Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου "Η ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα",στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, τη Τετάρτη 10 Μαϊου 2017.




Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας και η Αδελφότητα των Αθηνών του Παλαιοχωρίου Συρράκου, υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  και σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και την Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα, πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου "Η Ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα" την Τετάρτη 10 Μαϊου 2017, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην Αθήνα, παρουσία αρκετών ακροατών με καταγωγή από την περιοχή των Τζουμέρκων, αλλά και την Ήπειρο γενικότερα, με  ομιλητές τους, Θεόδωρο Σούλτη επιμελητή της έκδοσης -δικηγόρο, Αγγελική Ευαγγέλου αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Συρρακιωτών της Αθήνας-νομικό, Γεώργιο Ροκά πρώην Πρόεδρο της Αδελφότητας Παλαιοχωρίου Συρράκου-εκπαιδευτικού και Γεώργιο Πάσχο αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Παλαιοχωρίου Συρράκου-εκπαιδευτικού.



Xαιρετισμούς στην εκδήλωση απήυθυναν ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης και η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα Αλέκα Σιώζου

Την εκδήλωση συντόνισαν, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας Ελευθερία Γκαρτζονίκα και η Πρόεδρος της Αδελφότητας  των Αθηνών του Παλαιοχωρίου Συρράκου Αφροδίτη Ροκά.

Την επιμέλεια της έκδοσης, η οποία τελεί υπο την αιγίδα του Οργανισμού πολιτισμού, άθλησης και παιδικής μέριμνας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, είχαν οι Θεόδωρος Σούλτης και Βασίλης Κίστης, συνεπικορούμενοι από τον Ευάγγελο Αυδίκο και τον Σπύρο Νταλαούτη.

Η Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συγκεκριμένης έκδοσης που αποτελεί και έναν φόρο τιμής και αναγνώρισης στην προσφορά των ευεργετών συνολικά και ειδικά αυτών που κατάγονται από τα Τζουμέρκα.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για κάθε μορφή πολιτιστικής παρέμβασης που έχει σχέση με την περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων και τους ανθρώπους που κατάγονται από την περιοχή και ότι χρέος  του είναι η στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως η χρηματοδότηση της προ 7 χρόνια ημερίδας για τον διαχρονικό Ευεργετισμό στα Τζουμέρκα και η έκδοση ειδικού βιβλίου για τους Ευεργέτες της περιοχής, ως και για την καταγραφή των αποτελεσμάτων της ημερίδας. Ακόμη αναφέρθηκε στην λειτουργία των κληροδοτημάτων που άφησαν οι ευεργέτες καταθέτοντας την πρόταση να εξεταστεί ένας διαφορετικός τρόπος αξιοποίησης των ακινήτων.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας αναφέρθηκε στην ηπειρωτική ευποιία και την ηπειρωτική ευεργασία, ανά τους αιώνες, αλλά και τη σπουδαιότητα αυτής για το Ελληνικό κράτος. Ακόμη τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας των κληροδοτημάτων και των ευαγών ιδρυμάτων, με μιά δημοκρατική μορφή διαχείρισης και με κύρια συμμετοχή και πρωτεύοντα λόγο, όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης και της οργανωμένης ηπειρωτικής αποδημίας. Καταλήγοντας τόνισε εμφατικά πως η ευεργεσία είναι στο DNA των Ηπειρωτών όπως και ο εθελοντισμός.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ηπειρώτικα και τζουμερκιώτικα τραγούδια που παρουσίαση η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα με διδασκαλία του μαέστρου και καταξιωμένου μουσικού Δημήτρη Κώτσικα, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ζυγιάς του.















Η έκδοση για τον Ευεργετισμό στα Βόρεια Τζουμέρκα, είναι επιστέγασμα των επιτυχημένων εργασιών του συνεδρίου « Η ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα», που διεξήχθη Σαββατοκύργιακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 στο συνεδριακό κέντρο «Κ.Κρυστάλλης», στο Συρράκο.  Το συνέριο αυτό αποτέλεσε το τρίτο συνέδριο που οργάνωσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων το 2012, σε διάστημα τριών εβδομάδων(προηγήθηκαν τα συνέδρια για τα 100 χρόνια ελεύθερου βίου του Συρράκου και το συνέδριο για την Εθνική Αντίσταση και τη Συμφωνία της Πλάκας). 
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε δύσκολους καιρούς,  είχε αναλάβει μια γενναία πρωτοβουλία, η οποία αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους δημότες του-και όχι μόνο-,γεγονός που υπογραμμίζεται από τη μεγάλη συμμετοχή αλλά και τη ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις.
Το συνέδριο δε για την ευεργεσία ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς ώθησε τους εισηγητές αλλά και το ακροατήριο να επιχειρήσουν συσχετίσεις με το παρόν.
Με άλλα λόγια, αποκαλύφθηκε με ένταση η διαφορά νοοτροπίας που χωρίζει τους Έλληνες στις αρχές του 21ου αιώνα από εκείνους του 19ου και αρχών του 20 αιώνα, καθώς και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. 
Στην εποχή μας η συζήτηση επικεντρώνεται στην έλλειψη υπεύθυνης εθνικής και κοινωνικής συμπεριφοράς πολλών ατόμων που πλούτισαν. Με κάθε τρόπο αποφεύγουν να συνδράμουν τους πάσχοντες. 
Σ’ αντίθεση, οι εισηγητές του συνεδρίου ανέδειξαν τις φωτεινές προσωπικότητες σπουδαίων Τζουμερκιωτών που διέθεσαν την περιουσία τους στην εκπαίδευση των συμπατριωτών τους με τη χορήγηση υποτροφιών, στην κατασκευή έργων(υδραγωγείο στο Συρράκο από τον Πάλιο), εκκλησιών, οικοτροφείων, προικοδότηση κοριτσιών, κ.λπ.





Οι εισηγήσεις του συνεδρίου εστιάστηκαν στο φαινόμενο της ευεργεσίας στην Ήπειρο(Σ. Εργολάβος). Ακόμη, στους ευεργέτες του Συρράκου: Σ. Μπαλταντζή(Μ. Μαγκλκάρας και Π. Κοντός), κτήμα Ακτίου(Θ. Σούλτης και Στ. Γκαρτζονίκα),Χρ. Ρίζο(Γ.Μαγλάρας), Ι. Ρίζο, Χρ. Τσιόκο και Χρ. Μακρυγιάννη(Β.Μπέλλος), Γ. Ίκκο, Γ. Μπούντα και Ι. Συγγούνα(Β.Κίστης), Απ. Ρίζο(Σπ. Σουμαλεύρης), Ερμ.Φωτιάδου(Ιπ. Αλέξης), Βασ. Κρυστάλλη(Ανδρ.Κρυστάλλης), καθώς και σε δωρεές στην κοινότητα Συρράκου και στις εκκλησίες του χωριού(Σπ. Νταλαούτης). Επίσης, υπήρξαν εισηγήσεις για τους ευεργέτες των Πραμάντων(Ι. Σεντελές), των Κατσανοχωρίων(Γρ. Μανόπουλος και Γ. Μπαβαρέτος) και του Παλαιοχωρίου Συρράκου(Ε. Ντόκας).
Το συνέδριο διαπίστωσε ότι, όπως και σ’ όλη την Ήπειρο, είναι μεγάλος ο αριθμός των ευεργετών στα Βόρεια Τζουμέρκα. Αξιοσημείωτο δε ότι από ένα μόνο χωριό-το Συρράκο- ο αριθμός τους υπολογίζεται κοντά στους 20. Ακόμη, οι εισηγητές διαπίστωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει ατονήσει το ενδιαφέρον όσων ευεργετήθηκαν για την υλοποίηση των όρων της ευεργεσίας, ενώ οι νέες συνθήκες που διαμόρφωσε στον αυτοδιοικητικό χάρτη ο «Καλλικράτης» προκάλεσαν απορίες αλλά και ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης των περιουσιών που είχαν στη διάθεσή τους οι κοινότητες. 
Μια τέτοια περίπτωση είναι το «κτήμα Γιαννιώτη» στο Άκτιο, το οποίο αποτελεί πλέον περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Βορείων Τζουμερκιωτών. Οι Συρρακιώτες εισηγητές αλλά και το ακροατήριο ζήτησαν το σεβασμό της βούλησης του ευεργέτη, ενώ ο δήμαρχος Ι. Σεντελές δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ότι αυτή είναι η πολιτική του βούληση που εκπηγάζει από το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Το συνέδριο έληξε με το ευχάριστο αίσθημα ότι σε καιρούς δύσκολους οι κάτοικοι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων διαβουλεύονται για το μέλλον του τόπους. Ένα μέλλον που στηρίζεται στην ιστορική εμπειρία και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: