Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Στα "Χειμαδιά" το 10ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων


Συμπληρώνοντας 10 χρόνια από τα εγκαίνια της Σαρακατσάνικης Στάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου - Π.Ε. Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας και Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, συνδιοργανώνουν φέτος το 10ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά», μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει αγαπημένος θεσμός.
Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», αποτελεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο μουσειακό χώρο, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, που δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες κατά τη διάρκεια του ανταμώματος -19 Αυγούστου- να περιηγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των Σαρακατσαναίων.
Στην είσοδο της Στάνης η έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου ζωντανεύει από το παρελθόν εικόνες και μνήμες που δεν υπάρχουν πλέον.
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενηθεί η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο : ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ: Προσωπικά βιώματα και μνήμες, ιστορίας ρύσις...ζωγραφικής ρήσις, της κας Ασπασίας Μπούρχα, μέλους του Πανελλαδικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής-Πειραιώς. Η έκθεση παρουσιάζει τη ζωή των Σαρακατσαναίων, όπως την έζησε η ίδια, αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιότερων.
Από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης θα γίνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού των δράσεων του Συλλόγου κατά τα τελευταία 10 έτη.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το καλωσόρισμα του κοινού από τους διοργανωτές. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων με το στόλισμα της νύφης. Θα ακολουθήσουν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης και του φιλοξενούμενου Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας.
Οι μικροί φίλοι, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στην παράδοση των Σαρακατσαναίων μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Μία πλούσια βραδιά πλαισιωμένη από ποικίλες εκδηλώσεις, γεμάτη από παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους.
Από νωρίς το απόγευμα ο χώρος της Στάνης θα είναι επισκέψιμος για το κοινό. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης δίπλα από το χώρο των εκδηλώσεων.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Θεόδωρο Κάλλη (6934699528), τον κ. Κώστα Κατέρη (6946281744) τον κ. Γιώργο Κουμπή (6947524053), τον κ. Χρήστο Πάσχο (6973029905) ή την κα Πολυξένη Μπάρκα (6973531063).

Δεν υπάρχουν σχόλια: