Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υποδοχής προσφύγων στο Ν. Πρέβεζας


Τις τελευταίες ώρες έχει «φουντώσει» η φημολογία σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων ή μεταναστών στο Ν. Πρέβεζας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εξετάσει τρεις-τέσσερις περιπτώσεις χώρων στην Ήπειρο και ορισμένες εξ' αυτών και στο Ν. Πρέβεζας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το ενδεχόμενο δημιουργίας κι άλλων χώρων φιλοξενίας και ταυτοποίησης προσφύγων/μεταναστών).

Εφόσον μάλιστα προχωρήσει η υπόθεση αυτή, θα πρόκειται για relocation center και όχι για hot spot. Για χώρο δηλαδή από όπου οι πρόσφυγες/μετανάστες θα φεύγουν για άλλες χώρες έπειτα από βραχεία παραμονή και αφού πρώτα έχουν περάσει από hot spot, όπου θα γίνεται η ταυτοποίησή τους.

Επιχειρήσαμε να εξετάσουμε τι ισχύει και τι όχι για το παραπάνω ενδεχόμενο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε συντάκτης μας, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μας παρέπεμψαν στην αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ, ως υπεύθυνο οργανισμό για τα hot spot.
«Πηγή» του ΓΕΕΘΑ μας διευκρίνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να φτιάξουν τα hot spot που τους υποδείχθηκαν, χωρίς να υποδεικνύουν αυτοί τους χώρους. Το ΥΠΕΣ και η Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι αρμόδιοι, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ, ώστε να υποδείξουν τους χώρους. «Εμείς όποιον χώρο μας υποδείξουν θα τον φτιάξουμε και θα τον παραδώσουμε λειτουργικό με το. κλειδί στο χέρι. Από 'κει και πέρα στελεχώνονται από άλλες υπηρεσίες», μας τόνισαν μεταξύ άλλων.
Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε και επικοινωνήσαμε με τη Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και ειδικότερα τη Γραμματεία του κου Μουζάλα, αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Μας εξήγησαν ότι σε επίπεδο συζητήσεων λέγονται διάφορα και επειδή έχει δυσκολέψει η κατάσταση με όσα συμβαίνουν στα σύνορα, εξετάζονται διάφορες περιπτώσεις, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακοινωθεί. Τις περιπτώσεις τις εξετάζουν πάντως εδώ και μήνες.
«Δεν έχουμε καταλήξει κάπου», μας αναφέρθηκε, ωστόσο ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διαψεύδουν το αν ο Ν. Πρέβεζας συγκαταλέγεται στις περιοχές, που είναι υποψήφιες να φιλοξενήσουν ένα κέντρο φιλοξενίας/καταγραφής μεταναστών/προσφύγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στρατόπεδα «Περδίκη-Πυλάδη» και «Σολωμού» που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Πρέβεζας προορίζονται από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για τουριστική-εμπορική αξιοποίηση, ενώ το στρατόπεδο «Δούκα» έχει περιέλθει για αξιοποίηση στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η περίπτωση του πρώην στρατοπέδου «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα.
Ακόμη μία πληροφορία που αντλήσαμε από αρμόδιους φορείς, είναι πως προτιμητέες λύσεις για relocation center στην Ήπειρο, είναι κοντά στα σύνορα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ΥΠΕΘΑ θα έχει σημαντικό ρόλο και στη διαχείριση-λειτουργία των χώρων που θα δημιουργηθούν.

Παράλληλα ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης προχώρησε σε κοινοβουλευτική Ερώτηση για το θέμα.
Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:
«Προς τον
Υπουργό Εσωτερικών και
Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Με δημόσιες δηλώσεις του ο Δήμαρχος  Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης να εγκαταστήσει 86.000 πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο και σε άλλα πέντε σημεία της χώρας.
Οι δηλώσεις του Δημάρχου είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, περί «διάχυσης των μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα».
Στον ημερήσιο τύπο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναφέρονται οι πόλεις στις οποίες θα διασπαρθούν οι μετανάστες.
Επειδή στις πόλεις που αποτελούν πιθανό τόπο δημιουργίας Κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών είναι και η Πρέβεζα,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Αρμόδιος Υπουργός:
1) Ισχύουν οι πληροφορίες περί δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Πρέβεζα;
2) Σε ποιες άλλες πόλεις θα δημιουργηθούν αντίστοιχα Κέντρα;
3) Πώς θα αντιμετωπιστεί το κόστος λειτουργίας τους;
4) Ποιοι θα είναι οι φορείς διαχείρισής τους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: