Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Ηπειρώτικα κάλαντα, στον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννη Μπαλάφα, έψαλε η παιδική χορωδία του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής







Ελάτε εδώ γειτόνισσες,
και εσείς γειτονοπούλες,
τα σπάργανα να φτιάξουμε,
και το Χριστό ν' αλλάξουμε. Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ. (δις)

Να πάμε να γυρίσουμε,
και βάγια να σκορπίσουμε,
να βρούμε και την Παναγιά,
οπού μας φέρνει τη χαρά.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ. (δις)

Κοιμάται στα τριαντάφυλλα,
γεννιέται μες στα λούλουδα,
γεννιέται μες στα λούλουδα,
κοιμάται στα τριαντάφυλλα.
Τα σπάργανα για το Χριστό,
ελάτε όλες σας εδώ,
τα σπάργανα να φτιάξουμε,
και το Χριστό ν' αλλάξουμε.

Γέμισε από Ήπειρο, χθές  το πρωί Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην Δραγατσανίου 2, στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου τα ηπειρωτόπουλα-το παιδικό χορωδιακό τμήμα- του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής ΄΄Ο Πύρρος'', έψαλλαν τα ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και άλλα ηπειρώτικα τραγούδια, στον Ηπειρώτη, καταγώμενο από την Χώσεψη (Κυψέλη) Άρτας Υφυπουργό  Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα. Μια στιγμή γνήσια ηπειρώτικη και παραδοσιακή, που συγκίνησε και ενθουσίασε τον Γιάννη Μπαλάφα, καθόσον οι παιδικές φωνές του ανέσυραν μνήμες των παιδικών του χρόνων.











































































Το πολυμελές παιδικό χορωδικό τμήμα, ντυμένο με στολές Ζαγορίου, Δερόπολης και Σαρακατσάνων, συνοδευόμενο από την Πρόεδρο του Συλλόγου Βασίλω Ιωάννου, που ήταν ντυμένη και αυτή παραδοσιακά και ηπειρώτικα, τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, αλλά και από πολλά μέλη του Δ.Σ. και γονείς, αρκετοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι ηπειρώτικα, εισέπραξε τα θερμά χεροκροτήματα τόσο του Υφυπουργού, όσον και των παρευρισκόμενων υπαλλήλων του Υπουργείου.


Κατά τους χαιρετισμούς, τόσον η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Βασίλω Ιωάννου, όσον και ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, εστίασαν στο μεγάλο ενδιαφέρον, που επιδεικνύει ο Γιάννης Μπαλάφας, τόσο ως Υφυπουργός Εσωτερικών σήμερα, όσον και ως Αντιπρόεδρος της Βουλής χθές, για τα προβλήματα της Ηπείρου και της ηπειρώτικης αποδημίας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη στις αποδημικές οργανώσεις της Αττικής και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και ότι αυτό που κάνει το πιστεύει και έχει βαθιά μέσα το αίσθημα της ηπειρώτικης φιλοπατρίας και αλληλεγγύης και ότι  οι πράξεις διακατέχονται από την ηπειρώτικη αξία της ευποιϊας και της ευεργεσίας.


Απαντώντας ο Γιάννης Μπαλάφας είπε ότι οι μέρες που περνάει ο ελληνικός λαός είναι δύσκολες και  χρειάζεται να έχουμε κατανόηση, αλληλεγγύη, υπομονή και επιμονή. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να υπερασπίσει τον ελληνικό λαό και ότι η μόνη διέξοδος για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι η ανάπτυξη, που θα φέρει την επανάκαμψη του βιωτικού μας επιπέδου, στα παλαιότερα δεδομένα. Όσον αφορά τον ίδιο, θα κάνει ότι είναι, κατ΄ υπέρβαση, δυνατό, να στηρίξει την Ήπειρο, την πατρώα γη, όπως είπε χαρακτηριστικά, τους Ηπειρώτες και την ηπειρώτικη αποδημία και οργανώσεις. Στα παιδιά του παιδικού χορευτικού ευχήθηκε ότι το καλύτερο στο σχολείο και τη μαθητική ζωή τους.


Στην συνέχεια η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής, επέδωσε στον Υφυπουργό, μία ηπειρώτικη χριστουγεννιάτικη κουλούρα (χριστόψωμο), ένα μπουκάλι ηπειρώτικο τσίπουρο, ένα κλαδί δένδρου από την Ήπειρο και μία ευχετήρια κάρτα γραμμένη από τα παιδιά και ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος του επέδωσε, ένα επετειακό λεύκωμα που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ το 2012, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων της απελευέρωσης της Ήπείρου, από τον οθωμανικό ζυγό.

Ακολούθησε χορός, με ηπειρώτικους σκοπούς, που έπαιξε η κομπανία του Χριστόδουλου, προεξάρχοντος του Γιάννη Μπαλάφα, που ανέλαβε καθήκοντα πρωτοχορευτή, των παιδιών της παιδικής χορωδίας, της Προέδρου Βασίλως Ιωάννου και του Αντιπροέδρου της ΠΣΕ Κώστα Κωνή, αλλά και αρκετών γονιών.

Στα παιδιά ο Υφουπουργός Γιάννης Μπαλάφας, προσέφερε βιβλία, γλυκά των ημερών και αναψυκτικά και τους συνοδούς, επιπλέον, ηπειρώτικο τσίπουρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιάννης Μπαλάφας βίωσε έντονα τις στιγμές και συγκινήθηκε από την όλη εκδήλωση των Χριστουγεννιάτικων καλάντων.

Και του χρόνου

Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: