Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Δημοτική παραδοσιακή συναυλία στο Κηποθέατρο Πρέβεζας τη Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, ώρα 21.30', με σολίστ τον Θανάση Βασιλόπουλο και τον Κώστα Τζίμα στο τραγούδι.

Αποτέλεσμα εικόνας για θανάσης βασιλόπουλος κλαρίνο



Θανάσης Βασιλόπουλος
Ο Θανάσης Βασιλόπουλος με ένα σχήμα με αναγνώριση, αποτελώντας έναν εξαιρετικό πρεσβευτή της γνήσιας μουσικής μας παράδοσης, θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος, την Τετάρτη 2 Αυγούστου και ώρα στις 9:30 το βράδυ. Συμμετέχουν Κώστας Τζίμας, Μιχάλης Τζιχάνης, Νίκος Τζιούμας, Ξένια Γαργάρη και οι μικρός Δημήτρης Σακκάς.

Τιμή εισιτηρίου στην προπώληση 8 ευρώ γενική είσοδος 10 ευρώ.

Μουσικός με έντονη σφραγίδα και προσωπικότητα, ο Θανάσης Βασιλόπουλος δεν περιορίστηκε ούτε βολεύτηκε στην «σκιά» των ερμηνευτών και συνθετών αλλά «έβγαλε» τις αγωνίες του και το δικό του οικουμενικό μουσικό σύμπαν, μέσα από οργανικούς δίσκους αλλά και παραστάσεις όπου κεντράριζαν στην σολιστική του υπόσταση. 
Ο Θανάσης Βασιλόπουλος θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του κλαρίνου στη χώρα μας και από τους σημαντικότερους στα Βαλκάνια.
Ένας σπουδαίος σολίστας ξεκίνησε να παίζει σε γιορτές και πανηγύρια από εννέα ετών και κατάφερε να διακριθεί παγκοσμίως, μέσα από συνεργασίες με μεγάλους ξένους μουσικούς όπως ο Joe Bonamassa, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Τουρκία, όπου έχει συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές και μουσικούς.

Κώστας Τζίμας

Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, για τον τραγουδιστή Κώστα Τζίμα, κατά την βράβευση του, για την προσφορά του στην ηπειρώτικη μουσική, από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ασπροπύργου, το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015.

Η ιστορία του δημοτικού τραγουδιού έχει συνδεθεί με πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του.


Για δεκαετίες τα πανηγύρια είχαν τη θέση της γιορταστικής συνάθροισης ανθρώπων με κώδικες Ο «Σελήμπεης» ή το «Μαραίνομ΄ ο καημένος» συνεχίζουν να συγκινούν στο άκουσμά τους, μουσικοί και τραγουδιστές ακόμη αποθεώνονται.


Το δημοτικό τραγούδι αποτελούσε μέρος της προφορικής παράδοσης των ανθρώπων που έζησαν και γλέντησαν μ' αυτή. Έτσι πολλά ονόματα μουσικών έφτασαν μέχρι τις μέρες μας μέσα από τη συλλογική μνήμη.

Εκατοντάδες τραγουδιστές, μουσικοί και συνθέτες, έχουν συνδέσει την παρουσία τους με το πάλκο των πανηγυριών », όπου έχει τραγουδήσει και έχει χορέψει ολόκληρη η Ελλάδα.


Μερικοί από αυτούς έχουν κατοχυρώσει τα ιδιαίτερα στοιχεία τους, όπως και τα στοιχεία της περιοχής απ΄όπου προέρχονται, του γενέθλιου τόπου, ή του τόπου  όπου κατοχυρώθηκαν μουσικα  και δίνουν στοιχεία και μαρτυρίες για τους παλαιότερους μουσικούς, τη δεξιοτεχνία τους, τα όργανα, το ρεπερτόριο και τις ευρύτερες μουσικές πρακτικές του παρελθόντος ενώ διαθέτουνε ως πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και προσέγγισης τον αυτοβιογραφικό τους λόγο και τη συλλογική προφορική μαρτυρία, που καλύπτει με επάρκεια αυτό τον μεγάλο θησαυρό που λέγεται δημοτικό τραγούδι.

Ακόμη  αποτυπώνουν μουσικά   τα επιμέρους κοινά στοιχεία των πανηγυριών, αλλά και τις  διαφοροποιήσεις τους:  τη γενικότερη γεωγραφία κάθε περιοχής, τη τοποθεσία, το χώρος οργάνωσης του πανηγυριού καθώς και η διαδικασία μετάβασης προς αυτόν,  τη προετοιμασία των τοπικών φαγητών, τους τοπικούς χορούς και τα τραγούδια, καθώς και τους αντίστοιχους κώδικες και συμβολισμούς στη διάρκεια του πανηγυριού - δηλαδή τη τελετουργία στο σύνολό της.

 Δικαίως το πανηγύρι επάξια θεωρείται το "Πανεπιστήμιο" της δημοτικής μουσικής που στήριξε και στηρίζει τις μουσικές μας ρίζες και σε αυτό πρωταγωνισούν άξιοι μουσικοί και τραγουδιστές, όπως ο Λακκασουλιώτης Κώστας Τζίμας




Ο Κώστας Τζίμας κατάγεται από το χωριό Ρωμανός Λάκκας Σουλίου Ιωαννίνων. Όταν τελείωσε το σχολείο πήρε την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα για να γίνει τραγουδιστής, παρ' όλο που ο πατέρας του είχε αντίρρηση. Έτσι το 1972 έφυγε από το χωριό του και πήγε στην Ελευσίνα όπου δούλευε ο θείος του και έπιασε δουλειά σ' ένα εργοστάσιο.

Την περίοδο εκείνη στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου γινόταν ένα πανηγύρι και ένας χωριανός του είχε μια ταβέρνα όπου κάλεσε μια δημοτική κομπανία μαζι με τον Αλέκο Δήμου και την Έφη Γεωργακοπούλου, στο τραγούδι.
Όμως ο κόσμος στην ταβέρνα ζητούσε συνέχεια να παίζουν Ηπειρώτικα τραγούδια, τα οποία οι τραγουδιστές δεν τα θυμόταν, έτσι ο συγχωριανός του Τζίμα πρότεινε στον Δήμου να τα τραγουδήσει ο Κώστας Τζίμας. Μόλις ανέβηκε και τραγούδησε ο Τζίμας, ορχήστρα και κοινό ενθουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα να συζητούνται οι μουσικές του δυνατότητες και η καταπληκτική φωνή του και μέσα σ' ένα μήνα από τότε, ηχογράφησε το πρώτο του δισκάκι με δυο τραγούδια "Χελιδονάκι θα γεννώ" που το έγραψε ο ίδιος και "Μανούλα το αποφάσισα στην ξενιτιά να πάω" που το έγραψε ο Αλέκος Δήμου. Αυτό είχε σαν αποτέλασμα να υπογράψει συμβόλαιο με την Πολυφόν και να ξεκινήσει η δισκογραφική του καριέρα.


Ο Αλέκος Δήμου κάποια στιγμή συναντάει τον Βαγγέλη Σούκα, ο οποίος του ζητάει να του στείλει έναν τραγουδιστή που να ξέρει να τραγουδά Ηπειρώτικα τραγούδια. Την στιγμή εκείνη ξεκινά η καριέρα του Κώστα Τζίμα στην νυχτερινή Αθήνα από το παραλιακό  κέντρο ''Φαντασία'', όπου ο Σούκας είχε την μουσική επιμέλεια.

Έπειτα ακολούθησαν πολλά κέντρα όπως (Γλυκοχαράματα, Τζαβέλαινα, Ελληνικό χωριό, Αϊδόνια, Αγρίμια, Αρχοντικό, Έλατο, Βελούχι, Ηπειρώτικη παράδοση, Ήπειρος αγάπη μου γλυκιά και άλλα).

Ο Κώστας Τζίμας συνεργάστηκε με μεγάλους τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Μπέκιος, ο Γιάννης Σιέττος, ο Λάμπρος Χαλκιάς, ο Αλέκος Κιτσάκης, ο  Σάββας Σιάτρας, ο Γιάννης Παπακώστας, η Κική Φραγκούλη, η Φιλιώ Πυργάκη, ο Τάκη Καρναβάς και πάρα πολλούς άλλους. Συνεργάστηκε και με μεγάλους οργανοπαίχτες όπως ο Πέτρος Λουκάς Χαλκιάς,ο Γρηγόρης Καψάλης,ο Σταύρος Καψάλης, ο Δόκιμος Χαραλάμπους,  ο Ναπολέων Ζούμπας, ο Ηλία Σούκας, ο Αχιλλέας Χαλκιάς, ο Νίκος Φιλιππίδης  και άλλοι

Τέλος o Kώστας Τζίμας έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες με πολλά τραγούδια, μερικά απο αυτά είναι τα, Μηλιτσα μου, Τ' Αποστόλη τα τραγούδια, Όσα φάμε όσα πιούμε, Γυροβολιές, Ο ντάϊκος και πολλά άλλα.

Έτσι συνεχίζει την καριέρα του με επιτυχίες, μαγνητίζοντας τον κόσμο με την φωνή του, μέχρι και σήμερα.

Κώστας Κωνής
Αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας

www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: