Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Μαϊου 2017, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ισαάκ Μιζάν – αριθμός βραχίονα 182641», του Ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου.

Τη Δευτέρα 8 Μαϊου 2017, ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, έγινε εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών στην Αθήνα, παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641», η οποία διοργανώθηκε από το Σύλλογος των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και τη Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», με επίμετρο της ιστορικού Άννας-Μαρίας Δρουμπούκη, είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του Ισαάκ Μιζάν, του ομήρου με αριθμό βραχίονα  182641 του στρατοπέδου του Άουσβιτς.



Το βιβλίο ιστορεί το δραματικό οδοιπορικό του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν από τη γενέτειρά του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν, την επιστροφή του στην Ελλάδα, τον αγώνα επιβίωσης του μετά από αυτή, σε μιά πόλη που είχε πλέον άλλη υπόσταση για αυτόν, κλπ. Η ιστορία, φυσικά, του Ισαάκ Μιζάν δεν είναι παρά η κοινή πορεία απ’ τη ζωή προς την τιμωρία και το θάνατο των εβδομήντα περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, μεταξύ των οποίων βρέθηκαν οι 352 της Άρτας, οι 1725 των Ιωαννίνων και οι 250 της Πρέβεζας.
Μέσα από το βιβλίο, αναδεικνύεται ταυτόχρονα και μια πλευρά της τοπικής ιστορίας, αρκετά ενδιαφέρουσα και αρκετά υποτιμημένη, ωστόσο.



Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε στην Άρτα το 1927, όπου και έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν. Το Μάρτη του 1944 συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Εβραίους της Άρτας και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου γνώρισε το φρικτό πρόσωπο της ναζιστικής κτηνωδίας. Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Γερμανίας, για να καταλήξει στο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Ανήκει στους ελάχιστους επιζήσαντες. Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα δώδεκα μέλη της οικογένειας Μιζάν που «ταξίδεψαν» για το Άουσβιτς – Μπιρκενάου σώθηκαν και επέστρεψαν μόνο τρεις. Ο Ισαάκ Μιζάν ζει σήμερα στην Άνω Γλυφάδα.
Η ιστορία του, μέρος της ιστορίας εκατομμυρίων ομήρων Εβραίων, οι οποίοι μαρτύρησαν και εξοντώθηκαν μέσα στα εργοστάσια της κτηνωδίας και του θανάτου που επινόησε και έστησε το ναζιστικό χιτλερικό κράτος της Γερμανίας, είναι ένας ζωντανός καθρέφτης του νεότερου κόσμου. Με πολλαπλές αναγνώσεις και ποικίλα μηνύματα. Μα πάνω απ’ όλα με την ακαταμάχητη ανάγκη να κρατάμε όρθια την ψυχή μας μέσα στους φοβερούς κατακλυσμούς της σύγχρονης εποχής, ανασύροντας και ανεβάζοντας στο υψηλότερο σκαλοπάτι την αξία του ανθρώπου. Του ανθρώπου που άντεξε την ακραία βία και τη φρίκη του άλλου ανθρώπου, του ανθρώπου κτήνους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεo, υπό την μουσική υπόκρουση τμήματος του έργου «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη, με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Ισαάκ Μιζάν, τα οποία συνοδεύονταν από φωτογραφικό υλικό της οικογένειάς του.











Στην εκδήλωση, την οποία προλόγισε και συντόνισε ο βουλευτής του Νομού Άρτας Βασίλης Τσίρκας μίλησαν: ο Ηπειρώτης  φιλόλογος-συγγραφέας και αντιστασιακός την περίοδο της χούντας Λαοκράτης Βάσης, η Κατερίνα Μπαλκούρα, Φιλόλογος – Ιστορικός, ο Γιάννης Μπαλάφας, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Αριστομένης Συγγελάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.







Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντώνης Κοντός Πρόεδρος Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας, ο Γιώργος Δόσης Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και ο Κώστας Καρούσος, πρώην Πρόεδρος, νυν Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Ελλάδος




Ειδικά ο Γιάννης Μπαλάφας, αφού μίλησε γενικά για το Ολοκαύτωμα, αναφέρθηκε στην δύσκολη επιστροφή στην Ελλάδα του Εμφυλίου, στη σιωπή για το Ολοκαύτωμα και ολοκλήρωσε αναφέροντας στίχους από το ποίημα του Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν.

Στη συνέχεια o Yφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι ο συγγραφέας, όπως φαίνεται και στο έργο του, στο οποίο διαχειρίζεται με ξεκάθαρο τρόπο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ελάχιστοι επιζώντες όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, τα λεηλατημένα και καταπατημένα, μίλησε ξεκάθαρα για αυτό το ένοχο κενό που επιβιώνει ακόμη και σήμερα στις συζητήσεις για τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αναφερόμενος και στο παράδειγμα της σφαγής του Κομμένου της Άρτας. Στις συζητήσεις για τα χωριά που έκαψαν οι ναζί, για τους ανθρώπους που σκότωσαν, σπάνια συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες Εβραίοι που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου και εξοντώθηκαν μαζικά. Σαν να μην αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας, κομμάτι σημαντικό και αναπόσπαστο της ιστορίας της Ελλάδας.

Και η ίδια η σιωπή των επιζώντων κράτησε μέχρι την δεκαετία του 1990.Σε αυτή την σιωπή, απόρροια όχι μόνο της απώθησης της μνήμης, αλλά και της βαθιάς ανθρώπινης ανάγκης ότι η ζωή έπρεπε να συνεχιστεί, συνέτεινε και το γεγονός ότι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, οι διηγήσεις για την φρίκη του Ολοκαυτώματος, για το τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο, δεν γίνονταν πιστευτές. Η σιωπή αυτή, ακόμη και όταν αφορά την ενοχή των Ελλήνων χριστιανών, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια, δειλά δειλά, να σπάει. Κινούμενος από την ανάγκη του να μην σιωπά και από την βαθειά του αγωνία να μάθουν τα νέα παιδιά, να μην ξεχαστεί η ιστορία, να μην αλλοιωθεί η αλήθεια, ο Ισαάκ Μιζάν επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια για να αφηγηθεί την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων μέσα από την δική του προσωπική ιστορία, διαδικασία εξαιρετικά επίπονη, αλλά ιστορικά και προσωπικά ανεκτίμητη. 



Ο  Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, μεταξύ άλλων είπε ότι, 
''το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου που σήμερα παρουσιάζουμε εδώ, όχι μόνο αξίζει αλλά και επιβάλλεται να το διαβάσουμε, όχι απλά για να μάθουμε την Ιστορία και να γνωρίσουμε την κτηνωδία του Ναζισμού που στις μέρες μας σηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και παντού ,αλλά για να είμαστε και αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες του πολέμου της γειτονιάς μας και ακόμα ,ακόμα να υψώσουμε το ανάστημά μας και να σηκώσουμε τη φωνή μας σε όλους όσους υποστηρίζουν ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, με δήθεν πατριωτικές κορώνες και σε όσους με τις πράξεις η τις παραλήψεις τους προετοιμάζουν νέες περιπέτειες για την ανθρωπότητα και τον κόσμο ολόκληρο.

Ο κίνδυνος αυτός δυστυχώς είναι πολύ ορατός. Και τέλος το βιβλίο είναι ντοκουμέντο και εύχομαι να βρει την ανταπόκριση που του αξίζει, σε όλους εμάς που είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε χωρίς πολέμους και


 αγριότητες και που εύκολα ξεχνάμε, αλλά κυρίως στους νέους που δικαιολογημένα είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ανεργίας και που εύκολα παρασύρονται από τους κατ επίφασιν υπερπατριώτες και τα ναζιστικά μορφώματαόπως η Χρυσή Αυγή''.

Στην εκδήλωση παρέστει ο ίδιος ο Ισάακ Μιζάν, συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειας του και τίμησαν με την παρουσία τους, πολλά επίλεκτα στελέχη της Ηπειρώτικης αποδημίας της Αττικής, καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

























































































































































Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: