Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Λίμνες Αμυνταίου. 4 λίμνες και 1 παραλία!


Είναι η πρώτη φορά! Από μικρός άκουγα για αυτό το μέρος. Στα δελτία καιρού! Πρωταθλητής στις χαμηλές θερμοκρασίες… Αμύνταιο Φλώρινας. Εδώ στη Δυτική Μακεδονία, στην καρδιά της, στην κοιλάδα της Εορδαίας! Ο μοναδικός δήμος της χώρας, που φιλοξενεί 4 λίμνες. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, δημιουργήθηκαν όταν έγινε αποστράγγιση της μίας ενιαίας, που υπήρχε στο παρελθόν. Δίνουν ζωή και δύναμη, αναπτερώνουν το ηθικό και ετοιμάζονται για το χειμώνα. Τρεις από αυτές, η Ζάζαρη, η Χειμαδίτιδα και η Πετρών, συνήθως παγώνουν το χειμώνα. Εκεί κοντά στον Ιανουάριο…

Είναι ακόμη Φθινόπωρο. «Το κλίμα εδώ είναι ύπουλο…», θα μου πει ο Πέτρος, καλλιεργητής των γνωστών πιπεριών Φλωρίνης Ναουμίδης. «Μία νύχτα, εκεί κοντά στα τέλη Οκτωβρίου, θα πέσει η πάχνη και το πρωί δεν θα υπάρχει τίποτα! Το κρύο θα ξεράνει όλα τα ευπαθή φυτά.»  Είμαι στον Άγιο Παντελεήμονα, κατηφορίζω τον κεντρικό δρόμο… και φτάνω σε ένα μπαλκόνι. Η λίμνη Βεγορίτιδα «πιάτο»! Ήρεμη, γαλήνια! Θέλω να κολυμπήσω… Κι όμως τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτή είναι η παραλία τους. Ο δήμος έχει βάλει ψάθινες ομπρέλες και δεν διαφέρει σε τίποτα, από μία κανονική παραλία! Ή σχεδόν σε τίποτα.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, σταμάτησα στο beach bar Ammos! Θα το ζήλευε και ο καλύτερος τουριστικός προορισμός. «Τα πράγματα είναι πως θα τα δεις… Εμείς μια χαρά περνάμε έστω και με αυτή την παραλία. Να εδώ παίζουμε και beach volley.» Κατέβηκα το τσιμεντένιο, απότομο δρόμο μπροστά από το bar. Βρέθηκα σε ένα μικρό σημείο, θα μπορούσες να το πεις και κολπίσκο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το πετάρισμα των ψαριών έσπαγε την απόλυτη ησυχία τους περιβάλλοντος. Η λίμνη φιλοξενεί 11 είδη ψαριών. Το Tσιρώνι, η Πλατίκα, το Γριβάδι, η Tούρνα, το Γλήνι, είναι μερικά από αυτά, τα κυριότερα! Βόρεια της λίμνης, υψώνεται το βουνό Βόρας, ανατολικά το Βέρμιο νότια το Σκοπός Κοζάνης και δυτικά το Άσκιο όρος.

Είχε ήδη αρχίσει να σκοτεινιάζει! Ανεβαίνοντας από τη λίμνη στον κεντρικό δρόμο, περάσαμε δίπλα από το τσιπουράδικο- μεζεδοπωλείο. Δεν άντεξα! Η πρώτη έκπληξη ήρθε με την είσοδο στο μαγαζί. Ένας μοντέρνος χώρος με έντονα τα παραδοσιακά στοιχεία. Σε πράσινες αποχρώσεις, και με έμφαση στην απλότητα και στην καθαρότητα των στοιχείων. Η δεύτερη έκπληξη ήρθε με το μενού. Τοπικοί μεζέδες κατάλληλοι για να συνοδεύσουν το τσίπουρο ή το κρασί. Οι τοίχοι γεμάτοι προθήκες με βαζάκια από τοπικά προϊόντα… σου ανοίγουν ακόμη περισσότερο την όρεξη.

Λίμνες 
Λίμνη Βεγορίτιδα
Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας. Είναι πλούσια σε αλιεύματα και αποτελεί ασφαλή τόπο διαβίωσης για πλήθος σπάνιων πουλιών, έχει δε ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000. Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας, η οποία επειδή σε αντίθεση με τις άλλες λίμνες του οροπεδίου δεν παγώνει το χειμώνα, γίνεται καταφύγιο για χιλιάδες υδρόβια πουλιά που έρχονται από τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα καθώς και τον υγρότοπο του Άγρα.
Οι απόκρημνες βραχώδεις εκτάσεις που περιβάλλουν τη Βεγορίτιδα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο και χώρο φωλιάσματος για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών (αετογερακίνα, πετρίτης, χρυσαετός κ.α). Οι εκτάσεις αυτές είναι οι σημαντικότερες στον Νομό Φλώρινας για τα αρπακτικά πουλιά. Από τα θηλαστικά, εξέχουσα σημασία έχει η παρουσία της Βίδρας, γιατί θεωρείται πολύ καλός δείκτης καθαρότητας των νερών στα οποία ζει, άρα οι ελπίδες για διατήρηση των υγροβιότοπων αυτών σε ικανοποιητικό επίπεδο συνεχίζουν να υπάρχουν. Μοναδική είναι, τέλος, και η παρουσία ενός ψαριού στη Βεγορίτιδα, του Κορήγονου.

Χειμαδίτιδα - Ζάζαρη
Οι δύο μικρές αυτές λίμνες, βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, και δημιουργήθηκαν εξαιτίας γεωλογικών καθιζήσεων.  Το υψόμετρο των λιμνών Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη είναι 593 και 602 μέτρα αντίστοιχα και η έκτασή τους 10,8 km2 και 2 km2. Και οι δύο λίμνες έχουν σχήμα ελλειψοειδές και το μέσο βάθος τους είναι 1m για τη λίμνη Χειμαδίτιδα και 4,6 m για τη λίμνη Ζάζαρη. Οι πλησιέστεροι προς τις λίμνες οικισμοί είναι οι κοινότητες Λιμνοχωρίου και Αναργύρων. Ανεβαίνοντας προς Νυμφαίο, μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα και των δύο λιμνών. Η επίσκεψη των δύο λιμνών είναι δυνατή από το Λιμνοχώρι. Η περιοχή θεωρείται καταφύγιο άγριας ζωής. Συναντώνται θηλαστικά από τα οποία κάποια είναι απειλούμενα είδη, 7 είδη αμφιβίων, 141 είδη πτηνών, είδη ερπετών και ορισμένα είδη ψαριών, όπως γριβάδι, τουρνά, γληνί, πλατίκα.

Λίμνη Πετρών 
Μόλις 1 χλμ. από το Αμύνταιο, βρέχει με τα νερά της τον οικισμό Πετρών. Η λίμνη Πετρών τροφοδοτεί με νερό τη Βεγορίτιδα μέσω μιας υπόγειας σήραγγας και δέχεται νερό από τη

Χειμαδίτιδα
Στη δυτική όχθη της βρίσκεται ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος, που είναι η περισσότερο γνωστή και συστηματικότερα ερευνημένη αρχαιολογική θέση του Νομού Φλώρινας. Η λίμνη καλύπτει έκταση 8000 στρεμμάτων και έχει προταθεί ως σημαντική περιοχή για την ελληνική ορνιθοπανίδα, αφού φιλοξενεί πολλές ποικιλίες πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από ενενήντα είδη πουλιών πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως απειλούμενα είδη. Ένα σπάνιο είδος που βρίσκουμε είναι αυτό της Λαγγόνας η οποία έχει δημιουργήσει στη περιοχή μια δεύτερη αποικία, μετά από αυτής των Πρεσπών. Πρόκειται για τις δυο από τις τρεις αποικίες στην Ελλάδα και τις μοναδικές στην ΕΕ.
Στη διάρκεια προγράμματος που υλοποίησε στην περιοχή η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, διαπιστώθηκε το φώλιασμα ζευγαριών χρυσογέρακου και βαλτόπαπιας. Το χρυσογέρακο με εξάπλωση γύρω από την Μεσόγειο και την Αφρική έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος. Στην Ελλάδα, τα ζευγάρια των χρυσογεράκων έχουν εκτιμηθεί μόλις σε 37-56.
Στη λίμνη, πόλο έλξης αποτελούν τα υγρά λιβάδια τα οποία με την άφθονη τροφή που διαθέτουν προσελκύουν παρυδάτια πουλιά. Στα υγρά λιβάδια που πλημμυρίζουν με γλυκό νερό το χειμώνα και την άνοιξη και διατηρούν υψηλή υπόγεια στάθμη το καλοκαίρι, αναπαράγονται αμφίβια και ψάρια. Αυτά αποτελούν τροφή για την μικτή αποικία ερωδιών και λαγόνας που βρίσκονται στη λίμνη Πετρών. Τακτική είναι και η παρουσία του επίσης παγκοσμίως απειλούμενου αργυροπελεκάνου.













Δεν υπάρχουν σχόλια: