Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Πρώτα ο πολίτης και η χώρα




ΚΙΝΗΜΑ: ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ

1. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών ιδρύθηκε για να αγωνιστεί για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ της χώρας.

Ιδρυτική μας θέση είναι ότι, αυτό το ιστορικής σημασίας και αναγκαιότητας εθνικό έργο, είναι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να το φέρουν σε πέρας.

Το ΚΙΝΗΜΑ μας, ήρθε λοιπόν, για να εκφράσει κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που εμπνέεται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της δημοκρατικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας και είναι αφοσιωμένος στον στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Στρατηγική ιδρυτική μας επιδίωξη, είναι η συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που να μπορεί να εκφράσει και να αγωνιστεί για την προώθηση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που να υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Η συγκρότηση αυτής της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με συνεχή διάλογο και δημόσια διαβούλευση μεταξύ όλων των δυνάμεων που συνομολογούν στην αναγκαιότητα της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Ο διάλογος και η συνεννόηση απαιτούν δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον, συνεχείς και ειλικρινείς πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεύτερον, καθαρό και διακριτό ιδεολογικό και πολιτικό λόγο εκ μέρους κάθε ενός εκ των προσερχομένων σε αυτόν τον διάλογο.
Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική προγραμματική σύγκληση.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε τη θέση, η οποία έγινε και διακηρυκτική μας αρχή, ότι το ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να εργαστεί και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αποτελέσει τον ΚΑΤΑΛΥΤΗ αυτής της συνεργασίας.

Μάλιστα, δεν έπαψε ποτέ να αναλαμβάνει συνεχείς πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και πριν από την Ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, διατύπωσε γραπτώς και δημοσίως τις θέσεις του και για τη χώρα και για τον προοδευτικό χώρο. Και ειδικότερα, για μια δημοκρατική, από τη βάση, ανασυγκρότηση του χώρου με σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.
Ο πολυκερματισμός του χώρου, δεν είναι ένα τυχαίο προϊόν της ιστορίας.
Έχει βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες, που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν.

Η προσφορά του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην ανάδειξη αυτών των διαφορετικών απόψεων, ήταν καθοριστική.

Σήμερα, όλοι όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου και των προοδευτικών δυνάμεων γνωρίζουν, αν μη τι άλλο, αυτές τις ουσιώδεις διαφορές.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι τώρα, μπορεί να γίνει ένας διάλογος με πολιτικούς όρους.
Ελπίζουμε και απαλλαγμένος δεύτερων σκέψεων, που δεν υπηρετούν το πραγματικό διακύβευμα που αφορά τους πολίτες και τη χώρα.

Τα όσα μεσολάβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και έγινε η πρώτη προσπάθεια συνεργασίας των δυνάμεων του χώρου, θα έχουμε τις ευκαιριές να τα συζητήσουμε.
Αυτό που τώρα έχει σημασία, είναι να κοιτάξουμε προς το ΜΕΛΛΟΝ.

2. Στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, με την Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας προγραμματικής σύγκλησης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Είναι προφανές ότι, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως και αρκετά που αποτελούν κοινή μας πεποίθηση.

Αλλά,

Είναι γεγονός ότι, η κρίση που συνεχίζει να ταλανίζει τους Έλληνες υπήρξε και αφορμή για την παραγωγή και διασπορά πολλών μυθευμάτων. Οι ψεύτικες υποσχέσεις και η συνομωσιολογία άγγιξαν πολλούς Έλληνες και πολλούς ψηφοφόρους στον προοδευτικό χώρο. Συνέβαλαν στον πολυκερματισμό της προοδευτικής παράταξης καθώς και στην άδικη σπίλωσή της. Έτσι, λεηλατήθηκε με ευκολία από όσους υπόσχονταν παραδείσους, κοροϊδεύοντας τον Ελληνικό λαό. Κατάφεραν οι δυνάμεις αυτές να υπονομεύσουν ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε δυναμικά αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο - παρατείνοντας έτσι και την ίδια την κρίση.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών,

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε, να αναδειχθεί μια ακόμη πιο επώδυνη πραγματικότητα για τον Ελληνικό λαό.

Την ίδια ώρα υπήρχε και η ιστορική ανάγκη η προοδευτική παράταξη να αναμορφωθεί, να ανασυνταχθεί και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες για να ορθώσει το ανάστημά της αποφασιστικά στα κακώς κείμενα ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην εξάρτηση. Στην παρασιτική και όχι παραγωγική οικονομία.

Σήμερα, ξεκάθαρα, ο Ελληνικός λαός βλέπει αυτές τις αλήθειες και θέλει σε νέες και γερές βάσεις μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη ικανή και θαρραλέα απέναντι στις ασθένειες που μας έφεραν ως εδώ.

Απαιτεί μια ξεκάθαρη εξιστόρηση για το πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση και μια εμπεριστατωμένη διάγνωση του ελληνικού προβλήματος ώστε να υπάρξει ένα οραματικό αλλά και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο, για το πώς θα βγούμε από αυτήν και πώς θα οικοδομήσουμε μια βιώσιμη επόμενη ημέρα.

Επιπλέον,

Σε αυτές τις εξελίξεις, ήρθαν να προστεθούν τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή μας. Όλα προσέθεσαν περισσότερους κινδύνους, επέτειναν την ανασφάλεια και όξυναν την αίσθηση μιας αχαρογράφητης επόμενης ημέρας και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Οι πολίτες σήμερα, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τα τέλη του 2011.

Παράλληλα, υπήρξαν και σαφείς ενδείξεις, από κάποιες δυνάμεις του χώρου, όπως αυτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι ξεκαθαρίζουν ορισμένες παραμέτρους του "παιχνιδιού". Παράμετροι που αφορούν την πορεία προς το αύριο - για παράδειγμα, ότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δεν μπορούν να γίνουν συμπλήρωμα της δεξιάς, ή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες συνεργασίας του χώρου, απομάκρυνση από μια αντίληψη που έθετε όρους και προϋποθέσεις οι οποίες έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με τον σεβασμό της αυτονομίας κάθε πολιτικής οντότητας.

Μαζί με όλα αυτά, ήρθε να επιβεβαιωθεί ότι, τόσο η δεξιά, όσο και η δήθεν αριστερή συντήρηση δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις με όρους ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Η δεξιά, και με τη νέα ηγεσία της, επιβεβαιώνει κάθε μέρα και περισσότερο, ότι είναι προσκολλημένη σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον, να υπηρετεί το παρασιτικό πελατειακό σύστημα που ευθύνεται για τα δεινά του τόπου.

Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δεν μπορούν ποτέ να καταστούν ουρά της δεξιάς.

Η δήθεν αριστερά, αναδεικνύεται ως ο πιο πιστός μαθητής του πελατειασμού.

Και οι δύο, αποτελούν μέρος του προβλήματος.

3. Θέση μας είναι ότι,
Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται, γι’ αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να υπερβούν τη σημερινή κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Είναι η ώρα των εξελίξεων και της ανασύνταξης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σε αυτήν την κρίσιμη αναμόρφωση απαιτείται η παρουσία όσων θέλουν και μπορούν να προσφέρουν με νέες ιδέες αλλά και με την πολύτιμη εμπειρία τους.

Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να επιβάλει μια νέα ατζέντα προοδευτικών αλλαγών, τις αναγκαίες δηλαδή προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, όπως και να συμβάλει αποφασιστικά στη συνέργεια ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση.

Η εθνική συνεννόηση αν είχε υπάρξει - όταν τη ζητούσαμε, το 2010 - θα σήμαινε και τη γρήγορη απεξάρτησή μας από τους δανειστές μας. Αυτό όμως απαιτούσε και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Κανείς μόνος του δεν μπορούσε, όπως έδειξε η επιτυχημένη πορεία άλλων χωρών, όπως και της Κύπρου, που κατάφεραν λόγω ευρύτατων συναινέσεων να ξεπεράσουν σύντομα την κρίση.

Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές για τη χώρα και τους πολίτες, εκφράζουμε τη βούλησή μας να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα - με πολιτικούς και μόνον όρους, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας.

Θα συνεργασθούμε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρώντας τη δική μας διακριτή φυσιογνωμία, όπως και συμφωνήθηκε, δηλαδή διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική μας αυτοτέλεια.

Η διαφορετικότητά μας και ο πλουραλισμός των απόψεων, αποτελεί δύναμη για τον προοδευτικό χώρο, αλλά και εγγύηση ότι, ο προγραμματικός μας λόγος και η πολιτική μας δράση, θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είτε αυτά προέκυψαν από την κρίση, είτε προήλθαν από τις εξελίξεις που με ένταση έφερε η παγκοσμιοποίηση.

Καλούμε τη νέα γενιά που πίστεψε και πιστεύει στο εγχείρημά μας - το εγχείρημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ - να είναι σε εγρήγορση και να συμβάλει συμμετοχικά με τις ιδέες και προτάσεις της.

Καλούμε τα στελέχη με εμπειρία και προσφορά αγώνων να σταθούν δυναμικά στη νέα αυτή φάση συμβάλλοντας με τη γνώση και την αυτογνωσία τους.

Θα επεξεργασθούμε από κοινού και θα συμβάλλουμε όλοι μαζί στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης, πειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της προοδευτικής παράταξης για το παρελθόν, το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της, αλλά και της Ευρώπης, της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος.

Η ελπιδοφόρα προοπτική της δημοκρατικής παράταξης περνά μέσα από τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ορίζοντα βάσιμων προσδοκιών για το ΜΕΛΛΟΝ. Με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο.

Τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν, αφού προηγουμένως συζητηθούν, όπως απαιτεί η δημοκρατική αρχή, στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες κάθε κόμματος ή κίνησης, με απόλυτο σεβασμό στις συλλογικές τους διεργασίες.

4. Με την κοινή δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου και της Φώφης Γεννηματά, ανοίγεται ένας δρόμος που πρέπει να διαμορφωθεί από κοινού.

Δεν είναι παρά η αρχή ενός δύσκολου αλλά αναγκαίου για τη χώρα εγχειρήματος.
Η επιτυχία του θα κριθεί από τη δική μας βούληση αλλά και αποτελεσματικότητα.

Ωφείλουμε να αναζητήσουμε την πολιτική Ατλαντίδα και μαζί να αποφύγουμε μια τραγωδία στα νερά της Φαλκονέρας.

Όλα είναι στο χέρι μας.

Αρκεί,

- Να διατηρήσουμε και να ισχυροποιήσουμε τη διακριτή, αυτόνομη και αυτοδύναμη φωνή και δράση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

- Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη της εθνικής συμεννόησης, χωρίς εκπτώσεις ιδεολογικές και πολιτικές.

Η συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίου, που θα προκύψει από τη συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και θα έχει τη στήριξή τους, αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου από την κρίση.

Για να είναι αποτελεσματικό αυτό το Εθνικό Σχέδιο, πρέπει να απαντά και στις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια παραγωγική Ελλάδα.

Η αναγνώριση και παραδοχή του προβλήματος, είναι προϋπόθεση για τη λύση του.

Αλλά και όρος, για να ξεφύγει η πολιτική ζωή του τόπου και η Ελληνική κοινωνία, από τις αντιλήψεις συνωμόσιας, κατασκευής εξιλαστήριων θυμάτων και αναζήτησης μεσσιών, που κυριάρχησαν με την απαραίτητη υποστήριξη, συνειδητών ψευδών.

- Να αναδείξουμε την καταστροφική για τη χώρα λειτουργία ενός πελατειακού συστήματος, το οποίο με την υποστήριξη ενός σημαντικού μέρους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, υπονομεύει τη Δημοκρατία και ευτελίζει τους Θεσμούς και τελικά, στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Και τέλος,
- Να συμβάλουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών, στην εθνική προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: