Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Ένα απόγευμα στο γήπεδο του Σπόρτινγκ με τον Νιγηριανό ιερέα που κάνει θαυματάκια. Η διοργάνωση είχε τίτλο ''διεθνής συνέδριο προφητείας και θαύματος''


Τις τελευταίες μέρες το κέντρο της Αθήνας είχε πλημμυρίσει από αφίσες που υπόσχονταν θαύματα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ήταν κάποιου πολίτικου κόμματος που υπόσχονταν ότι θα μας βγάλει από την κρίση, άλλα κάτι πιο υπερβατικό. Οι δίγλωσσες αφίσες μας προσκαλούσαν στο γήπεδο του Σπορτινγκ στα Πατήσια, όπου ένας τηλεκήρυκας από την Νιγηρία θα έκανε:
Τον παράλυτο να περπατήσει, τον τυφλό να δει, τον κουφό να ακούσει, τον άρρωστο να αναρρώσει. Θα έφερνε σωτηρία, οικονομική πρόοδο κ.λ.π


Η περιέργεια και το γνωστό βιντεάκι με τον  Εμάνουελ Ολισαντέμπε που γιατρεύεται από έναν Νιγηριανό μάγο, έκαναν μονόδρομο την παρουσία μου σε αυτό το όσο να ναι, σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα event.


Ο Dr Kris Okafor που δηλώνει εκτός από θαυματοποιός και προφήτης, θα εμφανιζόταν στο γήπεδο του Σπόρτινγκ για τρεις ήμερες, για να ευλογήσει το ποίμνιο του και να τους κανει και τα θαυματάκια του. Πήγα από νωρίς στο γήπεδο (τελευταία φορά που το χα επισκεφτεί ήταν  για να καλύψω πολιτική συγκέντρωση το 2015), και έπιασα “στασίδι” χαζεύοντας τις εντατικές προετοιμασίες για το show. Στο γήπεδο υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι με πράσινα μπλουζάκια τα οποία ειχαν πάνω τους φωτογραφία του προφήτη, οι οποίοι βόλευαν τον λιγοστό στην αρχή κόσμο στις πλαστικές καρέκλες που ειχαν στηθεί στον αγωνιστικό χώρο.


Ανάμεσα στις φτηνιάρικες λευκές πλαστικές καρέκλες, ξεχώρισε μια πιο κυριλέ καρεκλά η οποία διέθετε ύφασμα, μαξιλαράκια και τα όλα της , μια καρέκλα που φαινόταν ότι περίμενε να κάτσει πάνω της ο Special One. Στην μια άκρη του γηπέδου είχε στηθεί μια μεγαλούτσικη σκηνή από όπου που θα μιλούσε ο Dr Kris. Αριστερά της σκηνής έκανε πρόβες  μια χορωδία από νεαρές και νεαρούς και δεξιά της έκανε ζέσταμα η ροκ-ποπ μπάντα του προφήτη, που περιελάμβανε δυο κιθαρίστες, τρία αρμόνια, μπάσο και ντραμς. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους φιλικούς τύπους με τα πράσινα, υπήρχαν και κάποιοι άλλοι όχι τόσο φιλικοί τύποι που φορούσαν μαύρα κοστούμια και αποτελούσαν την ασφάλεια του “Δόκτορα”.


Σε αυτό το video βλέπουμε την υποδοχή του εν λόγω κυρίου στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, με τους κοστουμάτους συνοδούς του πρώτη μούρη.


Γύρω στις 7 το γήπεδο είχε περίπου 500-600 παρευρισκόμενους, ως επί το πλείστον αφρικάνικης καταγωγής και όλων των ηλικιών, ντυμένοι όλοι στην πένα με λιγοστά άτομα να ξεχωρίζουν φορώντας τις παραδοσιακές, πολύχρωμες, αφρικάνικες φορεσιές. Σε αντίθεση με την πολιτική συγκέντρωση, κανείς δεν κάπνιζε. Η μουσική από τα ηχεία έδωσε το έναυσμα και ένας κύριος με κοστούμι, και παπούτσια που κάποτε το δέρμα της άνηκε σε δύσμοιρο κροκόδειλο, ανέβηκε στην σκηνή και άρχισε να ουρλιάζει με πάθος στα αγγλικά με βαριά αφρικάνικη προφορά.


Απο όσα “πιάσαμε” από τα συμφραζόμενα, ο κύριος αυτός ανέφερε κάποια εδάφια από την Βίβλο τα οποία μιλούσαν κυρίως  για φωτιές, αρρώστιες, καταποντισμούς και διάφορα τέτοια ευχάριστα θεματάκια.


Μετά την δεκάλεπτη ζοφερή ομιλία του “κροκοδειλάκια”, για να χαλαρώσει ο κόσμος από τον ορυμαγδό βιβλικού σκότους που άκουσε, ξεκίνησε το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς. Ποπ τραγουδάκια, κάποια με χριστιανική θεματολογία (πάλι από ό,τι καταλάβαμε από τα συμφραζόμενα) με πολλά Αmen και Hallelujah στους στίχους, άλλα και κάποια άλλα πιθανότατα Νιγηριανά ποπ σουξέδακια.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε  γυναικείες και αντρικές φωνές οι οποίες ζέσταναν τον κόσμο, που χόρευε στις θέσεις τους και έδειχνε ότι ήξερε τα chessy, ανεβαστικά τραγούδια που με εξαιρετική μαεστρία έπαιζε η μπαντα.


Σε αυτό το σημείο, ένας όχι και τόσο φιλικός τύπος από την ασφάλεια του “Ιερέα” ήρθε φουριόζος και  μας είπε ότι δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες, πράγμα που σεβαστήκαμε, αν και αναρωτηθήκαμε γιατί; εφόσον υπήρχε ελληνικό συνεργείο που κινηματογραφούσε την όλη “τελετή”.
Όταν ήρθε η “ώρα των θαυμάτων” καταλάβαμε γιατί…





Μετά το μουσικό διάλειμμα,  ανέβηκε στην σκηνή ο “Άδωνις Γεωργιάδης” του “προφήτη”, ο οποίος προέτρεψε το κοινό να αγοράσει τα cd και τα βιβλία του Dr Kris, για να καταλάβουν 100% τις προφητείες του και τα διδάγματα του.
Ο συνάδελφος του αντιπρόεδρου της ΝΔ τόνισε ότι: ” Μπορεί να φαίνονται ακριβά, άλλα είναι φτηνά αν σκεφτείς ότι σου σώζουν την ψυχή”.


Μετά τον πλασιέ,  μια κυρία ενημέρωσε ότι ήρθε η ώρα οι παρευρισκόμενοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ρίξουν φράγκα σε ένα καλαθάκι,  για τις προσευχές που θα έκανε για αυτούς ο “ιερέας”, μαλιστα προέτρεψε δυο φορές όσους είναι να ρίξουν τον οβολό τους, να σηκώσουν το χέρι τους κρατώντας το πόσο, ούτως ώστε να το βλέπουν και οι γύρω τους και να ντραπούν να μην συνεισφέρουν.
Από ό,τι πρόσεξα, αρκετός κόσμος δεν πίστευε ιδιαίτερα στην δυναμική της προσευχής του Dr Kris και δεν έκανε τον κόπο να συνεισφέρει.


Με αυτά και με αυτά, κατά τις 9, έφτασε η στιγμή που όλοι οι παρευρισκόμενοι περιμέναμε, ο πανύψηλος Dr Kris, εμφανίστηκε με την συνοδεία του και ανέβηκε στο stage καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο.
Με ρητορική δεινότητα που θα ζήλευε και ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ, Αρτέμης Σώρρας, ο προφήτης μας ενημέρωσε ότι:
Μπορεί όλοι προσεύχεστε άλλα εγώ είμαι καλύτερος γιατί προσεύχομαι 8-9 ώρες κάθε βράδυ εδώ και 14 χρονια… που είμαι άυπνος.
Κατόπιν προέτρεψε τον κόσμο να κάνει νηστεία, άλλα όχι σαν αυτόν που είναι λίγο πιο μάγκας από τους κοινούς πιστούς και κλείνει αισίως φέτος τα 14 χρονια νηστείας.


Ο αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος Dr Kris από το Λάγος, με φοβερή θεατρικότητα εξιστόρησε στο ακροατήριο ιστορίες από την βίβλο, μαλιστα για να γίνει και λίγο πιο spicy το show, ερχόταν σε αντιπαράθεση με έναν άλλο δικό του τύπο, που φόραγε ένα κόκκινο κασκόλ και διάβαζε με φοβερό στόμφο τις διάφορες horror ιστορίες που υπάρχουν στην παλαιά διαθήκη, με τον “ιερέα” Kris να του απαντάει, παίζοντας τον ρόλο του “καλού” που φέρνει κάθε φορά την λύτρωση στο τέλος κάθε ιστορίας, ένα καλοδουλεμένο σκετσάκι. Μετά από το σκετς, ο Kris άρχισε να μιλάει κάτι ακαταλαβίστικα (την γλωσσά του θεού όπως είπε), κανείς δεν κατάλαβε τι έλεγε άλλα ο κόσμος φάνηκε να εντυπωσιάζεται από την ικανότητα του να μιλάει αλαμπουρνέζικα.

Η ώρα είχε πάει 9 και είχαμε κλείσει ένα δυνατό τρίωρο στο καυτό γήπεδο του Σπόρτινγκ (που κάποτε είχε φιλοξενήσει και τους Savatage). Είχε έρθει  επιτέλους η ώρα που όλοι περιμέναμε, ο Dr Kris Okafor, θα έκανε “θεού θέλοντος” τα θαύματα που χωρίς φειδώ, μας είχε υποσχεθεί στο αφισάκι του.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε, στην αρχή οι αιτούντες το θαύμα ήταν κάποιοι, Νιγηριανοί υποθέτω, οι οποίοι ειχαν διάφορα προβλήματα που ειχαν να κάνουν με εργασία, οικονομικά, γάμους κ.λ.π (όπως έλεγε και η αφίσα).


Η διαδικασία είχε ως εξής, ο αιτών θαύμα πήγαινε στον Dr Kris, ο οποίος “ως εκ θαύματος” ήξερε ακριβώς το πρόβλημα του (ουσιαστικά αυτός τους έλεγε το πρόβλημα που ειχαν και οι “κομπάρσοι” απλά συμφωνούσαν) και μετά με ένα χτύπημα με το χέρι του στο μέτωπο τους (το οποίο πάντα τους άφηνε αναίσθητους και τους έπιαναν για να μη σκοτωθούν οι κοστουμάτοι σεκιούριτι) τους γιάτρευε, διώχνοντας τον κακό δαίμονα που τους το προκαλούσε, κάποιοι φαινόταν να είναι δαιμονισμένοι και χτυπιόταν στο πάτωμα για λίγο μέχρι να διώξει από μέσα τους τον “εξαποδώ” ο Dr Kris.

Η πραγματικά εντυπωσιακή στιγμή ήρθε με τους Έλληνες “οπαδούς” του Νιγηριανού σταρ που ειχαν προσέλθει για το θαύμα. Η πρώτη κυρία δήλωσε ότι δεν μιλάει Αγγλικά, αυτό μέχρι που την ακούμπησε ο Dr, τότε η κυρία άρχισε να μιλάει άπταιστα την γλωσσά. Διηγήθηκε στον θαυματοποιό τα προβλήματα που είχε στο να μείνει έγκυος. O Dr Kris, της έριξε το “μαγικό του σπρώξιμο” στο μέτωπο και την ενημέρωσε να μη σκάει γιατί σε 9 μήνες θα γεννήσει ένα αγοράκι.

Για το γκραντ φινάλε ο “ιερέας” κράταγε κάτι μεγαλειώδες, κάτι που έχουν καταφέρει ελάχιστοι θαυματουργοί στην ιστορία, ο Dr Kris πλησίασε μια “ανάπηρη” κυρία και μετά από έναν δυνατό λόγο (δεν κατάλαβα τι έλεγε να πω την αλήθεια) την έκανε να περπατήσει!
Το αξιοπερίεργο ήταν, ότι  καθόμουν διπλά στην κυρία κάνα τρίωρο και κουνούσε στην ζούλα κανονικά τα πόδια της, βέβαια αυτό δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο που κινείται ο Dr Kris.


Η όλη φάση με τον υποτιθέμενο θαυματοποιό ιερέα, είναι μια καλοστημένη μπίζνα, που από ό,τι είδαμε και στην επίσημη σελίδα του εν λόγω κυρίου, την εξασκεί εκτός από την Νιγηρία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μας άφησαν να βιντεοσκοπήσουμε το κήρυγμα και κυρίως τα “θαύματα”. 
Ουσιαστικά ο Dr kris περιφέρεται με τον θίασο του πουλώντας βιβλία, μαζεύοντας χορηγίες και προσφέροντας ένα φτηνό οπτικοακουστικό show ανά τον κόσμο.
Στην χώρα μας κρίνοντας από τις χλιαρές αντιδράσεις την ώρα των θαυμάτων, μάλλον δεν ψάρωσε και πολύ τους παρευρισκόμενους.

Η αίσθηση που αποκόμισα ήταν ότι πολλά μέλη της Νιγηριανής κοινότητας, απλά πήγαν εκεί, να δουν φίλους και γνωστούς και να περάσουν καλά με την μουσική από την πατρίδα τους. Όπως ανέφερα και παραπάνω αρκετοί δεν συνεισέφεραν ούτε ευρώ στον παπατζή προφήτη για να προσευχηθεί για πάρτη τους και η όλη διοργάνωση δεν είχε καμιά χρηματική είσοδο.

Το πόσο άγιος είναι ο Dr Kris μπορεί κανείς να το συμπεράνει, βλέποντας την pinned ανάρτηση του στο Fb.




Δεν υπάρχουν σχόλια: