Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το Brexit πίσω από τους τίτλους των μεγάλων εφημερίδων




Η Βρετανία είναι διχασμένη. Φάνηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα την οδηγήσει έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Φαίνεται και από τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας αλλά και του κόσμου.
Η ημέρα που ξημέρωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση του Brexit, μετά τον πανικό που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές και μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, ερμηνεύτηκε διαφορετικά από τα μέσα ενημέρωσης. Οι βρετανικές εφημερίδες βλέπουν το ίδιο πράγμα με άλλο μάτι. Αλλωστε, μία μερίδα του Τύπου υποστήριζε ανοιχτά την παραμονή της Βρετανίας στην Ενωση, ενώ άλλο κομμάτι της είχε ταχθεί, με τον τρόπο της, στον αγώνα προώθησης της αποχώρησης. Είναι, όμως, εμφανές ότι είναι συναισθηματικά φορτισμένες.
Οι ξένες εφημερίδες, πάλι, έχουν το προνόμιο της απόστασης. Ασφαλώς, είναι σοκαρισμένες, δεν το κρύβουν. Αλλά μπορούν να δουν τη βρετανική επικαιρότητα με λίγο χιούμορ. Ή να επικεντρωθούν στη μεθεπόμενη ημέρα, στις χώρες που ίσως ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, στο μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου και στο αναπόφευκτο μέλλον του ευρωπαϊκού πρότζεκτ.
Η Guardian ήταν ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του Bremain. «Over. And Out», γράφει στο πρωτοσέλιδο της 25ης Ιουνίου, αναφερόμενη τόσο στη θέση της Βρετανίας στην Ενωση όσο και στη θητεία του Κάμερον. Εντελώς συμπτωματικά, το ύφος του πρωθυπουργού ο οποίος ανακοινώνει την παραίτησή του έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ 10, σε δύο μέτρα απόστασης από τη σύζυγό του, υποδηλώνει ότι «τα θαλάσσωσα».

Αbrit6

Με μία πιο αισιόδοξη ματιά βλέπει την επόμενη ημέρα η Daily Telegraph -η οποία άλλωστε είχε ταχθεί στο στρατόπεδο του Brexit. «Μία νέα Βρετανία γεννιέται», είναι ο τίτλος. Αλλά το μάτι του αναγνώστη πέφτει στη φωτογραφία. Ο Κάμερον απολογείται, «αγαπά αυτή τη χώρα και αισθάνεται τιμή που την υπηρέτησε», την ώρα που η σύζυγός του, Σαμάνθα, τον κοιτά με ένα βλέμμα απορίας και συμπόνοιας. Μακάρι να τον κοιτούσαν έτσι και οι υπόλοιποι.

ATELEGRAPH2

«Η Βρετανία σπάει τους δεσμούς της με την Ευρώπη», γράφουν οι Financial Times και ο Κάμερον -στη φωτογραφία- δείχνει να μην το πιστεύει. Στο πρωτοσέλιδο της έκδοσης του Σαββατοκύριακου η οικονομική εφημερίδα ξεχωρίζει τρία βασικά σημεία: την παραίτηση του Κάμερον, την πτώση της στερλίνας και τις αποσχιστικές τάσεις της Σκωτίας. «Βρυχηθμός θυμού από τους αποξενωμένους από το Λονδίνο και την παγκοσμιοποίηση υποστηρικτές της εξόδου», σχολιάζει.

AFT

Ξένος Τύπος.
 Η γερμανική Der Spiegel δεν μασάει τα λόγια της. «Η Ευρώπη πέθανε. Ζήτω η Ευρώπη;», γράφει στο πρωτοσέλιδο του Σαββάτου. Η εικονογράφηση εμφανίζει το βασιλικό ζεύγος να αποχωρεί από το βαθύ μπλε και τα κίτρινα άστρα της σημαίας της ΕΕ. «Ζήτω η βασίλισσα»;

aderspiegel

Η επίσης γερμανική Die Tageszeitung (Taz) θέλει να ασκήσει κριτική, να εκφράσει την αποδοκιμασία της προς τους βρετανούς πολίτες που στήριξαν την έξοδο, να θίξει τη μεγαλομανία κάποιων νοσταλγών του παρελθόντος αλλά θέλει να το κάνει με σαρκασμό και εύθυμο ύφος. «Καλά τα κατάφερες μικρή Βρετανία», γράφει. Αυτό που έχει απομείνει από τη βρετανική αυτοκρατορία είναι ένα μικρό μοναχικό κάστρο σε μία παραλία. Τουλάχιστον έχει ακόμα τη σημαία του.

aTAZ

Η γαλλική Liberation έχει παράδοση στα καλύτερα πρωτοσέλιδα. Είναι έξυπνα, εντυπωσιακά και τολμηρά. Σε αυτό του Σαββάτου η συντακτική ομάδα της εφημερίδας εύχεται «καλή τύχη». Στη Βρετανία και κυρίως στον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, Μπόρις Τζόνσον. Τον άνθρωπο που ευθύνεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος για το τελικό 51,9% που κέρδισε το «Leave» και που, όπως τον εμφανίζει η πειραγμένη φωτογραφία, κρέμεται από ένα σκηνή, ανεμίζοντας σημαίες της Βρετανίας, σαν καρικατούρα.

ALIBE

Η ολλανδική De Telegraaf επικεντρώνεται στο μέλλον της Ολλανδίας. «Φόβος για ένα Nexit», γράφει με μεγάλα σκούρα γράμματα, αναφερόμενη στις ευρωσκεπτικιστικές φωνές της χώρας που ήδη ζητούν ένα δημοψήφισμα για τη δική τους σχέση με την Ενωση. Από το πάζλ της Ενωσης έχει ήδη φύγει το κομμάτι της Βρετανίας. Αυτό της Ολλανδίας έχει ξεκολλήσει.

Atelegraaf.750

Το μήνυμα της El Pais εκφράζεται με ψυχραιμία, αλλά είναι σαφές: «Το Brexit θέτει σε κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο και το ευρωπαϊκό πρότζεκτ». Στο πρωτοσέλιδο πρωταγωνιστούν τα απογοητευμένα πρόσωπα των ψηφοφόρων που ήθελαν να παραμείνει η χώρα τους στην Ενωση. Και ολόκληρη η σελίδα είναι αφιερωμένη στη βρετανική επικαιρότητα, παρότι η Ισπανία πάει για μία ακόμη φορά στις κάλπες την επόμενη ημέρα, Κυριακή.

Aelapis

Οι ΗΠΑ, όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι σοκαρισμένες με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ετσι προσεγγίζει την επόμενη ημέρα η μεγαλύτερη αμερικανική εφημερίδα, New York Times, επιλέγοντας ως κεντρικό πρόσωπο του πρωτοσέλιδου τον πρωταγωνιστή της επικαιρότητας, Ντέιβιντ Κάμερον.

NYT

Η περίπτωση της τουρκικής Ζαμάν έχει ενδιαφέρον. Είναι μία εφημερίδα της αντιπολίτευσης, που έπειτα από μία (αντισυνταγματική) παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια, δηλαδή υπό την εποπτεία της κυβέρνησης. Το μήνυμα της (κυβέρνησης) λοιπόν είναι ότι «η Βρετανία είναι η πρώτη που εγκαταλείπει ένα πλοίο που βυθίζεται».

AzamanA

«Χτύπημα στην Ευρώπη», γράφει η Corriere Della Sera, με μία μουντή φωτογραφία της τρύπιας σημαίας. «Το Λονδίνο φεύγει, οι αγορές καταρρέουν. Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες». Λίγο παρακάτω, ένα άρθρο τιτλοφορείται «Χαμένη ψυχή».

Αcoriere

Το πιο εύστοχο -και αινιγματικό- πρωτοσέλιδο, έχει η βελγική L' Echo η οποία υποδέχεται τη μέρα μετά τα αποτελέσματα με μία ρήση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. «Αυτό που δεν μπορείς να το αποφύγεις, πρέπει να το αγκαλιάσεις». Το δημοψήφισμα; Το Brexit; Τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Αβελγ


Δεν υπάρχουν σχόλια: