Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

4oς Νάιος Δρόμος 18.5 km, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 09.00' πρωινή στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

emp1

sl1

Στον ιερό χώρο του μαντείου της Δωδώνης διοργανώνονταν γιορτή, με την ονομασία Νάια ή Νάα.


Τα Νάια γιορτάζονταν προς τιμή του Ναΐου Διός και το σημαντικότερο μέρος της γιορτής αποτελούσαν οι αγώνες.

Με ρίζες απο την αρχαιότητα ζήστε και εσείς την εμπειρία της αρχαίας διαδρομής!


Η Ε.Κ.Α. Δωδώνη Ιωαννίνων και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Δωδωναίας Κοιλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Δωδώνης, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, διοργανώνουν το «4ο Νάιο Δρόμο» στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Μία κορυφαία διοργάνωση, που συνδυάζει τα ιδεώδη του αθλητισμού με τις αξίες του πολιτισμού.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα, θα διεξαχθεί και Αγώνας Δρόμου σε Δημόσια Οδό 5 χλμ.

Περιγραφή του αγώνα των 18.5 χιλιομέτρων
Γενικά
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα Εκκίνησης: 09:00 π.μ.
Εκκίνηση: Χώρος εισόδου αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης.
Τερματισμός: Αρχαίο στάδιο εντός αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης.

d2


Συνοπτική περιγραφή διαδρομής

Εκκίνηση από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, κατεύθυνση ανατολικά προς Ιωάννινα (1 χλμ), βόρεια και πέρασμα πάνω από τη γέφυρα Εγνατίας οδού (5χλμ).
Δυτικά και στη συνέχεια Νότια περνώντας σε δημόσια οδό παράλληλα με τα χωριά της Δωδωναίας κοιλάδας και του αρχαιολογικού χώρου.
Στα όρια της κοινότητας Μελιγγών και στη θέση πηγές Κεφαλοβρύσου (12 χλμ) οι αθλητές κάνουν αναστροφή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και επιστρέφουν προς τον τερματισμό.
Εισέρχονται στον αρχαιολογικό χώρο από την νότια είσοδο και τα 18,5 χλμ ολοκληρώνονται μέσα στο αρχαίο στάδιο διασχίζοντας τα τελευταία 500μ. ανάμεσα στα ιστορικά ευρήματα.



Εγγραφές.Συμμετοχή


Για να συμμετάσχει κάποιος στον 4ο Νάιο Δρόμο θα πρέπει

– να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του
– να είναι άνω των 12 ετών αλλά με συγκατάθεση κηδεμόνα
Για να συμμετάσχει κάποιος στο δρόμο 5χλμ. θα πρέπει
– να είναι άνω των 12 ετών
– όσοι είναι κάτω των 12 να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα.




Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 4ο Νάιο Δρόμο και το δρόμο των 5 xλμ., θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016.


Πληροφορίες εγγραφών.
Τρόποι Εγγραφής

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε:

α. Με οnline εγγραφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@naiosdromos.gr
β. Αυτοπροσώπως στα παρακάτω σημεία:
• κέντρο εγγραφών .
• στο κατάστημα Fifth Element, Δαγκλή 2 και Παπάζογλου, Ιωάννινα
Σε περίπτωση προσθήκης νέων σημείων έγκαιρα θα πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι μέσα από την ιστοσελίδα.



Είδη Εγγραφής

Οι εγγραφές διακρίνονται σε:

α. Ατομικές, οι οποίες γίνονται από μεμονωμένα άτομα και
β. Ομαδικές, για 10 άτομα και πάνω, χωρίς περιορισμό στην επιλογή αγώνα δρόμου. Οι ομαδικές εγγραφές απευθύνονται σε αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους δρομέων, γυμναστήρια, εταιρείες, σχολεία, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά και απλές παρέες ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ομάδα. Κατά την ομαδική εγγραφή ορίζεται ένας Αρχηγός της Ομάδας, ο οποίος μπορεί να είναι και ο ίδιος δρομέας, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση ο Αρχηγός της Ομάδας εκπροσωπεί την ομάδα για διάφορα θέματα έναντι των διοργανωτών.
Για πληροφορίες σχετικά με εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Βασίλη Γιαννάκη στο τηλέφωνο 6974803322 τον κ.Βασίλη Τζουμάκα, στα τηλέφωνα 2651037309 και 6972244064



Τρόποι Πληρωμής

α. Μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας θα αποστέλλεται αριθμός τραπεζικού λογαριασμού.

β. με τη φυσική παρουσία στο κατάστημα Fifth Element
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να καταβάλλετε το αντίτιμο της συμμετοχής. Στην αιτιολογία κατάθεσης πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε το ονοματεπώνυμό σας.



Κανονισμοί
Υγειονομική κάλυψη


Σε κάθε περίπτωση όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σχετικά με θέματα ΥΓΕΙΑΣ και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Συστήνεται στους συμμετέχοντες να έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρική εξέταση.
Από τους διοργανωτές δε θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή – τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες – σες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των κηδεμόνων τους.

Προσωπικά Ποτά
Τα προσωπικά ποτά θα πρέπει να δοθούν στους διοργανωτές, έτσι ώστε να μοιραστούν στους δρομείς κατά τη διάρκεια του αγώνα, σύμφωνα με υπόδειξή τους.
Χρονικό Όριο Ολοκλήρωσης Αγώνων


Το χρονικό όριο τερματισμού για τον Νάιο δρόμο των 18χλμ είναι οι 2.30 ώρες , οι δρομείς θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον αγώνα μέχρι τις 11:30.

Για τον αγώνα δρόμου των 5χλμ. το χρονικό όριο είναι 50 λεπτά.

Δείτε video από τον 1ο Νάϊο Δρόμο



Η Αρχαία Δωδώνη




Τα ερείπια της αρχαίας Δωδώνης και τα οποία, μετά τις ανασκαφές του Κ. Καραπάνου (1876), ταυτίστηκαν με το αρχαιότατο μαντείο, βρίσκονται σε υψόμετρο 620-650μ, στην καρδιά της ενδοχώρας της Ηπείρου, Νότια – Νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων, κοντά στη βόρεια παρυφή γραφικής κοιλάδας, στους πρόποδες των δίδυμων κορυφών του αρχαίου όρους Τόμαρου (σημερ. Ολύτσικας, υψόμετρο 1976 μέτρα).
Σε απόσπασμα από το χαμένο έργο του Ησιόδου «Ηοίαι» αναφέρεται ότι στην Ελλοπία, χώρα πλούσια και εύφορη, ήταν χτισμένη η Δωδώνη, την οποία ο Ζεύς αγάπησε ιδιαίτερα και θέλησε να ιδρύσει εκεί το μαντείο του, κατοικώντας «εν πυθμένι φηγού» (= στη ρίζα δρυός/βελανιδιάς). Το οποίο απόσπασμα χρονολογείται στον 7ο π.Χ. αιώνα, στην ίδια περίπου εποχή της μεγάλης ακμής του μαντείου.
Η Δωδώνη κατοικούνταν από τους Σελλούς ή Ελλούς, πανάρχαιους κατοίκους της Ελλοπίας γης, απόγονους των πρώτων ελληνικών φύλων που έφθασαν στην Ήπειρο (1900/1800 π.Χ.).
Από τον 14ο–13ο π.Χ. αιώνα, επικράτησε στη Δωδώνη η λατρεία της πατριαρχικής θεότητας του Πελασγικού Διός. Τότε η πανάρχαια θεά Γη έγινε η σύζυγος του Δία, παίρνοντας το αντίστοιχο με την ανδρική θεότητα όνομα Διώνη, ενώ η ιερή βαλανιδιά θεωρήθηκε η κατοικία του θείου ζεύγους. Από τότε και μέχρι τον 4ο μ.Χ. αι. περίπου, οπότε επικράτησε ο Χριστιανισμός, κυρίαρχες θεότητες στο ιερό της Δωδώνης ήταν ο Δίας και η  Διώνη. Μαζί με αυτούς λατρεύονταν και άλλοι θεοί χαρακτηριζόμενοι ως «σύνναοι» ή ως «Δωδωναίοι», όπως η θεά Θέμις.


Το Κοινό Ηπειρωτών (Κοινὸν Ἀπειρωτᾶν): Ήταν συμμαχία σε επίπεδο ομοσπονδίας των πόλεων-κρατών της Ηπείρου της ελληνιστικής περιόδου.

Πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Κοινού ήταν η Δωδώνη, η οποία αρχικώς υπήρξε το θρησκευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο του Κοινού των Μολοσσών.
Το 297 π.Χ., αρχηγός του Κοινού έγινε ο περίφημος βασιλιάς Πύρρος (γνωστός και με το προσωνύμιο, ο Αετός της Ηπείρου).

Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και για τον επισκέπτη, που έφθανε από το νότο, ήταν το εμφανέστερο μνημείο, που δέσποζε στο χώρο με τις καμπύλες επιφάνειες και τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους του.


Κατασκευάσθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα.

Το τεράστιο κοίλο του θεάτρου διαμορφώθηκε σε φυσική κοιλότητα στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Επειδή ήταν μεγαλύτερο σε διαστάσεις, δημιουργήθηκε επίχωση, την οποία συγκρατούσαν αναλημματικοί τοίχοι, κτισμένοι κατά το ισοδομικό σύστημα και ενισχυμένοι με έξι πύργους, που προσδίδουν στην πρόσοψη του θεάτρου μνημειακό χαρακτήρα. Οι δύο πλησιέστεροι προς την ορχήστρα πύργοι ήταν μεγαλύτεροι από τους άλλους, καθώς χρησίμευαν και ως κλίμακες για την άνοδο των θεατών στο άνω διάζωμα.
Το κοίλο χωριζόταν με τέσσερις οριζόντιους διαδρόμους σε τρία τμήματα (19 σειρές εδωλίων το κάτω, 15 το μεσαίο και 21 το επάνω) και με δέκα κλίμακες σε εννέα κερκίδες. Στη νότια και βόρεια πλευρά της σκηνής διαμορφώθηκαν δωρικές στοές, οι οποίες περιέβαλλαν το δρόμο που οδηγούσε προς το ιερό, ενώ στο ανατολικό και δυτικό άκρο υπήρχαν οι πάροδοι, από τις οποίες εισέρχονταν οι θεατές και οι ηθοποιοί στην ορχήστρα.



Μετά την καταστροφή του ιερού της Δωδώνης από τους Αιτωλούς, το 219 π.Χ., το θέατρο, όπως και τα άλλα οικοδομήματα του ιερού, επανακατασκευάσθηκαν. Τότε το προσκήνιο έγινε λίθινο και μπροστά από τα παρασκήνια προστέθηκαν δύο μικρότερα δωμάτια, στην εξωτερική πλευρά των οποίων κτίσθηκαν δύο μνημειακά πρόπυλα με ιωνικούς ημικίονες. Με τη μορφή αυτή διατηρήθηκε το θέατρο ως το 167 π.Χ., όταν πλέον η Μακεδονία και η Ήπειρος καταλήφθηκαν από τους Ρωμαίους (Αιμίλιος Παύλος) και το ιερό καταστράφηκε πάλι.
Η σκηνή του θεάτρου πυρπολήθηκε, όπως δείχνουν ίχνη φωτιάς, που διαπιστώθηκαν κατά τις ανασκαφές, και ανοικοδομήθηκε με την ανασύσταση του Κοινού των Ηπειρωτών το 148 π.Χ. Στη θέση των κιόνων, που βρίσκονταν μεταξύ των παρασκηνίων, κτίσθηκαν πλέον τοίχοι με ασβέστη και λιθάρια. Η κανονική μορφή του θεάτρου, όμως, δεν διατηρήθηκε για πολύ, αφού στα χρόνια του Αυγούστου, τον 1ο αι. π.Χ., το μνημείο διαμορφώθηκε σε αρένα. Αφαιρέθηκαν οι πρώτες σειρές εδωλίων και κτίστηκε ένας τοίχος ύψους 2,80 μ. για την προστασία των θεατών από τα άγρια ζώα, ενώ η ορχήστρα και η σκηνή καλύφθηκαν με επιχώσεις ύψους 0,50 μ. Η αρένα έφθανε μέχρι τη σκηνή και είχε ωοειδές σχήμα. Σε δύο τριγωνικά δωμάτια, που σχηματίσθηκαν από τον τοίχο προστασίας και τον τοίχο της σκηνής, φυλάσσονταν τα άγρια ζώα. Το θέατρο διατηρήθηκε με αυτή τη μορφή έως τα τέλη του 4ου αι. μ.Χ., οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί.

dod3


Δείτε τα video





Δεν υπάρχουν σχόλια: