Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Στο πιό μεγάλο Event της Ορθοδοξίας στην Τήνο



Το τάμα των πιστών για να φτάσουν στην Παναγία με τα γόνατα, ξεκινάει με το που κατεβούν στο λιμάνι της Τήνου.

Το προσκύνημα κάθε Δεκαπενταύγουστο στην «Παναγία της Τήνου» είναι το πιο must event για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς πιστούς. Σκέψου ανθρώπους όλων των ηλικιών από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, να στήνονται με τις ώρες στα γόνατα, κάτω από τον καυτό ήλιο, προκειμένου μόνο και μόνο να προσκυνήσουν μία εικόνα που θεωρείται θαυματουργή.

Όλος αυτός ο χαμός γίνεται κάθε καλοκαίρι στην Τήνο. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, το 1823 βρέθηκε στο σημείο η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας μετά από σχετικό όραμα της Οσίας Πελαγίας. Η είδηση της εύρεσης της εικόνας κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρήθηκε καλός οιωνός. Από τότε η εικόνα της Παναγίας θεωρείται θαυματουργή. Μετά αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού, για τον οποίο απαιτήθηκαν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου, οι οποίες μάλιστα μεταφέρθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Δήλου κατά κύριο λόγο.

Ο ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος προς την Παναγία της Τήνου ξεκινάει από το λιμάνι του νησιού και γι'αυτό ήδη από το πλοίο θα δεις (κυρίως) ηλικιωμένες γυναίκες να ανεβαίνουν προς το ναό, σκυμμένες στα γόνατα. Μάλιστα, γι' αυτό έχει τοποθετηθεί μέχρι και χαλί ειδικά για τους προσκυνητές, που κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου υποβάλλονται στον δικό τους... Γολγοθά μέχρι να φτάσουν πάνω, στην εκκλησία.

Σκοπός των πιστών είναι να εκπληρώσουν το τάμα τους, δίνοντας στην Παναγία κάποιο πολύτιμο αντικείμενο (κυρίως χρυσό). Το τάμα είναι κάτι σαν τάξιμο, υπόσχεση δηλαδή προκειμένου να εκπληρωθεί μια επιθυμία, ή κάτι σαν «ευχαριστώ» αφού αυτή έχει εκπληρωθεί. Οι πιο συνήθεις λόγοι που κάνουν τάματα οι πιστοί είναι λόγοι υγείας, η γέννηση κάποιου παιδιού, αλλά κι ένα σωρό άλλα ζητήματα όπως η επιτυχία στις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, μέχρι ό, τι μπορεί κανείς να φανταστεί.



Άλλοι μπουσουλώντας, άλλοι σέρνοντας προσπαθούν να φτάσουν στην Παναγία.

Για τους επικριτές της διαδικασίας το προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου θεωρείται από τις μεγαλύτερες business. Όπως αναφέρεται και στο site του Ναού (ναι, έχει site!) «Το προσκύνημα της "Παναγίας της Τήνου", λειτουργεί με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελεί ένα οικονομικά αυτοδύναμο φιλανθρωπικό και κοινωφελές ευαγές ίδρυμα (...) Οι δαπάνες του Ιερού Ιδρύματος ελέγχονται και εγκρίνονται από το ελεγκτικό συνέδριο, ενώ ο προϋπολογισμός και απολογισμός του υποβάλλονται για έλεγχο και έγκριση στα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών».

Οι «Αντάρτες» του Άγιου Όρους. Δες το video.



O Δεκαπνταύγουστος των προσκυνητών στην Τήνο. Δείτε φωτογραφίες








  • Ιερή ταμπλέτα. Ο Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο είναι μέγα αξιοθέατο 
  • Ο ειδικός διάδρομος για τους προσκυνητές που θέλησαν να φτάσουν γονατιστοί μέχρι την εικόνα της Μεγαλόχαρης 

  • Αμέτρητοι προσκυνητές ταξίδεψαν στην Τήνο για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης αμέτρητοι όσοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από την ιερή εικόνα της Παναγίας 
  • To iPad απαραίτητο για να απαθανατίσει το προσκύνημα των ορθοδόξων Χριστιανών που ταξίδεψαν στην Τήνο από κάθε γωνιά του κόσμου 
  • Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού προσέφερε το «σάουντρακ» των εορτασμών 
  • Πόζα και τάμα. Δύο κορίτσια ποζάρουν στον φακό ενώ δίπλα τους μια πιστή ανεβαίνει τον λόφο γονατιστή 
  • Ο υπουργός Eθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος έδωσε το παρών στους εορτασμούς. Μάλιστα διάβασε το «Πάτερ ημών» και το «Πιστεύω» 
  • Και επιγονατίδες επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν τους προσκυνητές 
  • Η είσοδος στην εκκλησία μετά από μεγάλη προσπάθεια 
  • Λείπει ο ο Μάρτης, από τη Σαρακοστή;;; Ο Βασίλης Λεβέντης στις θρησκευτικές εκδηλώσεις 
  • Μικροί και μεγάλοι περνούν κάτω από την ιερή εικόνα της Παναγίας 

    Οι προσκυνητές φτάνουν στον τελικό τους προορισμό μετά από μεγάλη προσπάθεια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια: