Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Έγινε της πίτας!!!! Με επιτυχία και κερδίζοντας άριστες κριτικές, διοργανώθηκε από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ασπροπύργου, το σεμινάριο - εργαστήρι "Εκμάθηση Παραδοσιακών Ηπειρώτικων πιτών", τη Κυριακή 7 Μαϊου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηπειρωτών Ασπροπύργου.





Οι παραδοσιακές πίτες, ήταν και είναι βασικό κομμάτι της διατροφής των κατοίκων της Ηπείρου. Δείγμα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, είναι πάντα παρούσες στις πιο σημαντικές στιγμές των οικογενειών. Οι τρόποι παρασκευής τους πολλοί και η ποικιλία τους μεγάλη. Πίτα με χόρτα(Χορτόπιτα), πίτα με τυρί(τυρόπιτα), πίτα με κρέας(κρεατόπιτα), πίτα με μακαρόνια(μακαρονόπιτα), πίτα με κολοκύθι(κολοκυθόπιτα),  είναι μερικές από τις οποίες, σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην Ήπειρο έχει συχνά στο τραπέζι του.



Πίτες καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή τελετουργικές, νηστίσιμες ή αρτύσιμες, γρήγορες για να φιλέψουν τον επισκέπτη, πολύπλοκες τόσο, ώστε να κρίνουν τις μαγειρικές ικανότητες της νιόνυφης την επόμενη του γάμου. Πίτες ανοιχτές, κλειστές, αλμυρές, γλυκές με φύλλο ή χωρίς φύλλο, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά. Η γλύκα της κολοκύθας, η στυφή γεύση του λάπατου, το άρωμα των άγριων χόρτων του βουνού, η απλότητα του τυριού. 




Στην Ήπειρο όλα γίνονται πίτες, το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά. Γευστικά αριστουργήματα από απλά και λιτά υλικά, που συνδυάζουν την σοφία της μαγειρικής οικονομίας με την υψηλή γαστρονομία. Μεγάλη ποικιλία στις τυρόπιτες, με καλύτερη να θεωρείται αυτή, με την φέτα. Δεύτερη έρχεται η τυρόπιτα με το ανθότυρο και πρόχειρη θεωρείται η γκίζα. Γιορτινή η Μετσοβίτικη Κασιάτα, γλυκιά η γαλατόπιτα. Η πίτα είναι το φαγητό για κάθε μέρα και αριθμεί τουλάχιστον 70 είδη




















Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου, πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει  την ηπειρώτικη διατροφή και παράλληλα να δημιουργήσει μιά διαδικασία εκδηλώσεων επίδειξης παρασκευής των μοναδικών για την γεύση τους ηπειρώτικων πιτών και όχι μόνο. Μιά πρωτοβουλία, με πρόθεση να καταστεί θεσμός και να επαναλαμβάνεται τακτικά, έτσι ώστε οι νέοι Ηπειρώτες, που με το πέρασμα του χρόνου ελαχιστοποιούν τα βιώματα τους με τη πατρώα γη, να γίνουν γνώστες των διατροφικών συνθηκών των προγόνων τους. Αλλά και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ηπειρώτικα παραδοσιακά εδέσματα, κόντρα στην τυποποίηση και προσφορά των εύκολων φαγητών fast food, που σήμερα κατακλύζουν την αγορά και δεν έχουν καμμιά σχέση σε ποιότητα και γεύση με τα πατροπαράδοτα φαγητά και εδέσματα.
















Έτσι, την Κυριακή το πρωί 7 Μαϊου 2017, διοργάνωσε σεμινάριο - εργαστήρι "Εκμάθηση Παραδοσιακών Ηπειρώτικων πιτών", στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηπειρωτών Ασπροπύργου, Αθανασίου Τσίγκου τέρμα, στον Ασπρόπυργο, όπου γυναίκες μέλη του Συλλόγου έκαναν επίδειξη παρασκευής και ψησίματος ηπειρώτικων πιτών, τις οποίες διέθεσαν προς βρώση των παρευρισκομένων. Το σεμινάριο αυτό, παρακολούθησαν πολλές γυναίκες, κύρια νεαρής ηλικίας της περιοχής του Ασπροπύργου, ηπειρώτικης και όχι μόνο καταγωγής και κατά προτροπή των μεγαλυτέρων γυναικών, προέβησαν σε άνοιγμα φύλλου πίτας. Στο τέλος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Ζηκόπουλος απένειμε σε όσους παρακολούθησαν το σεμινάριο, γυναίκες και άνδρες βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι δε κριτικές από τους συμμετέχοντες, αλλά και τους παρευρισκόμενους, για την επιτυχία του σεμιναρίου, ήταν υπερθετικές.

Και όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις και όπως ξέρουν να κάνουν οι Ηπειρώτες, ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι και χορός

Στο σεμινάριο παρέστησαν, παρακολούθησαν, γεύτηκαν τις εξαίρετες πίτες που παρασκεύασαν και έψησαν οι γυναίκες του Συλλόγου των Ηπειρωτών του Ασπροπύργου και συμμετείχαν στο γλέντι, οι,




Κώστας Κωνής, Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και Μαίρη Καραγιώργου, μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ
Από τη Δημοτική αρχή:  Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Καραμπούλας, οι Αντιδήμαρχοι Αβραάμ Κωνσταντινίδης, Αναστάσιος Παπαδόπουλος,  Ισίδωρος Τσίγκος και Παντελής Σαββίδης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παραλίας Ασπροπύργου Αντώνης Κοναξής, ο Αντιπρόεδρος Οργανισμού Άθλησης και Φροντίδας Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας, ΟΑΦΝΤΗ Κατσαρός Ιωάννης, Ηπειρώτικης καταγωγής, ο Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας  Γεώργιος Φίλης, ο Αντιπρόεδρος της ATTICA TV Χαράλαμπος Κοσμίδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βαγγέλης Μαλαματάς 
Από τους τοπικούς  Συλλόγους συμμετείχαν: Η Εθελοντική Ομάδα ΘΡΙΑ, με τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Πίνη και τη Γραμματέας Φαίη Χατζηπολυχρόνη, από τον  Σύλλογο Γυναικών «η Κροκωνίς», η Αντιπρόεδρος Κιορμήτρου Βάσω και μέλη, από τον  Σύλλογος Εθελοντών «Φωλιά Αετού», η Γραμματέας Μπάτσιλα Μαρία, από τον Ελληνορουμανικό Σύλλογο Ελλάδος η Πρόεδρος Μαριάννα Κοντουράρου, από τον Αθλητικό Σωματείο ''Ο ΚΡΙΟΣ'', ο Πρόεδρος Βάτζος Θεόδωρος.
Από τους Σύλλογους της Ηπειρώτικης αποδημίας: Ο Χρήστος Ρούσσας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ., ο Ζήκος Κόντης Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, η Αθηνά Ζάγκα Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, συνοδευόμενη από μέλη του Δ.Σ.,  ο Δημήτρης Δάλλας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, η Γεωργία Κίσκου πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας και η Βάσω Σαλαμούρα, μέλος του Δ.Σ. του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά.

Την εκδήλωση κάλυψε φωτογραφικά και  τηλεοπτικά το web tv ''Όλα Δυτικά'' του Γρηγόρη Ζαφείρη.


Tον όλο συντονισμό της εκδήλωσης είχαν ο Αντιπρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Πανηπειρωτικού Συνδέσμου Ασπροπύργου Γεώργιος Ντάλας και Λαμπρινή Κώτσου, στο δε Δ.Σ. αξίζουν θερμά συγγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: