Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Αναπαράσταση Πωγωνήσιου γάμου στο Δολό Πωγωνίου. Απολαύστε τα video





pog_gamos_4
 pog_gamos_13
pog_gamos_19






















Απολαύστε τα video
























Η αναπαράσταση του ¨Πωγωνήσιου Γάμου"


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η αναπαράσταση του Πωγωνήσιου Γάμου, που έγινε στις 18 Αυγούστου στο Δολό και στην Πωγωνιανή, αφού η νύφη (Έρη Μαργιόλη) είναι Δολιώτισα και ο γαμπρός ( Γιάννης Αγγελόπουλος) είναι από την Πωγωνιανή. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πρώτη παρουσίαση του Πωγωνήσιου Γάμου έγινε στο Δολό το 1967, μετά από έρευνα και συγκέντρωση υλικού από τη Φανή Δημοπούλου και τον Γεώργιο Ζέρβα.

Τα δρώμενα του γάμου ξεκίνησαν το πρωί από το σπίτι του γαμπρού στην Πωγωνιανή με:
·     Το «Μπαργιάκι». Το στόλισαν οι συγγενείς του γαμπρού, στερεώνοντας στο κοντάρι της σημαίας, μήλα, ρόιδα κλπ που συμβολίζουν τη γονιμότητα. Ακολουθεί
·    Το ξύρισμα του γαμπρού και
·    Το ντύσιμο του γαμπρού
¨Όλα τα παραπάνω δρώμενα συνοδεύονταν από τη χορωδία των γυναικών του Δολού με την καθοδήγηση της συγχωριανής μας Φανής Δημοπούλου. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες, όχι μόνο το εξαιρετικό αποτέλεσμα που βγήκε, αλλά και για την υπομονή τους στις εξαντλητικές πρόβες που έκαναν για να βγει το πρόγραμμα. Εκτός της Φανής Δημοπούλου, συμμετείχαν: Ευτυχία Μαργαρίτη, Ελένη Μέξη, Σταυρούλα Νάστου, Λίτσα Βραβορίτη, Ανθούλα Ράπτη, Ντίνα Κουτσομπίνα, Μαγδαλινή Μπακόλα, Λεύκω Ζωίδη, Ευτυχία Τσατσούλη, Μαρία Φωτοπούλου,ι Βασιλεία Τζίμου κ.α.
pog_gamos_1
pog_gamos_2
Το απόγευμα στις 6:30 συνεχίστηκε η διαδικασία του γάμου στο Δολό στο σπίτι της νύφης, με τα εξής δρώμενα:
·    Το στόλισμα της νύφης, με ειδικά στολίδια και ρούχα
·    Τα «σχαρίκια», όπου οι συμπέθεροι υποδέχονται τους «Σχαριάτες» στην αυλή
·                    Το «ψίκι», πλησιάζει η πομπή - ψίκι στη σειρά: πρώτα τα όργανα, μετά ο σημαιοφόρος με το μπαργιάκι, ακολουθεί ο γαμπρός και οι συγγενείς του (πλην της μητέρας του). Όλοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές. Αξίζει ειδικής μνείας η παρουσία του «πατέρα του γαμπρού» Μήτσου Φωτόπουλου, που έδωσε πολύ κέφι και ζωντάνια καθ'όλη τη διάρκεια της αναπαράστασης του γάμου.
·    Η υποδοχή, όπου όλοι παίρνουν θέση στην αυλή του σπιτιού της νύφης. Στην πραγματικότητα ο Φόρης Κωσταράς διέθεσε τον ξενώνα του, λόγω της γραφικότητάς του, για να παρουσιαστεί σαν σπίτι της νύφης. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Πωγωνιανή, όπου το Λαογραφικό μουσείο χρησιμοποιήθηκε σαν σπίτι του γαμπρού.

·    Το πόδεμα της νύφης

 pog_gamos_12

 pog_gamos_11
Ακολουθεί η πορεία όλης της πομπής προς την εκκλησία, όπου μετά την έξοδο απ' αυτή ακολουθεί χορός, με τη συνοδεία πάντα της κομπανίας του Κώστα Βέρδη και τη χορωδία των γυναικών.


pog_gamos_21 
Τα τελευταία δρώμενα διαδραματίζονται στο σπίτι του γαμπρού στην Πωγωνιανή, όπου καταφθάνουν καβάλα στα άλογα ο γαμπρός και η νύφη:
  • Το τάξιμο, ώσπου να ξεπεζέψει η νύφη
  • Η κουλούρα, που δώσανε στη νύφη και την πέταξε ψηλά στο πλήθος
  • Η πεθερά στη σκάλα, όπου η νύφη βουτά το δάχτυλο στο μέλι και στο σκαλί της πόρτας πηδάει δυο μαξιλάρια, κρατώντας την ο γαμπρός, φιλά το χέρι της πεθεράς ..
  • Το τραπέζι του γάμου
  • Τα «ντολιά»
  • Ο χορός, όπου κορυφώνεται η αναπαράσταση στο μεσοχώρι της Πωγωνιανής και κρατά μέχρι το πρωί.
pog_gamos_23
 pog_gamos_24
 pog_gamos_30  pog_gamos_32


Δείτε μερικές φωτογραφίες από την αναπαράσταση του Πωγωνήσιου Γάμου 



Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ 


Δείτε τα video για κάθε δρώμενο: 



Δεν υπάρχουν σχόλια: