Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Διαγωνισμός παραδοσιακού σκιάχτρου και γιορτή ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων στον Βαθύκαμπο Τζουμέρκων









Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός, μετά από τις συνεχόμενες βροχές των προηγούμενων ημερών, ευνόησε ώστε και φέτος να σχηματιστεί το αδιαχώρητο στον διαγωνισμό του παραδοσιακού σκιάχτρου και την γιορτή ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων που έγινε στο Βαθύκαμπο Κεντρικού, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων , στην ταβέρνα- οινοποιείο "Ζεύκι" του Κώστα Βασιλείου.




Εκ μέρους της Ένωσης των Συλλόγων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ο πρόεδρος, παιδίατρος, Αντώνης Κοντός αφού συνεχάρη τον κ. Κώστα Βασιλείου για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης είπε :
"Τα σκιάχτρα ή σκιαζούκλια είναι συνυφασμένα με την προστασία και την γονιμότητα της γης, αλλά και γενικότερα με την παραδοσιακή αγροτική ζωή.
Ο στόχος τους είναι να "σκιάζουν", να φοβίζουν δηλαδή και να απομακρύνουν κάθε επίδοξο εισβολέα που θέλει να καταστρέψει τους αγροτικούς καρπούς. Οι εχθροί αυτοί συνήθως είναι τα σπουργίτια, οι καρακάξες, οι κίσσες και άλλα πουλιά.
Ήταν δηλαδή τα σκιάχτρα οι σιωπηλοί αγροφύλακες που προστάτευαν την φυτική παραγωγή (σταφύλια , καλαμπόκια, κεράσια, ροδάκινα, κ.α.). Σκιάχτρα μερικές φορές έβαζαν και στα κοτέτσια για να προστατέψουν τις κότες από τα "ζουλάπια".
Είναι η 3η χρονιά , είπε ο κ. Κοντός, που γίνετε αυτή η όμορφη εκδήλωση εδώ στο "Ζεύκι" και είναι η μοναδική απ' ότι γνωρίζω σε όλη την Ήπειρο.
Μεταφορικά σκιάχτρο σημάνει, ο πολύ άσχημος, ο αδύνατος , ο ασθενικός άνθρωπος. Παλαιότερα όταν ανέθεταν στον προξενητή να βρει κάποια νύφη του έλεγαν να προσέξει, να είναι όμορφη, "να μην είναι κανένα σκιάχτρο"|.
Είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας και ευαισθησίας ντυμένα με παλιόρουχα, κουρέλια και όποια άλλα άχρηστα υλικά μπορούσε να προσθέσει ο λαϊκός δημιουργός. Παραγεμισμένα με άχυρο, πριονίδι ή φύλλα από δέντρα, στηριγμένα σε πασσάλους ή στους φράχτες των χωραφιών ως άγρυπνοι φρουροί παντός καιρού να προστατεύουν των μόχθο των αγροτών.
Μερικά σκιάχτρα ήταν πραγματικά έργα τέχνης και είχαν πολύ μεγάλη ομοιότητα με τον άνθρωπο που απεικόνιζαν.
Σκιάχτρα συναντούμε και στην αρχαιότητα στις κωμωδίες του Αριστοφάνη ,"ειρήνη" , "βάτραχοι".


































































Στη συνέχεια εξαμελή επιτροπή έκρινε τα 3 καλλίτερα σκιάχτρα που βραβεύτηκαν με κρασιά από το κτήμα " Ζεύκι"



Ενημερωτική συζήτηση για τους κινδύνους από τους Γ.Τ.Ο. (μεταλλαγμένα) για την υγεία και το περιβάλλον έγινε από την Χαρά Σαίτη και τον Κώστα Τσίγκο (τοπική ομάδα ΠΕΛΙΤΙ Περατιάς ), και την Χρύσα Σφήκα από την ομάδα εθελοντών "Κιβωτός Τζουμερκιώτικων σπόρων" . Διανεμήθηκαν δωρεάν σπόροι και φυτά καθώς και οδηγίες για την διατήρηση των σπόρων !
Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα μέχρι αργά το βράδυ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: