Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Παξιμάδι Χρήστου Θηβαίου...

                               
«Μια πενταμελής οικογένεια μπορεί να φάει 5 παξιμάδια, 3 ελιές και μια ντομάτα. Δεν είναι ανάγκη να τρώει αρνί κάθε μέρα. Μην τρελαθούμε κιόλας» είπε ο Χρήστος Θηβαίος στο Πρωινό του Antenna.

Εγώ πάλι το καλοκαίρι με τα δημοψηφίσματα και τα κάπιταλ κοντρόλ, μια φρίκη την πέρασα για να πω την αλήθεια. Έβλεπα τους Έλληνες ν' αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, είχα και 4 μηνών παιδί, πήγα και κατέβασα κι εγώ ένα ράφι βρεφικά γάλατα να είμαστε σίγουροι. Τώρα που το σκέφτομαι, έπρεπε να πάρω παξιμάδια να ταΐσω το μωρό. Και λίγο καιρό αργότερα, που κόλλησε γαστρεντερίτιδα κι έπρεπε να κάνει ειδική διατροφή, παξιμάδια έπρεπε να του δώσω, που σφίγγουν κιόλας.

Και η κολλητή μου που ο άντρας της έχει σοβαρό πρόβλημα στο έντερο, τζάμπα δίνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για να τρώει όπως πρέπει. Με παξιμάδια κι ελιές έπρεπε να τη βγάζουν. Για να μην πω για τον καρδιοπαθή, τον διαβητικό, τον αναιμικό. Ποια ειδική διατροφή; Ειδικό παξιμαδάκι όλοι τους.

Καλά, για σένα που θες να κάνεις τραπέζι το Σάββατο, δεν το συζητώ. Πρώτο πιάτο παξιμάδι, δεύτερο ελιά, τρίτο ντομάτα. Μια χαρά θα περάσουν και μ' αυτά οι καλεσμένοι σου. Και ο άντρας σου που έρχεται απ' τη δουλειά πεινασμένος και το έφηβο παιδί σου που σαβουρώνει τον αγλέουρα γιατί παίρνει μπόι, παξιμαδάκια, ελιές και ντομάτες να τους δίνεις. Τα Χριστούγεννα φτιάξε κι ένα γεμιστό της Φωτίου να το γιορτάσετε. Κι άμα σου περισσέψει κανένα πενταροευρώ (για να είμαι και κοντά στον Φίλη), μαγείρεψε κι ένα κρέας δυο φορές τον χρόνο να λιγδώσει το έντερο.

Προφανώς και μπορεί κάποιος να τη βγάλει με τα λίγα. Αλλά ποια είναι τα λίγα; Και στην Κατοχή με τα λίγα επέζησαν, όσοι επέζησαν. Προφανώς τότε τα παξιμάδια κι οι ντομάτες ήταν πολυτέλεια. Αν αναφερόταν σ' αυτό ο Θηβαίος, πάσο. Αλλά όχι να μας λέει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στέρηση. Είναι, και η στέρηση στην Ελλάδα του 2015 δεν είναι φυσιολογική.



Y.Γ: Δεν τον καταλαβαίνω τον Θηβαίο. Τη μια, μας είπε ότι ο άνεργος, αν δεν είναι τεμπέλης, μπορεί να βρει δουλειά. Τώρα μας λέει ότι με παξιμάδια κι ελιές μπορούμε να ζήσουμε μια χαρά. Τι στο διάολο θέλει να μας πει; Ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη χώρα; 


Δείτε το video


Λίλα Σταμπούλογλου




Δεν υπάρχουν σχόλια: