Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Με τραγούδια από την Πρέβεζα μέχρι τη Θράκη οι ΤΑΚΙΜ κερδίζουν το ενδιαφέρον όσων αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι

TAKIM


Ο μουσικός Θωμάς Κωνσταντίνου είναι γιος του γνωστού Πρεβεζάνου τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Κωνσταντίνου και μαζί με συμμαθητές και φίλους του έχουν φτιάξει το γνωστό συγκρότημα «Τακίμ» που ανεβαίνει σταθερά στην προτίμηση του κοινού.


Ο Πρεβεζάνος μουσικός μιλά για τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος με μουσικές επιρροές από την Πρέβεζα μέχρι και την Θράκη, όπου συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί ερμηνευτές όπως οι Χ.Αλεξίου, Σ. Μάλαμας, Π.Θαλασσινός, Χ.Αηδονίδης κ.ά. Επίσης, σε αυτό το δίσκο, συναντήθηκε για πρώτη φορά δισκογραφικά με τον πατέρα του (σ.σ. Γιάννη Κωνσταντίνου) με τον οποίο μοιράστηκαν το τραγούδι «Λιούλιος».

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Θωμάς Κωνσταντίνου στο BHmagazino  ανέφερε τα εξής:
Στον δίσκο των Tακίμ που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες υπάρχει μια εκτέλεση του παραδοσιακού της Ανατολικής Θράκης «Oταν μ' εγέννας, μάνα μου» πολύ συγκινητική. Το τραγούδι ξεκινάει ο Κώστας Μερετάκης και λέει την πρώτη στροφή, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης συνεχίζει με τη δεύτερη, ο Βαγγέλης Δημούδης τραγουδάει την τρίτη και ο Χρόνης Αηδονίδης την τέταρτη. Τέσσερις Θρακιώτες το ερμηνεύουν, δηλαδή, με σειρά από τον νεότερο προς τον γηραιότερο. Αυτό το μοίρασμα, που είναι ταυτόχρονα και διαδοχή, πέραν της συμβολικής διάστασης που δίνει στο τραγούδι, χαρακτηρίζει και τη γενική φιλοσοφία της ομάδας αυτών των εξαιρετικών μουσικών: μια σκυταλοδρομία αργού ρυθμού είναι η ενασχόληση με την ελληνική μουσική παράδοση, όπου κάθε γενιά οφείλει να ενσταλάζει στην επόμενη το μεράκι και τα μυστικά της, και εκείνη να τα φυλάει με σεβασμό, γνωρίζοντας ότι θα έρθει η ώρα να τα παραδώσει σε κάποιους άλλους.



Στο άλμπουμ «ΤΑΚΙΜ» συμμετέχουν επίσης η Χάρις Αλεξίου, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Παντελής Θαλασσινός, αλλά και σχεδόν μυθικά πρόσωπα του παραδοσιακού τραγουδιού, όπως ο  Γιάννης Κωνσταντίνου και η Γιασεμή Σαραγούδα. Οι Τακίμ εφανίζονται κάθε Τετάρτη στο Κελάρι του Πολιτιστικού Κέντρου Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο) με τραγούδια και σκοπούς από τη Μικρασία και την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα Γιάννενα και την Πρέβεζα, τη Μακεδονία και τη Θράκη: ταξίμια, αμανέδες, καρσιλαμάδες, τσάμικα, λόνγκες, ζαγορίσια χαβάδια, πωγωνίσια μοιρολόγια, ικαριώτικα και μπάλους.
«Αναρωτιόμαστε πολλά χρόνια τώρα αν με αυτό που κάνουμε, επανεκτελώντας δηλαδή με τον ήχο μας παραδοσιακά τραγούδια, δίνουμε κάτι καινούργιο. Θεωρώ πως η απάντηση είναι "ναι». Ερμηνεύουμε ξανά και βλέπουμε με νέα ματιά την ουσία των τραγουδιών που παίζουμε. Υπάρχει μια τάση στον χώρο των νεοπαραδοσιακών μουσικών ότι ντε και καλά πρέπει να γράφουμε και καινούργια μουσική, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτήν. Θεωρώ πως όταν ασχολείσαι με την παράδοση, πρέπει να ασχολείσαι μόνο με την παράδοση. Μπορεί να ακούγεται λίγο στενόμυαλο αυτό που λέω, αλλά το πιστεύω. Τα τραγούδια που υπηρετούμε είναι σαν να έχουν προκύψει από απόσταξη αιώνων. Δύσκολα μπορείς να το αντιγράψεις αυτό» λέει ο ουτίστας του συγκροτήματος, Θωμάς Κωνσταντίνου (τρίτος από αριστερά στη φωτό).
Βουτηγμένος στη μουσική από μικρό παιδί, έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί: «Επαιζα πριν από τέσσερα χρόνια στον Ασπρόπυργο, στη γιορτή για το έθιμο της Αποκριάς που έχουν. Εκεί ζούσε ο Δημήτρης Καλλιέρης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου και λαογράφος - έχει γράψει πολλά βιβλία, όταν ήταν παιδάκι, στο σπίτι του κοιμόταν η Ρόζα Εσκενάζυ, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Στέλιος Καζαντζίδης. Μερακλής άνθρωπος, αγαπούσε πολύ τη μουσική και είχε τρομερό αφτί. Λίγο προτού τελειώσει το πανηγύρι, και ενώ δεν χόρευε ποτέ, αποφάσισε να χορέψει. Μου ζήτησε να πω "Το πονεμένο στήθος μου». Κάνει δυο-τρεις στροφές και πεθαίνει επιτόπου - από καρδιά. Ηταν 82 ετών. Αν έχω φάει μια δυνατή σφαλιάρα στη ζωή μου, ήταν αυτή. Βέβαια, έχει και χιουοριστικές προεκτάσεις αυτή η ιστορία. Καμιά φορά, οι φίλοι μου μού λένε: "Θωμά, παίξε 'Το πονεμένο στήθος μου' για να με πειράξουν»».


Ακούστε πιο κάτω,  το τραγούδι «Λιούλιος» που τραγουδούν μαζί οι Γιάννης και Θωμάς  Κωνσταντίνου, ένα τραγούδι από την συναυλία στο Καπέσοβο και το «Oταν μ' εγέννας, μάνα μου» με τέσσερις κορυφαίους Θρακιώτες τραγουδιστές.






Δεν υπάρχουν σχόλια: