεραιότητες στα προβλήματα της περιοχής 

"Μια κατολίσθηση που δεν έχει αποκατασταθεί δημιουργεί ,ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες ,πρόβλημα πρόσβασης στις οικίες μας. 
Ο Δήμαρχος και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να δουν προσεκτικά και να αξιολογήσουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα ,προκειμένου αυτά να αντιμετωπιστούν ,πέρα απο παρατάξεις και κομματικούς ..χρωματισμούς. 
Ζητάμε το αυτονόητο να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας "υπογράμμισε ο κ.Λιάτσος και  παράλληλα  απήθυνε έκκληση στους τοπικούς άρχοντες να κάνουν πράξη  τον λόγο για τον οποίο εκλέχθηκαν ,που δεν είναι άλλος απο την επίλυση των  προβλημάτων που χρονίζουν ,ενώ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως "τιμωρητικό το  καθεστώς" που βιώνουν ..
"35 χρόνια έρχομαι στο χωριό και αν δεν φτιαχτούν οι δρόμοι θα αναγκαστώ να πάψω να έρχομαι .."
Ετερος κάτοικος του χωριού ,ο κ.Ντόκας Ηλίας ,που επι 35 χρόνια δεν παραλείπει  ,τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του να μεταβαίνουν στη Μουκοβίνα ,τον τόπο που αγαπούν και που δεν θέλουν να δουν ποτέ εγκαταλελειμμένο ,υπογράμμισε και αυτός την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι  να φτάσουν στα σπίτια τους   μέσω ενός χωματόδρομου  ,που με "χίλια βάσανα" ,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ,κατέστη δυνατόν να φτιαχτεί. 
"Δεν είναι λογικό  να δίδεται προτεραιότητα στους δρόμους που οδηγούν σε κάποιο στάβλο και όχι σε ένα δρόμο που οι κάτοικοι τον χρησιμοποιούν για να φτάσουν στο σπίτι τους "τόνισε ο κ.Ντόκας ,ενώ στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν βάζει τις σωστές προτεραιότητες στα προβλήματα της περιοχής ,έκανε λόγο για "χατίρια" ..
που  κάνουν όμως  τους υπόλοιπους κατοίκους να αισθάνονται δημότες "ενός κατώτερου Θεού"¨
"Ερχόμαστε για να μην ερημώσει ο τόπος μας αλλά με αυτή την κατάσταση η Μουκοβίνα  μετατραπεί σε χωριό "φάντασμα" ακόμη και τους  καλοκαιρινούς μήνες"



"Καταφέραμε και φτιάξαμε ένα σπίτι στον τόπο μας για να ερχόμαστε έστω μια φορά το χρόνο ,κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για να αποκτά ζωή και το χωριό της Μουκοβίνας ,όπως και τα υπόλοιπα χωριά της Λάκκας Σουλίου. 

Είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνοικισμός με τους δρόμους να δυσκολεύουν την πρόσβαση τόσο για τους  μόνιμους κατοίκους όσο και για τους  επισκέπτες. 

"Ούτε στα σπίτια μας  μπορούμε να φτάσουμε ,ούτε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου ,τώρα που πλησιάζει και ο Δεκαπενταύγουστος ,μπορούμε να πάμε 

Μας έχουν ξεχάσει ..."τόνισε  απογοητευμένη στην κάμερα του epirus-tv-news η κ.Ελπίδα Γεωργούλα. 

"Εδώ και 7 χρόνια εκκρεμεί η αποκατάσταση κατολίσθησης "
"Εχουν περάσει 7 περίπου χρόνια απο τότε που σημειώθηκε μια κατολίσθηση στην περιοχή ,που τους  χειμερινούς μήνες μάλιστα  καλείται να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα και πολλές βροχοπτώσεις  και η αποκατάσταση του σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε ακόμη εκκρεμεί "ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βασίλης Παπανδρέου ,κάτοικος επίσης της Μουκοβίνας 
Με εμφανή πικρία ο κ.Βασίλης αναφέρθηκε στον Δήμαρχο Δωδώνης σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "αν ήταν κάτι για το χωριό του θα το έφτιαχνε ...ενώ για εμάς ..αδιαφορεί"


Σοβαρά τα προβλήματα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου ,σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Μουκοβίνα αλλά για όλη τη Λάκκα Σουλίου. 

Ο Ιερός Ναός  του Αγίου Αθανασίου  που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό αρχαίο μνημείο χτίστηκε το 1750 και υπέστη μεγάλες ζημιές τη δεκαετία του 70 , χρονολογία μετά την οποία σταμάτησε να λειτουργεί. 

Ακολούθησε αναστήλωσή του τη δεκαετία του 2000. 

Δυστυχώς έχει γκρεμιστεί το μεγαλύτερο μέρος  και οι πιστοί  του χωριού έχουν καταφέρει να σώσουν  μόνο το Ιερό. 

Πριν απο 5-6 χρόνια ακολούθησε και άλλη αναστήλωση του  Ναού κατά τη διάρκεια όμως της οποίας έγιναν σοβαρά λάθη και ατέλειες που απειλούν εκ νέου το ιστορικό αυτό μνημείο ,μας εξήγησε ο κ.Γιώργος Μόσχος   που κατοικεί στην Μουκοβίνα. 


Η υπερφόρτωση της στέγης  καθιστά το εσωτερικό του ναού απροστάτευτο απέναντι ακόμη και στις  ασθενείς σεισμικές δονήσεις και τα πρώτα ραγίσματα έχουν  ήδη κάνει απειλητικά την εμφάνισή τους ,ενώ οι ιστορικές αγιογραφίες του Ναού συγκρατούνται στους τοίχους απο μια πρόχειρη κατασκευή των κατοίκων  με γάζες (!!) προκειμένου να μην καταρρεύσουν "υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου. 

"Ψάχνουμε όχημα 4x4  ή ακόμη και τρακτέρ για να οδηγήσουμε τους  θανόντες στην τελευταία τους κατοικία "

Ο κ.Παπανδρέου αναφερόμενος και αυτός στο πρόβλημα των δρόμων που αντιμετωπίζει η Μουκοβίνα   αποκάλυψε  και μια άλλη διάσταση ,πέραν της πρόσβασης στις οικίες τους , που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι  και αφορά στις περιπτώσεις όταν αποβιώνει ένας συντοπίτης τους.

" Είναι απαράδεκτο εν ετει  2015 να πεθαίνει ένας συγχωριανός μας και να αφήνουμε στην άκρη το πένθος  για να ψάξουμε  να βρούμε όχημα 4x4 ή ακόμη και τρακτέρ(!!) για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο νεκροταφείο πλάι στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ,με ότι συνεπάγεται αυτό για το σέβας προς τους νεκρούς ...

Με όλα αυτά τα προβλήματα που χρονίζουν καλούμαστε να μάθουμε να ζούμε γιατί μας έχουν ξεχάσει" ...σημείωσε χαρακτηριστικά ο κάτοικος του χωριού.


Εν κατακλείδει ,οι κάτοικοι της Μουκοβίνας ζητούν απο τον Δήμαρχο να περάσει μια βόλτα και απο τον δικό τους μαχαλά ,που τον έχει ξεχάσει  -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους -και να σταματήσει να κάνει "χατίρια" σε ορισμένους δημότες υποβαθμίζοντας συνάμα κάποιους άλλους, όπως τους κατοίκους της Μουκοβίνας .

Είναι αποκλειστικά πλέον στο χέρι του Δημάρχου να αλλάξει την άποψή των κατοίκων για ρουσφετολογική αποκατάσταση των προβλημάτων ,αρκεί να "σκύψει" πάνω και απο τα δικά τους προβλήματα (κάτι που θέλουμε να πιστεύουμε πως ο Δήμαρχος ,ως νέος άνθρωπος, θα πράξει λίαν συντόμως )  που χρονίζουν κάνοντας πιο εύκολη  τη ζωή  τόσο των μόνιμων κατοίκων,όσο και των  επισκεπτών , προκειμένου να συνεχίσουν να μεταβαίνουν στο χωριό  τους και να μην ερημώσουν τα  όμορφα  χωριά της Ηπείρου...


Δεν υπάρχουν σχόλια: