Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ιστορική επιστροφή του «Πετροπουλάκης» στο Δήμο Ζηρού – Οι λεπτομέρειες και τα «αλλά»...


Ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου Ζηρού και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, είναι πιο κοντά από ποτέ να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), στου οποίου τη διοικητική επιτροπή συμμετέχουν τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφάσισε την αποδέσμευση και απόδοση του συνόλου της έκτασης του Στρατοπέδου «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ», συνολικού εμβ. 118.500 τ.μ. στο Δήμο Ζηρού, καθ' όσον δεν αναγκαιεί πλέον για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών, καθώς και την υπογραφή συμβολαίου, τα έξοδα του οποίου θα βαρύνουν εξ’ ολοκλήρου το Δήμο Ζηρού Ν. Πρέβεζας.
Στην απόφαση του ΤΕΘΑ ωστόσο υπάρχει και ένα «αλλά», καθώς η επιστροφή της έκτασης θα γίνει με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος που ήθελε προκύψει, στη συγκεκριμένη έκταση και περιοχή, από οποιαδήποτε αιτία υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Προκύπτει δηλαδή πως είναι πολύ κοντά η ιστορική επιστροφή του «Πετροπουλάκης» στο Δήμο Ζηρού, κάτι για το οποίο είχε προσπαθήσει πολύ η δημοτική αρχή και εκτός από τη συνεχή αλληλογραφία με τα Υπουργεία και τους φορείς, ο ίδιος ο Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής είχε πραγματοποιήσει επαφές στην Αττική. Υπάρχουν βέβαια ενέργειες και διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ακόμη, ωστόσο υπάρχει μία θετική εξέλιξη.
Θα πει όμως κάποιος; Στο «Πετροπουλάκης» λειτουργεί Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών με σχεδόν 500 ανθρώπους.
Εύλογη απορία, αλλά ας θυμηθούμε τα δεδομένα.
Στα μέσα Μαρτίου ο Δήμαρχος Ζηρού (στηριζόμενος στην απόφαση που είχε πάρει το δημοτικό συμβούλιο) και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, αντάλλαξαν επιστολές, στις οποίες τονιζόταν το αίτημα της τοπικής κοινωνίας να περιέλθει το πρώην στρατόπεδο στο Δήμο Ζηρού (διαβάστεΕΔΩ και ΕΔΩ).
Θυμίζουμε ότι στα μέσα Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Κέντρου στη Φιλιππιάδα, οι πρόσφυγες θα έχουν αποχωρήσει από εκεί. Ακόμη όμως κι αν πέσει έξω ο προγραμματισμός (στην Ελλάδα βρισκόμαστε εξάλλου), η απλή λογική προστάζει πως οι πρόσφυγες δε θα μείνουν στο «Πετροπουλάκης» παραπάνω από 1,5-2 χρόνια (ακραίο σενάριο).
Η ουσία δεν αλλάζει. Ο Δήμος Ζηρού θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας το συγκεκριμένο χώρο.
Ήδη με το άκουσμα της είδησης το μεσημέρι, στο Δήμο Ζηρού ξεκίνησαν να «ψάχνονται» για να επιβεβαιώσουν τα «καλά νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: