Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Με λαμπρότητα έγινε και εφέτος η τελετή του αγιασμού των υδάτων, στη γέφυρα Tζαρή, στα Τζουμέρκα.





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΔΙΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΤΗΛ. 210 6001418 & 693 6001418
FΑΧ 210 6391787 e-mail: akontos@otenet.gr

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2017 - ΓΕΦΥΡΑ ΤΖΑΡΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε και εφέτος η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Άραχθο ποταμό στη γέφυρα Tζαρή, στα Τζουμέρκα. Ο πολύ καλός καιρός , παρά τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., ευνόησε την μεγάλη προσέλευση.
Διοργανώθηκε από τον Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας με την συμμετοχή των Συλλόγων : Κεντρικιωτών, Kρυονερίου, Ροδαυγής και Σκούπας καθώς και τις Ενορίες Κεντρικού και Ράμιας της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας.

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται πολύ κοντά στη γέφυρα Tζαρή, προηγήθηκε Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Μεγάλος Αγιασμός και στη συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή μέχρι την γέφυρα Τζαρή όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.


Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας , παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά είπε:



"Καλώς ήρθατε και φέτος εδώ στην γέφυρα Τζαρή, στον αγιασμό τον υδάτων. Στον αγιασμό του Αράχθου για να τον προστατεύει ο θεός από αυτούς που θέλουν να τον καταστρέψουν κάνοντας και άλλα φράγματα.
Είναι η δωδέκατη χρονιά που οργανώνετε αυτή η εκδήλωση εδώ στην γέφυρα Τζαρή. Στην γέφυρα που ένωσε τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με τον Δήμο Αρταίων. Έφερε πιο κοντά τους φίλους, τους συγγενής, τα αδέλφια, που τους χώριζε ο Άραχθος. Έφερε δε τα χωριά μας πολύ κοντά στην Άρτα ! Το Κρυονέρι για παράδειγμα, τώρα απέχει μόνο μισή ώρα από την Άρτα, η Ράμια, ο Καταρράκτης και πολλά ακόμα χωριά μείωσαν πάρα πολύ τον χρόνο που ήθελαν να φτάσουν στα αστικά κέντρα.
Η κατασκευή της γέφυρας Τζαρή ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα όλων των κατοίκων της περιοχής.
Για πάρα πολλά χρόνια όλοι οι Σύλλογοι της περιοχής πίεζαν τους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή της, αλλά μόνο υποσχέσεις εισέπρατταν.
Η μεγάλη απογοήτευση ήρθε όταν το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Άρτας απέρριψε την κατασκευή της γέφυρας. Την απογοήτευση όμως διαδέχτηκε η μεγάλη χαρά όταν ο τότε Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος με την καθαριστική του συμβολή άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή της γέφυρας, που άλλαξε την ζωή στα χωριά μας και έδωσε την ελπίδα για ανάπτυξη της περιοχής μας.
Να θυμίσω πως η κατασκευή της γέφυρας είχε και μερικούς φανατικούς πολέμιους, ένας μάλιστα, ήταν και Νομαρχιακός Σύμβουλος, που παρόλο που ήταν στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον κ. Κολιοπάνο δημοσίευε σε όλον τον τοπικό τύπο αρνητικά σχόλια για την γέφυρα και του κ. Κολιοπάνο. Ελπίζω τώρα να το έχει μετανιώσει.
Όταν αργότερα πήγαμε ξανά στην Νομαρχία και ζητήσαμε να γίνει ο δρόμος από την Σκούπα μέχρι την γέφυρα μας ειπώθηκε: "Αυτός που έβγαλε χρήματα για την γέφυρα ας βγάλει και για τον δρόμο, διότι η κατασκευή του δρόμου κοστίζει περισσότερο από την γέφυρα".
Τελικά πάλι ο κ. Κολιοπάνος "έβαλε το χέρι του" και έγινε και ο δρόμος. Στην συνέχεια το ίδιο έκανε και ο άλλος Υφυπουργός ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου και έγινε και το άλλο τμήμα μέχρι την Ράμια.
Σήμερα λοιπόν, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας, θα τιμηθεί ο κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος για την καθοριστική του συμβολή στην κατασκευή της γέφυρας Τζαρή!
Θα δοθούν δύο αναμνηστικές πλακέτες, μια εκ' μέρους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και μια από τον Σύλλογο των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας, εκπροσωπώντας όλους τους Συλλόγους της περιοχής, διότι όπως προείπα η κατασκευή της ήταν το μακροχρόνιο αίτημα όλων των Συλλόγων.
Αν o κάθε πολιτικός, την εποχή εκείνη που δεν υπήρχε οικονομική κρίση, υιοθετούσε όπως ο κ. Κολιοπάνος και από ένα τέτοιο παρόμοιο αναπτυξιακό έργο, θα είχε γίνει η περιοχή μας αγνώριστη.
Πριν λίγο ένας συμπατριώτης μου είπε : " Θα πρέπει γιατρέ μου η γέφυρα να μετονομαστεί σε γέφυρα Κολιοπάνου" !! Δεν χρειάζεται του απάντησα αφού στις καρδιές μας η γέφυρα του Κολιοπάνου είναι !!
Και άλλες τιμητικές πλακέτες, είπε ο κ. Κοντός, περιμένουν για να δοθούν σε αυτούς που θα βοηθήσουν στα άλλα αναπτυξιακά έργα που χρειάζεται ο τόπος μας, όπως για παράδειγμα: Ο δρόμος περιφερειακά της λίμνης του Πουρναρίου, ένα μικρό χιονοδρομικό στα Τζουμέρκα, και τόσα άλλα αναπτυξιακά έργα που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Είχε δίκιο ο Σεβασμιότατος Ιγνάτιος, τ. Μητροπολίτης Άρτας , όταν κάποτε στο χωριό μου το Δίστρατο μας είπε: " Όταν θα γίνει η Ιόνια οδός θα κάνει η Αθήνα δώθε και θα μας βρει απροετοίμαστους'' !


Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για να γίνει η σημερινή εκδήλωση:
Τον σεβαστούς ιερείς : Χρύσανθο Μάνο,  Βασίλειο Γιαννόπουλο  και Αθανάσιο Αθανασίου των ενοριών Κεντρικού, Ράμιας και Ροδαυγής  αντίστοιχα που τέλεσαν τον αγιασμό των υδάτων !
Τα παιδιά της εταιρείας του rafting "ALPINΕ ZONE" που ανέσυραν τον σταυρό από τα παγωμένα νερά του Αράχθου!

Τις ταβέρνες του Στέφανου Σφήκα και του Κώστα Βασιλείου που έκαναν τους τσιπουρομεζέδες που όλοι μας δοκιμάσαμε"


Στη συνέχεια ο Δήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης έδωσε στον κ. Κολιοπάνο την τιμητική πλακέτα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέκων.


Επίσης ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου έδωσε την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας.

"Τα έργα μένουν ...τα λόγια ταξιδεύουν...


Αυτός θα πρέπει να είναι κι ο σκοπός του κάθε πολιτικού, να υπηρετεί και να δημιουργεί στον τόπο του!" Είπε ο κ. Κολιοπάνος, μεταξύ των άλλων στην ομιλία του, παραλαμβάνοντας τις τιμητικές πλακέτες.



Ο ιερέας Αθανάσιος Αθανασίου της ενορίας Ροδαυγής μοίρασε σταυρουδάκια στο πλήρωμα της βάρκας του Rafting " που ανέσυραν τον Σταυρό!

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες .



Στη συνέχεια ακολούθησε Ηπειρώτικο γλέντι στις ταβέρνες της περιοχής : Στέφανου Σφήκα στο Κρυονέρι και Κώστα Βασιλείου " ζεύκι" στο Βαθύκαμπο!


Ακολουθεί μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στην χθεσινή εκδήλωση.













































































romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: