Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Αδελφότητα Αποδήμων Λαμπανίτσας Παραμυθιάς Αθήνας. Εναλλακτικό διήμερο 15Αύγουστου, με δραστηριότητες στην φύση, κατασκήνωση και παραδοσιακό πανηγύρι, κάτω από τα έλατα



Ένα εναλλακτικό διήμερο με δραστηριότητες στην φύση, κατασκήνωση και μουσική, μας επιφυλάσσουν, η Αδελφότητα Αποδήμων Λαμπανίτσας Αθήνας και ο Πολιτιστικό Σύλλογος Λαμπανίτσας Παραμυθιάς, το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου 2017.


Την Δευτέρα 14 Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, πεζοπορίες, ορειβασία, λαϊκή μουσική βραδιά και κατασκήνωση κάτω από τα έλατα, στο χωρίο με το υψηλότερο υψόμετρο στην Θεσπρωτία.
Ανήμερα του 15Αύγουστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι, με την συμμετοχή της χορευτικής ομάδας Παραποτάμου και με δωρεάν φαγητό.
Σίγουρα η πρόταση της Αδελφότητας Αποδήμων Λαμπανίας Αθήνας και  του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαμπανίτσας για ένα διαφορετικό εορτασμό του 15Αύγουστου, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δεν μας αφήνει ασυγκίνητους...
Mε την συνδιοργάνωση του δήμου Σουλίου





Λαμπανίτσα


Η Ελαταριά (Λαμπανίτσα) είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της Φύσης σε υψόμετρο 1500μ, 12 χλμ βόρεια της Παραμυθιάς.

Το ελατόδασος της Ελαταριάς ξεχύνεται σε έκταση 6.000 στρεμμάτων με ενα εκπληκτικό φαράγγι να το χωρίζει από τα άκρα του. Στην κοινότητα το χειμώνα κατοικούν ελάχιστοι κτηνοτρόφοι. 

Στην Ελαταριά θα συναντήσουμε μερικά από τα πιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. 
Σημείο αναφοράς το Πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και το αντάμωμα των απανταχού Λαμπανιτσιωτών. 
Στο όνομα (Λαμπανίτσα) η κατάληξη δηλώνει προέλευση σερβική (σλαβική) ως αποτέλεσμα των Σέρβων που κατέβηκαν τον 12ο αιώνα επί Στέφανου Ούρεση. Πιο συγκεκριμένα η κατάληξη -ίτσα χρησιμοποιείται ως υποκοριστικό ή χαϊδευτικό. Επιπρόσθετα καταλήξεις όπως -βίτσα προσδίδουν την σημασία του γεμάτου, πλήρες (Π.χ. Πετροβίτσα) ή ακόμα καταληξη -οβό ή ουβό προσδίδει την σημασία του κλειστού, αποπνικτικού χώρου, (Π.χ Μέτσοβο, Πόποβο, Τσεπέλοβο).Τα ονόματα μείνανε έτσι μέχρι τη δικτατορία Μεταξά που τα άλλαξε σε πιο "ελληνοποιημένα" ή τα κατήργησε εντελώς. Μερικά ευτυχώς "ξεφύγανε", και θυμίζουνε και αυτά την πορεία της ιστορίας. 












Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: