Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Αποκάλυψη της Ισπανικής εφημερίδας El Pais: Οι νέοι «προσφυγικοί δρόμοι» περνούν από Πρέβεζα, Λευκάδα, Κέρκυρα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της El Pais: Οι νέοι «προσφυγικοί δρόμοι» περνούν από Πρέβεζα, Λευκάδα, Κέρκυρα

Ένα αποκλειστικό δημοσίευμα της έγκυρης ισπανικής εφημερίδας El Pais, εμπλέκει στους «προσφυγικούς δρόμους» ενεργά, την περιοχή του Ν. Πρέβεζας, τη Λευκάδα, τη Θεσπρωτία και την Κέρκυρα.
Ειδικότερα, στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης 12 σελίδων, αναφορικά με τις νέες εξελίξεις στο προσφυγικό και τους νέους «προσφυγικούς δρόμους» που θα δημιουργηθούν στον ευρωπαϊκό νότο, μετά και το κλείσιμο του «Βαλκανικού Διαδρόμου».
1457722548 974057_1457887839_sumario_normal_recorte1

Σε αυτό αναφέρεται αρχικά ότι εφόσον η κατάσταση στην Ειδομένη παραμείνει η ίδια, δεν αποκλείεται να υπάρξει προσπάθεια βίαιης εισόδου των προσφύγων/μεταναστών στο έδαφος της FYROM, λόγω του επιπέδου απογοήτευσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Το έγγραφο επισημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η αστυνομία της γείτονος χώρας θα κάνει χρήση επικίνδυνης βίας.
Το έγγραφο 12 σελίδων υποστηρίζει ότι είναι πολλές οι πιθανότητες εφόσον παραμένει κλειστός ο «Βαλκανικός Διάδρομος», να ανοίξει ένας άλλος «προσφυγικός δρόμος», ο «Διάδρομος του Ιονίου Πελάγους». Πρόκειται για τη σύνδεση των παραλίων των Νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, της Λευκάδας και της Κέρκυρας με τον ιταλικό νότο (Καλαβρία, Πούλια, Μπρίντιζι). Υπάρχει μάλιστα και σχετικός χάρτης στην έκθεση, τον οποίο και δημοσιεύουμε παραπάνω με τα εναλλακτικά σενάρια.
Το εντυπωσιακό -συμπέρασμα της El Pais και «πηγών» έμπειρων στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό- είναι ότι δεν φαίνεται να είναι πιθανή επιλογή το έδαφος της Αλβανίας, καθώς υπάρχουν μεγάλοι ορεινοί όγκοι, αρκετά σύνορα μέχρι να φτάσει κάποιος πρόσφυγας σε μία από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και καλή συνεργασία ιταλικής-αλβανικής αστυνομίας.
Μέρη όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μεγάλοι όγκοι μεταναστών για να «περάσουν» στην Ιταλία -σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι: Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Κέρκυρα (με τακτικά δρομολόγια ή ταχύπλοα).
Η Βουλγαρία που επίσης εμφανίζεται ως σενάριο, φαίνεται πως έχει πολλά εμπόδια για τους πρόσφυγες, λόγω της μεγάλης έκτασής της και της «εχθρικής» συμπεριφοράς των αρχών. Επόμενη λύση για τους πρόσφυγες η απευθείας μετακίνηση από την Τουρκία στην Ιταλία, ταξίδι που εμπεριέχει πάρα πολλούς κινδύνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: