Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η ιστορία του αγροκτήματος ''Διαμάντι''. Πως το Ηπειρωτάκι "Διαμάντης" έγινε "Διαμάντι"!!

               







Το αγρόκτημα ''Διαμάντι'' είναι από τα πρώτα οικολογικά αγροκτήματα στην Ελλάδα, λειτουργεί από το 1985 με ευρεία παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων. Είναι το πρώτο που πήρε επίσημη πιστοποίηση για τα προϊόντα του. 

Ο βιοκαλλιεργητής Χριστόφορος Διαμάντης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δεσποτικό Ιωαννίνων, αποφοίτησε από την Αναγωστοπούλειο Γεωργική σχολή Κόνιτσας και διορίστηκε ως γεωργοτεχνίτης στις ομάδες βοήθειας υπαίθρου.
Έφυγε και ήρθε στον Μαραθώνα όπου ασχολήθηκε με ξυλουργικές εργασίες, αρχικά κουφώματα και στη συνέχεια με κατασκευές.
Παράλληλα όμως, επειδή είχε το μεράκι του αγρότη και έβλεπε τι συνέβαινε με τους αγρότες, που ξόδευαν υπέρογκα ποσά στα φάρμακα, επενδύοντας σε αμφιλεγόμενες καλλιέργειες, συνειδητοποίησε ότι όλα αυτά κατέληγαν στο τραπέζι μας. Νιώθοντας λοιπόν την ανάγκη να απαλλαγούμε από επικίνδυνα φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες πήρε λοιπόν την απόφαση να καλλιεργήσει τα κτήματά του ακολουθώντας αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους.
Ξεκίνησε με ένα μποστάνι με κηπευτικά για την οικογένειά του. 
Έτσι, οδηγήθηκε στην λαϊκή αγορά. Έβγαλε άδεια παραγωγού, έβαλε μία ταμπέλα «βιολογικά-οικολογικά», καθώς τα είχε καλλιεργήσει χρησιμοποιώντας μόνο κοπριά και χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα και άρχισε να τα πουλά. Κανείς δεν είχε ως τότε ακουστά τον όρο «βιολογικά». 
Άλλαξε την ταμπέλα και τα ονόμασε «παραδοσιακά».
Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε με τους ιδιοκτήτες ενός μαγαζιού με παραδοσιακά προϊόντα στο Θησείο, το «Ανοιχτό σχολείο» και του πρότειναν να τους δίνει όλα τα προϊόντα του.
Το 1985 συνέβαλλε στην δημιουργία του Συλλόγου Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος (Σ.Ο.Γ.Ε.). Πανελλαδικός σύλλογος, με μεγάλη δράση, που είχε στόχο την προώθηση της βιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, την ενεργοποίηση αγροτών αλλά και καταναλωτών. Ταυτόχρονα, σε ένα από τα κτήματα, το πιο εύκολα προσβάσιμο καθώς βρίσκεται δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθωνομάχων, άρχισαν οι επισκέψεις των φίλων καταναλωτών βιολογικών προϊόντων για να δουν από κοντά πως γίνονται οι βιολογικές καλλιέργειες καθώς και να προμηθευτούν τα προϊόντα κατευθείαν από την παραγωγή. Τότε ήταν που κάποιοι δημοσιογράφοι έπαιξαν με το όνομα του Χριστόφορου Διαμάντη και βάφτισαν το αγρόκτημα «Διαμάντι(η)».
Μια προσπάθεια ακόμα ήταν και η δημιουργία των πρώτων βιολογικών λαϊκών. Ο Χριστόφορος Διαμάντης, στις αρχές του 1990 υλοποίησε την ιδέα του Γαβριήλ Πανάγου (θεωρ. μέλους του συλλόγου Σ.Ο.Γ.Ε.) στο υπόγειο του σπιτιού του Γιώργου Τσακίρη (επίσης μέλους του Σ.Ο.Γ.Ε.) πουλώντας κάθε απόγευμα Δευτέρας τα προϊόντα του κτήματος στην περιοχή της Πεύκης. Σύντομα συνέπραξε μαζί τους και ο βιοκαλλιεργητής Γ. Καραντώνιας. Τα μέλη των βιοκαλλιεργητών αυξήθηκαν και ο χώρος δεν ήταν πλέον επαρκής. Η πώληση των προϊόντων συνεχίστηκε έξω από το σπίτι ενός μέλους στο Χαλάνδρι και αργότερα σε μία αυλή στην Κηφισιά. 
Το πρόβλημα του χώρου συνεχίστηκε μέχρι που κάποιος πελάτης πρότεινε στο δήμαρχο Χαλανδρίου τη μετεγκατάστασή μας εκεί, οπότε και παραχωρήθηκε η παιδική χαρά. Το ίδιο συνέβη και με τους δήμους Φιλοθέης, Περιστερίου και αργότερα πολλούς ακόμα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν δημιουργηθεί βιολογικές λαϊκές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. 
Η κόρη του Χριστόφορου Διαμάντη, η Μαρία, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της και έχοντας παρόμοιες ευαισθησίες άνοιξε το 1993 το πρώτο κατάστημα με βιολογικά σκευάσματα για τη φυτοπροστασία.

Πλέον, μαζί με το σύζυγό της, τον Ηπειρώτη Σπύρο Χρυσούλα συνεχίζει την παράδοση από το 1999 επεκτείνοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες του αγροκτήματος και στην κτηνοτροφία με την παραγωγή βιολογικού γιαουρτιού . Σήμερα με 200 στρέμματα υπαίθριες καλλιέργειες και 12 στρέμματα θερμοκηπίου συνεχίζουν να πιστοποιούνται από τον οργανισμό Βιοελλάς. Ο στάβλος 1000 τ.μ. με κοπάδι αιγοπροβάτων και το εργαστήριο παραγωγής γιαούρτης είναι όλα πιστοποιημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: