Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης εντάχθηκε με απόφαση Περιφερειάρχη στο Ε.Π. "Ήπειρος 2014-2020"


Την ένταξη της πράξης για την αποκατάσταση- ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης (Α΄ φάση)) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020", υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εντάσσεται στην Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, θα αποκατασταθεί τμήμα του Αρχαίου Θεάτρου, θα βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα του μνημείου, ενώ θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των επισκεπτών του. Πέραν της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο δεύτερος στόχος αφορά την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης των τουριστών.

Με την πράξη που εντάχθηκε στο "΄Ηπειρος 2014-2020", μεταξύ άλλων θα γίνουν οι εξής εργασίες:
  • Επέκταση υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, διαμόρφωση δικτύου ομβρίων, διαμόρφωση εργοταξιακού δρόμου πρόσβασης- κίνησης οχημάτων. WC για ΑμεΑ.

  • Αποκατάσταση- αναστήλωση των εξής μερών του θεάτρου: τμήματα των αναλημμάτων, του κεντρικού διαζώματος, του περιμετρικού αναλημματικού τοίχου, οι τρεις πρώτες σειρές εδωλίων (κατ’ ελάχιστον) καθώς και το σκηνικό οικοδόμημα.
  • Συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών και τυχόν κινητών ευρημάτων που θα προκύψουν από τις εργασίες αποκατάστασης. Τεύχη συμπληρωματικών μελετών, όπου απαιτηθεί. Φωτογραφική τεκμηρίωση, τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των νέων στοιχείων που θα προκύψουν. Έκδοση ενημερωτικού υλικού (ενημερωτική πινακίδα, πινακίδα με γραφή Braille, φυλλάδιο).
  • Επίσης θα εξασφαλιστεί η ανάσχεση των κατολισθητικών φαινομένων από τα επικλινή πρανή του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: