Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Συνταγές από τον Ηπειρώτη chef Τάσο Τόλη :Μουσακάς της γιαγιάς.


Υλικά για 6-8 ΑΤΟΜΑ
4 μελιτζάνες φλάσκες
600 γραμμ. πατάτες
600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
150 mel ελαιόλαδο
1 κ. σ. Πελτέ ντομάτας
2 φύλλο δάφνης
½ κ. γλ. κανέλα
2-3 κόκκοι μπαχάρι
50 γραμμ. φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Κρέμα Μουσακά
4 κ. σ. φρέσκο βούτυρο
5 κ. σ. αλεύρι
400 Mel γάλα
2 αβγά
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
200 γρμ. Τριμμένη κεφαλογραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Καθαρίστε τις μελιτζάνες από τα κοτσάνια και κόψτε σε χοντρές φέτες ,αλατίστε και ξεπλένετε με κρύο νερό, τοποθετήστε τες σε ταψάκι και ψήστε στον φούρνο για 15 λεπτά. Με τον ίδιο τρόπο ψήστε και τις πατάτες
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το τριμμένο κρεμμύδι ρίξτε τον κιμά και ανακατέψτε, σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να μαγειρευτεί καλά για 10 λεπτά. Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά, προσθέστε τα μπαχαρικά
Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάστε την κρέμα μουσακά . Ζεσταίνετε βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το αλεύρι και το ανακατεύετε μέχρι να σκουρύνει προσθέστε το γάλα ζεστό ανακατεύοντας συνέχεια, όταν δέση η κρέμα την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε τα αβγά, ανακατέψτε γρήγορα.
Σε ταψί του φούρνου στρώστε τις μελιτζάνες χωρίς κενά πουδράρετε με τυρί τριμμένο και λίγη ζάχαρη ,προσθέστε τον κιμά όπου του έχετε προσθέσει τυρί τριμμένο 2-3 κ.σ και την φρυγανιά , από πάνω κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις ψημένες πατάτες.

Περιχύνετε με τη κρέμα πουδράρετε με τριμμένο τυρί και ψήνετε σε προ θερμασμένο 170-180οc φούρνο για π 1 ώρα και μέχρι από πάνω να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα αφήστε τον να κρυώσει για ½ ώρα και σερβίρετε .

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά από τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος ( Περιφέρεια Ηπείρου) Τάσο Τόλη








Τάσος Τόλης
Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος








romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: