Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Στο… έλεος «ποντικών» σπίτια και εκκλησίες της ακριτικής Ηπείρου!

THEOTOKOS MEROPH
Τρυπώνουν μέσα, λεηλατούν και φεύγουν ανενόχλητοι 

➦ Μπαράζ διαρρήξεων σε Αηδονοχώρι, Δολό, Πωγωνιανή • Άνοιξαν ξανά την εκκλησία της Μερόπης
➦ Κλίμα φόβου επικρατεί στα χωριά • Οι απόδημοι το… σκέφτονται να έρθουν για τις γιορτές


Μέσα σε ατμόσφαιρα ανασφάλειας και φόβου ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα οι λιγοστοί κάτοικοι των ακριτικών χωριών της Ηπείρου, ενώ αμφίβολο είναι το πόσοι απόδημοι θα επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις γιορτές και κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα βρουν τα σπίτια τους.
Αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ανησυχητικά τα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών που καταγράφονται σε κλειστά ως επί το πλείστον σπίτια αλλά και σε καφενεία χωριών, ενώ μετά από καιρό σημειώθηκε ένα ακόμη κρούσμα ανοίγματος εκκλησίας στη  Μερόπη  Πωγωνίου, απ’ την οποία ιερόσυλοι άρπαξαν κειμήλια.
Είναι φυσικό λοιπόν οι ακρίτες κάτοικοι της περιοχής μας να ανησυχούν για την ασφάλειά τους, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες χτύπησαν αρκετά σπίτια σε κάθε χωριό. Όσο για τους απόδημους, η ατμόσφαιρα ανασφάλειας που επικρατεί ενδέχεται να τους κάνει να ξανασκεφτούν αν θα έρθουν στα χωριά τους για Πάσχα ή όχι, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους έρημους ορεινούς οικισμούς που περιμένουν τις γιορτές προκειμένου να ζωντανέψουν, έστω για λίγο!
«Ποντικοί» τρυπώνουν…
Tα… ρέστα τους δίνουν λοιπόν το τελευταίο διάστημα ανά την Ήπειρο «ποντικοί» οι οποίοι τρυπώνουν σε σπίτια και καταστήματα, ειδικά σε όσα βρίσκονται σε μικρούς οικισμούς ή απομακρυσμένα χωριά και τα κάνουν καλοκαιρινά στην κυριολεξία!
Κάπως έτσι, μια 57χρονη γυναίκα βρήκε λεηλατημένη την εξοχική της κατοικία στο Αηδονοχώρι Κόνιτσας επιστρέφοντας σ’ αυτήν έπειτα από τρεισήμισι μήνες απουσίας! Ωστόσο, ο εισβολέας ή ένας εξ αυτών, είχε αφήσει πίσω του ίχνη που οδήγησαν τελικά στην ταυτοποίησή του. Η διάρρηξη έγινε στο διάστημα μεταξύ αρχών του περασμένου Δεκεμβρίου και 19 Μαρτίου φέτος, όταν η ιδιοκτήτρια βρήκε άδειο το εξοχικό της και υπέβαλε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας. 
Οι ειδικοί του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα από το χώρο και ξεκίνησαν έρευνες. Τα αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με αυτά ενός 22χρονου Αλβανού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. Η προανάκριση συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν διέθετε συνεργούς και για να διαπιστωθεί αν εμπλέκεται και σε άλλες διαρρήξεις.
Σε Δολό - Πωγωνιανή
Στο μεταξύ, επιτήδειοι διέρρηξαν συνολικά τέσσερα σπίτια στο ακριτικό Δολό Πωγωνίου (!) κι άλλα τρία στην Πωγωνιανή, απ’ τα οποία άρπαξαν ό,τι πολύτιμο μπορούσαν να μεταφέρουν! Οι διαρρήξεις έγιναν από τις κεντρικές εισόδους των σπιτιών, τα οποία, σημειωτέον, ήταν κλειστά, αφού ανήκουν σε απόδημους Ηπειρώτες. Με σπρέι αζώτου οι δράστες πάγωσαν τις κλειδαριές στις πόρτες και κατάφεραν να τις σπάσουν και να μπουν μέσα.
Οι διαρρήξεις διαπιστώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και, όπως ήταν φυσικό, σκόρπισαν μεγάλη ανησυχία τόσο στους λιγοστούς κατοίκους του Δολού όσο και σ’ εκείνους της Πωγωνιανής που φοβούνται ότι θα έρθει και η σειρά των δικών τους κατοικιών, καθώς είναι ελλιπής η αστυνομική προστασία της περιοχής. Οι κάτοικοι μέσω του «Π.Λ.» απευθύνουν έκκληση στην ΕΛΑΣ να ενισχύσει τις περιπολίες και την παρουσία ανδρών της στα χωριά τους προς αποθάρρυνση των επιτηδείων.
Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι διαρρήξεις έχουν γίνει σε κλειστά σπίτια κι άλλων χωριών της ακριτικής περιοχής, όμως αυτό είναι δύσκολο να διαπιστωθεί. Μόνο όταν έρθουν οι ιδιοκτήτες τους θα μετρηθεί η «ζημιά» που έχει γίνει ως τώρα!
Άνοιξαν εκκλησία
Σα να μην έφταναν οι διαρρήξεις σε σπίτια, ιερόσυλοι που παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι χτύπησαν για πολλοστή φορά τα τελευταία δύο χρόνια την Βυζαντινή εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μερόπη Πωγωνίου!
Οι δράστες παραβίασαν το παράθυρο του ναού, μπήκαν στο εσωτερικό του και άρπαξαν δεκατρείς εικόνες απ’ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, χωρίς φυσικά να τους αντιληφθεί κανένας απ’ τους λίγους κατοίκους που διαμένουν μόνιμα στο χωριό. 
Οι εικόνες είναι ελαιογραφίες, φέρουν όλες τους ασημένια κορνίζα και η αξία τους είναι μεγάλη. Η διάρρηξη διαπιστώθηκε προχθές και σύμφωνα με εκτιμήσεις, έγινε το βράδυ του Σαββάτου. Τη σχετική έρευνα έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.
Εξπέρ στα… καφενεία!
Εξπέρ στις διαρρήξεις ήταν ένας 21χρονος, ο οποίος μέσα σε ενάμιση μήνα άνοιξε και έκλεψε δύο καφενεία και μία καφετέρια στην περιοχή της Άρτας. Ο νεαρός δράστης εντοπίστηκε από την Αστυνομία και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές. 
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των Αρχών, ο 21χρονος διέρρηξε καφενείο στη Φιλοθέη Άρτας απ’ το οποίο αφαίρεσε δύο τηλεοράσεις, καφενείο στο Κομπότι απ’ όπου επίσης άρπαξε δύο τηλεοράσεις και χρηματικό ποσό, ενώ μπήκε και σε διπλανό κατάστημα αλλά έγινε αντιληπτός απ’ τους περίοικους και τράπηκε σε φυγή. Τέλος, είχε «τρυπώσει» και σε μία καφετέρια στη Φιλοθέη, απ’ την οποία πήρε χρηματικό ποσό και αποπειράθηκε να αφαιρέσει τηλεόραση και ποτά. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: