Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Εκατοντάδες δωδεκαθεϊστές φόρεσαν τις χλαμύδες τους και τα σανδάλια τους και μαζεύτηκαν στο Λιτόχωρο Πιερίας για να τιμήσουν τον Δία. Τα «Προμήθεια» τελούνται ακατάπαυστα από το 1996 μ.χ.


Με την απαιτούμενη ευλάβεια, και τις απαιτούμενες χλαμύδες και σανδάλια, τελέστηκαν στο Λιτόχωρο Πιερίας τα φετινά «Προμήθεια».



Εκατοντάδες δωδεκαθεϊστές, αρχαιολάτρες, μέλη της ομάδος Έψιλον, Ελ-άνιοι και διάφοροι άλλοι που τους αρέσουν οι περικεφαλαίες και οι ασπίδες, μαζεύτηκαν στους πρόποδες του Ολύμπου για να τιμήσουν τους αρχαίους θεούς που πιστεύουν ότι ζουν στην κορφή του βουνού, με τελετές προς τιμήν τους, οίνο, μουσικές και χορούς.


Εντυπωσιακό θέαμα προσέφερε ένας κύριος με μίνι φουστίτσα που κούναγε δυο ξύλινα σπαθιά υπό τους ήχους φλογέρας. Δείτε το videi


Δείτε ακόμη



Τα «Προμήθεια» τελούνται ακατάπαυστα από το 1996 μ.χ και περιλαμβάνουν εκτός από τελετές προς τον Δια και τους άλλους θεούς της αρχαίας Ελλάδας, διάφορα δρώμενα όπως παιχνίδια φαντασίας, αγώνες, θεατρικά κ.α


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε διάφορες από τις τελετές πλαισιωμένες από αρχαιοπρεπείς γύψινες κολώνες, μια πορεία με δαδιά στους δρόμους του Λιτόχωρου, μια τελετή με λιβάνια σε μια μικρή πηγή και στο 6:30 έναν τύπο ντυμένο τραγοπόδαρο Πάνα να χορεύει παίζοντας φλογέρα.


Με αυτά και με αυτά, το Λιτόχωρο πλέον είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που κατάφερε να έχει δυο φορές τον χρόνο καρναβάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: