Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ήπειρος: 'Έλατο από τον τόπο σου και να είναι νόμιμο…

Ήπειρος: Έλατο από τον τόπο σου και να είναι νόμιμο…

9.885 τα φετινά έλατα από την Ήπειρο, που θα διατεθούν στην αγορά – Κρίση και οικολογική συνείδηση, έχουν μειώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών για φυσικά δέντρα

Κάτι λιγότερο από 10.000 φυσικά έλατα από την Ήπειρο, θα έχουν διατεθεί μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι προτιμούν να στολίζουν ψεύτικα δέντρα κατά τη διάρκεια των γιορτών, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και της ευνοούμενης αντίληψης, περί «οικολογικής συνείδησης».
Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν αποτελεί στοιχείο της ελληνικής παράδοσης. Είναι ευρωπαϊκό έθιμο που κατάφερε να εκτοπίσει το ελληνικό, που θέλει τα Χριστούγεννα να στολίζουμε καραβάκια.
Ίσως γιατί τα φρεσκοκομμένα έλατα δημιουργούν ένα όμορφο σκηνικό. Η θυσία των δέντρων όπως, προκαλεί αντιδράσεις από οικολόγους και έριδες με τους παραγωγούς.
Τις προηγούμενες ημέρες, υπεγράφη από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο η απόφαση για την υλοτόμηση και διακίνηση 107.170 δενδρυλλίων - λιγότερα κατά περίπου 18.000 από πέρυσι και κατά 45.000 από το 2014. Ο αντίστοιχος αριθμός στα προμνημονιακά χρόνια ξεπερνούσε τα 250.000 δενδρύλλια.
Σημαντικός είναι ο αριθμός των δέντρων που θα προέλθουν από την περιοχή μας, καθώς φέτος θα κοπούν και θα αναμένουν να φορέσουν τα «καλά» τους, συνολικά 9.885 δέντρα.
Από αυτά, 7.305 έλατα προέρχονται από την Άρτα, εκ των οποίων 1.320 από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήµατα, 5.315 από ιδιωτικά καστανο̟περίβολα ή καστανοτεµάχια µε εµβολιασµένες ή µη εµβολιασµένες καστανιές ̟που υ̟πόκεινται σε δενδροκοµική ̟περι̟ποίηση και 670 από ιδιόκτητους αγρούς στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης (φουντουκώνες, µηλεώνες, κερασώνες, καρυδεώνες κ.λ.π.). Λιγότερα είναι τα έλατα που προέρχονται από το Μέτσοβο και αγγίζουν τα 2.480, ενώ στα Γιάννενα, θα κοπούν μόλις 100 δέντρα.
Πρόκειται για αληθινά δέντρα, που φέρουν ειδική σήμανση, προκειμένου οι καταναλωτές να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία, η οποία άνθησε τα προηγούμενα χρόνια και στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, τα δέντρα αυτά είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Σε κάθε δενδρύλλιο δένεται ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή του και ανάμεσα στο 2ο-4ο κλαδί. Επίσης, η επιφάνεια κοπής σφραγίζεται με την ειδική δασική σφραγίδα.
Το βασικότερο πρόβλημα των παραγωγών χριστουγεννιάτικων δέντρων συνίσταται στην εισαγωγή φθηνότερων αλλά ποιοτικά υποδεέστερων δέντρων από άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές.
Από τεχνητές φυτείες
Η έγκριση για την υλοτομία, τη μεταφορά και τη διακίνηση δέντρων, αλλά και κλαδιών, για την περίοδο των Χριστουγέννων είναι μια τυπική διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. 
Οι δικαιούχοι - κυρίως κάτοικοι ορεινών παραδασόβιων περιοχών - υλοτομούν δενδρύλλια ελάτης, ψευδοτσούγκας και μαύρης πεύκης, τα οποία προέρχονται μόνο από τεχνητές φυτείες ώστε να μην επιφέρουν βλάβες στο δασικό οικοσύστημα.
Τα δέντρα για την εορταστική περίοδο καλλιεργούνται σε ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή σε ιδιωτικούς αναγνωρισμένους δασωμένους αγρούς. 
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί συνήθως συμπληρωματικό έσοδο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος. Επιπλέον, στηρίζει την προσπάθεια παραμονής των παραδασόβιων και παραμεθόριων πληθυσμών στην ελληνική ύπαιθρο.
Η μεταφορά χριστουγεννιάτικων δέντρων και κλαδιών επιτρέπεται έως τις 24 Δεκεμβρίου. Εκτός πόλεων, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθυμίζει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (στις οποίες υπάγονται οι δασικές υπηρεσίες) ότι οφείλουν να πραγματοποιήσουν έκτακτους ελέγχους, προκειμένου να παταχθεί η «εορταστική» λαθροϋλοτομία.
Το φυσικό δέντρο είναι πιο «πράσινο» από το πλαστικό
Για τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές, η ερευνητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έχει εδώ και χρόνια βεβαιώσει ότι το φυσικό έλατο που προέρχεται από τεχνητές φυτείες αποτελεί τη φιλικότερη λύση για το περιβάλλον. 
Σύμφωνα με τους μελετητές, η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων σε σχέση με το τεχνητό. Επίσης, το φυσικό έλατο είναι δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στο φυσικό οικοσύστημα.

Βίκυ Κώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια: