Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Με ξεχωριστές διήμερες εκδηλώσεις γιορτάστηκε η 104η επέτειος απελευθέρωσης της Φιλιππιάδας















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την πρέπουσα επισημότητα και με δύο πολύ ξεχωριστές εκδηλώσεις, γιορτάστηκε η 104η επέτειος απελευθέρωσης της Φιλιππιάδας από τον τουρκικό ζυγό, στις 12 Οκτωβρίου 1912.
Το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Ζηρού, άνοιξε την αυλαία την Τρίτη 11 Οκτωβρίου με την θεατρική παράσταση “Η Γενοκτονία των Ποντίων” και ολοκληρώθηκε με την κεντρική εκδήλωση την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Φιλιππιάδας.
Στην έναρξη της χτεσινής κεντρικής εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού, κ. Γκάρτζιος Χρήστος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, απεύθυνε χαιρετισμό διαβάζοντας αποσπάσματα από ιστορικές καταγραφές των ημερών της απελευθέρωσης.
Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζηρού σημείωσε: Σήμερα, γιορτάζουμε την επέτειο των 104 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας από τους Τούρκους, η οποία αποτελεί σταθμό στην ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής και καθόρισε τη μετέπειτα πορεία αυτού του τόπου. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η 12η Οκτωβρίου του 1912 ήταν η ημέρα που το 2ο τάγμα του Ελληνικού Στρατού με διοικητή τον ταγματάρχη Γκιταράκο, απελευθέρωσε την πόλη και ταυτόχρονα απέστειλε Διμοιρία του 5ου λόχου στο Θεσπρωτικό, απελευθερώνοντας έτσι ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, μετά από αιώνες σκλαβιάς”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αφού αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία και τις μάχες στο Ανώγειο και τα “Πέντε Πηγάδια”, σημείωσε: “Η Φιλιππιάδα από την ημέρα της απελευθέρωσης της στις 12 Οκτωβρίου 1912, μέχρι την ημέρα απελευθέρωσης ολόκληρης της Ηπείρου στις 21 Φεβρουαρίου 1913, αποτέλεσε το κέντρο σημαντικών γεγονότων στην περιοχή μας και ήταν ουσιαστικά η βάση και το ορμητήριο για τις επόμενες νικηφόρες μάχες”.
Και ο κ. Καλαντζής πρόσθεσε: Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Ταυτόχρονα όμως καλούμαστε να διδαχθούμε από το ιστορικό παρελθόν μας. Πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα, τη γνώση, αλλά και την ανάλυση ιστορικών στιγμών που σημάδεψαν την πορεία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, εκτιμώ ότι πρέπει ν’ αποτελέσει και ημέρα εθνικής συνειδητοποίησης για όλους μας. Πρέπει να κρατήσουμε και να αναδείξουμε τα βασικά και διαχρονικά μηνύματα εκείνων των αγώνων.
Καθημερινά βλέπουμε, βασικές αξίες, όπως η παγκόσμια ειρήνη, η εθνική κυριαρχία, η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, να δοκιμάζονται.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση και η έξοδος από αυτή δεν θα είναι εύκολη.
Παρά την αίσθηση ταπείνωσης και την αμηχανία που βιώνουμε, πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση ν’ αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας και να επιστρέψουμε σε αυτό που ονομάζουμε 'κανονικότητα'”.
Ο Δήμαρχος Ζηρού, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Αυτό το μαχητικό πνεύμα της 12ης Οκτωβρίου του 1912, το αισιόδοξο στην πράξη, που έχουμε επιδείξει ως Έλληνες πολλές φορές στην μακραίωνη ιστορία μας, θα πρέπει, όχι απλά να θυμηθούμε και να τιμήσουμε, όπως έχουμε χρέος και κάνουμε σήμερα, αλλά κυρίως να ξαναβρούμε. Ενωμένοι λοιπόν, πολίτες, Εκκλησία και Πολιτεία, όπως συνέβη σε όλους τους νικηφόρους αγώνες της ιστορίας μας, καλούμαστε να προχωρήσουμε μπροστά χαράζοντας το μέλλον πάνω στα διαχρονικά ιδανικά του λαού μας, που αποτελούν τα πιο γερά θεμέλια”.

Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και σχολικοί διαγωνισμοί

Την εκδήλωση άνοιξε με μουσικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Φιλιππιάδας και ακολούθησε με χορευτικό πρόγραμμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγειατών “Ο ΠΑΠΑΓΙΩΤΗΣ”.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις βραβεύσεις μαθητών από Σχολεία της Φιλιππιάδας, που είχαν λάβει μέρος στον 1ο διπλό διαγωνισμό που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου. Για τον πρώτο που αφορούσε τη φωτογραφία και είχε τίτλο: “Φωτογραφίζω την πόλη μου”. Βραβεύτηκαν οι προσπάθειες των μαθητών: Λιαπάτη Εριέτα από το 1ο Γυμνάσιο, Γιάννος Ευάγγελος από το 1ο Γυμνάσιο, Γεωργία Μπαλάφα από το 1ο Δημοτικό, Σωτήρη Σεργιάννη από το 3ο Δημοτικό, Μπουτσιώλη Λαμπρινή από το 2ο Δημοτικό και Σίμου Ουρανία από το 1ο Δημοτικό.
Για τον διαγωνισμό της Έκθεσης, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν το θέμα: “Εάν μπορούσα να αλλάξω κάτι στην πόλη μου ποιο θα ήταν αυτό;” βραβεύτηκαν οι προσπάθειες των μαθητών: Τάγκα Τηλέμαχου από το 2ο Δημοτικό, Σπρίτζερη Ουρανίας από το 1ο Δημοτικό και Πολίτη Παυλίνας από το 3ο Δημοτικό. Οι τρεις μαθητές στις εκθέσεις τους τις οποίες διάβασαν, εστίασαν κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος, καυτηρίασαν κακές νοοτροπίες και συμπεριφορές που διαπιστώνουν, ζήτησαν την ανάπλαση και αξιοποίηση παλαιών κτιρίων, διαπλάτυνση και βάψιμο των πεζοδρομίων, καλύτερο φωτισμό, την αξιοποίηση του κάμπου, σινεμά, θέατρο, ποδηλατόδρομους, γήπεδα, κολυμβητήρια, αλλά και Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια για να μην αναγκάζονται να φεύγουν από την πόλη για νοσηλεία και σπουδές...
Ο δήμαρχος Ζηρού συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τη διοργάνωση των δύο διαγωνισμών και ζήτησε να του δοθούν τα αιτήματα των μαθητών όπως αυτά κατεγράφησαν στο σύνολο των εκθέσεων. Για την διοργάνωση των 1ων διαγωνισμών ανέφερε: “Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους, με αφορμή την σημερινή ημέρα που είναι σημαντική για την πόλη μας, αφενός να ενημερωθούν για την ιστορία της περιοχής μας και αφετέρου να σκεφτούν, να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν. Η μεγάλη συμμετοχή και η ανταπόκριση απ' όλα τα Σχολεία της πόλης, φανερώνει την επιτυχία του εγχειρήματος”.
Σε όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος στους δύο διαγωνισμούς απονεμήθηκαν διπλώματα συμμετοχής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Ζηρού κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρίζος Αχιλλέας, Γκάρτζιος Χρήστος, Παπαβασιλείου Βασίλειος, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού Δ.Δ. Δήμου Ζηρού που είναι αρμόδιος για το Πνευματικό Κέντρο και τα ΚΑΠΗ κα Καραπάνου Αναστασία, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α' Βάθμιας εκπαίδευσης κα Γάλλιου Μαρία, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κατραχούρας Κωνσταντίνος, η πρόεδρος του Τ.Σ. Φιλιππιάδας κα Ευαγγελία Χουλιάρα, ιερείς και πλήθος κόσμου.

Συγκίνησε η θεατρική ομάδα Ενορίας Ν. Κερασούντας με την παράσταση “Η Γενοκτονία των Ποντίων”

Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 104ης επετείου άνοιξε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου το βράδυ με την παρουσίαση από τη θεατρική ομάδα της Ενορίας της Νέας Κερασούντας της παράστασης: “Η Γενοκτονία των Ποντίων”. Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Ενορίας της Νέας Κερασούντας, υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού και συμπρωταγωνίστριας στην παράσταση, κας Φωτεινής Κυριακίδου (κατάγεται και διαμένει στη Νέα Κερασούντα) εντυπωσίασε και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα.
Τόσο η κα Κυριακίδου, όσο και ο πάτερ Χαράλαμπος ευχαρίστησαν τον Δήμο Ζηρού για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, αλλά και την πρόσκληση της θεατρικής ομάδας της τοπικής Ενορίας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να προβάλλει και εκτός Τ.Κ. Νέας Κερασούντας την προσπάθειά της.
Ο Δήμος Ζηρού ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Ενορίας Νέας Κερασούντας και τον πατέρα Χαράλαμπο, τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Φιλιππιάδας, τα μέλη του Συλλόγου Ανωγειατών “Ο ΠΑΠΑΓΙΩΤΗΣ”, τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας ΚΑ.ΔΡΩ Φιλιππιάδας για την συνδρομή τους στον σχολικό διαγωνισμό φωτογραφίας, τους εκπαιδευτικούς, όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που έλαβαν μέρος στους δύο διαγωνισμούς, αλλά και όλους όσοι έσπευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: