Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Καγκελάρι στον Κερασώνα Πρέβεζας. Κυριακή του Πάσχα 2017.




Σε κάθε γωνιά της χώρας το Πάσχα γιορτάζεται με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και η λαογραφική και ιστορική ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής προσδίδει ένα ξεχωριστό τόνο στον εορτασμό. Τη δική τους κοινωνική, ιστορική και λαογραφική απόχρωση του εορτασμού του Πάσχα, θέλησαν να δώσουν και οι κάτοικοι του Κερασώνα Πρεβέζης. Πιστοί στο ραντεβού τους με το Καγκελάρι λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή του Πάσχα (16-4-2017) όλοι οι χωριανοί, αλλά και κάτοικοι των γειτονικών οικισμών συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου, προκειμένου να χορέψουν τον παραδοσιακό χορό, δηλαδή το Καγκελάρι.






Πρόκειται για έναν πολυπρόσωπο υπαίθριο κυκλικό χορό, που όλοι πιάνονται όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή χέρι-χέρι, αλλά πιασμένοι από το μπράτσο και με αυστηρά προκαθορισμένη διάταξη, με τους γεροντότερους μπροστά, τους νεότερους να ακολουθούν και τις γυναίκες να έπονται, επίσης, κατά ηλικία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη γραπτές μαρτυρίες για το πότε τοποθετείται χρονικά. Όμως, οι προφορικές μαρτυρίες και διηγήσεις των παλαιοτέρων κατοίκων του χωριού, αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα έθιμο αρκετών χρόνων. Σύμφωνα με τους κατοίκους, πρόκειται για ένα σημαντικό έθιμο, όπου όλοι οι κάτοικοι του χωριού κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στην εκκλησία για να χορέψουν το καγκελάρι. Στοιχεία με σαφώς πολλά λαογραφικά μηνύματα. Μηνύματα σχετικά με σημαντικότατες κοινωνικές δομές από τα βάθη του παρελθόντος μέχρι και σήμερα, με σκοπό την υπενθύμιση σε όλους της κοινής ταυτότητας και ιστορίας, καθώς και την ατόφια μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές.
Τα μηνύματα αυτά εν γένει συνθέτουν μια ομάδα παραμέτρων που αναδεικνύει λεπτομερειακά την εικόνα ενός τόπου και την πολιτιστική του κληρονομιά. Οι λαογραφικές αφηγήσεις είναι λεπτομερειακές, καθώς η λεπτομέρεια σε τοπικό επίπεδο έχει ιδιαίτερη σημασία για την σύνθεση της τοπικής ιστορίας, και την ίδια στιγμή ερμηνευτικές, καθώς βοηθούν στην κατανόηση της συμπεριφοράς μιας ιδιαίτερης κοινωνίας, κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Οι πληροφορητές, δηλαδή μέλη των τοπικών κοινωνιών που συνεργάζονται με τους λαογράφους στην αναζήτηση ενός τοπικού μύθου ή ενός ξεχασμένου δρώμενου, οι τρόποι καταγραφής και η μεθοδολογία της ερμηνείας αρμονικά συνδυαζόμενα, παρέχουν μια ακριβή εικόνα παρελθόντων ή παρόντων συμβάντων μέσα στο πλέγμα του πολιτισμού.

Δημήτριος Κολιός,
Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Υπ. Διδάκτωρ Παν. Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: