Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Κέρκυρα: Η πλατεία Σπιανάδα και το Λιστόν


Η Σπιανάδα είναι η κεντρική πλατεία του νησιού και τόπος συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Κέρκυρας. Κατασκευάστηκε σύμφωνα με το στυλ των Βασιλικών Κήπων της Ευρώπης. Είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

Δίπλα στη πλατεία βρίσκεται το Λιστόν. Πρόκειται για πεζόδρομο παράλληλο στο συγκρότημα κατοικιών με ισόγειες τοξωτές στοές, που βρίσκεται μπροστά στη Σπιανάδα.

Σύμφωνα με μία παλιά λανθασμένη άποψη η ονομασία "Λιστόν" προήλθε από τη λέξη "λίστα", λόγω του ότι στη στοά των κτηρίων και στον εμπρός πεζόδρομο μπορούσαν να περπατούν μόνο όσοι ήταν γραμμένοι στις λίστες της "Χρυσής Βίβλου των Ευγενών (Libro d'Oro)". Σήμερα γνωρίζουμε ότι "Λιστόν" ονόμαζαν οι βενετσιάνοι τον πλακοστρωμένο πεζόδρομο που προορίζονταν για αστικό περίπατο (από το Listoni που είναι οι πέτρινες ή μαρμάρινες μακρόστενες πλάκες), και δεν έχει καμμία σχέση το όνομα με λίστες ευγενών, καμάρες ή κάτι άλλο από αυτά που κατά καιρούς έχουν ακουστεί. Στο Λιστόν όλοι μπορούσαν, όπως και σήμερα, να κάνουν τον περίπατό τους.



































Δεν υπάρχουν σχόλια: