Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Το μέτρο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Όταν η συριζαία ιδεοληψία συναντά την ανισότητα...


Το μέτρο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση θίγει τους προνομιούχους, επέμεινε ο Νίκος Φίλης, ενώ διερωτήθηκε «Δίνουν 7.000 το χρόνο και στριμώχνονται για άλλα 500;»

«Δε θέλω να μπούμε στο δίλημμα 23% η 0%. Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες από την Τρόικα. Δε μιλάω εγώ για τα οικονομικά μαζί τους. Αν το βάλει θα το δούμε», είπε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο Mega, ενώ σημείωσε ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει τόσο εκτεταμένο δίκτυο στην ιδιωτική εκπαίδευση πάσης φύσεως.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα, για «πενταροδεκάρες» σχετικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, επανέλαβε ότι ήταν σχήμα λόγου, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν θα το επαναλάμβανε αν ήξερε τι θα επακολουθούσε. «Οταν κάποιος μπορεί να δώσει 7000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;», διερωτήθηκε όμως και επανέλαβε ο υπουργός ότι η ρύθμιση έχει κοινωνικό πρόσημο και τελικά θίγει τους προνομιούχους.

Ακόμη προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρόνο θα επανέλθει ο έλεγχος των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών τους ζητημάτων στο Υπουργείο Παιδείας. «Θα υπάρξει δραστικότατη μείωση των αποσπάσεων με απόλυτη δραστηριότητα στα δημόσια σχολεία», είπε ο υπουργός για τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, κάνοντας λόγο για περίπου 4.000 εκπαιδευτικούς εκτός αιθούσης που επιτελούν διοικητικές εργασίες. «Στόχος του υπουργείου να ξέρουμε στις 31 Μαΐου ποια είναι τα κενά», πρόσθεσε.

«Δεν γίνεται να εξυπηρετήσουμε έναν δογματισμό, που λέει ότι όλα τα ιδιωτικά είναι καλά και όλα τα δημόσια όχι. Θεωρούμε κακό το δημόσιο και καλό το ιδιωτικό. Είναι λάθος η αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου θα κριθούμε. Μακάρι να έλθουν 20.000 παιδιά στα δημόσια σχολεία. Κι εγώ γονιός είμαι, άσχετα αν είμαι και πολιτικός, με παιδί σε δημόσιο σχολείο», σημείωσε ακόμη.


Σχολιασμός: Την ίδια ώρα που ο Φίλης κάνει κήρυγμα κοινωνικού και ταξικού αυτοματισμού, οι δανειστές δείχνουν να μην παίζουν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είτε θα απαλλάξει την ιδιωτική εκπαίδευση από την επιβολή ΦΠΑ, είτε θα τον ορίσει στο 23% χωρίς εξαιρέσεις (βλ. αναλυτικά εδώ). Και φυσικά τα λεγόμενα του Φίλη επιβεβαιώνουν ότι η ατάκα "πενταροδεκάρες" δεν ήταν "σχήμα λόγου", αλλά μια συνειδητή ταξική επιλογή της κυβέρνησης, που συνιστά μάλιστα και το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην ιστορία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αφού μην ξεχνάμε, η ίδια το πρότεινε.

Από κει και πέρα ο Φίλης και η κυβέρνηση θέλουν να περάσουν την εικόνα ότι στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν τα παιδιά των προνομιούχων (άρα να συμπεριλάβουμε και τα παιδιά του νυν πρωθυπουργού;), άποψη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, μιας και ιδιωτικά σχολεία δεν είναι μόνο το Κολλέγιο Αθηνών, το Ανατόλια ή οι σχολές Μωραϊτη, αλλά και μια πλειάδα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που βρίσκονται διάσπαρτα σε μεγάλες αστικές και επαρχιακές πόλεις. Θέλει να μας πει ο Φίλης ότι π.χ. σ' ένα ιδιωτικό σχολείο π.χ. του Κορυδαλλού πηγαίνουν παιδιά προνομιούχων; Αν όντως επιβληθεί αυτό το μέτρο, πολλά απ' αυτά τα "μικρά" ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα κλείσουν, με αποτέλεσμα τα μόνα που θα παραμείνουν θα είναι τα "ιδιωτικά της πλουτοκρατίας", όπου όντως σε γενικές γραμμές οι "προνομιούχοι" δεν έχουν πρόβλημα τα 7 χιλιάρικα να τα κάνουν 7,5.

Από κει και πέρα η αποστροφή του υπουργού "εμείς θα βάλουμε τον ΦΠΑ 23%, από κει και πέρα είναι επιλογή του γονιού τι θα κάνει", συνιστά την σκληρότερη εκδοχή κρατικού πατερναλισμού. Αλήθεια, ο Φίλης και οι όμοιοί του αναρωτήθηκαν ποτέ γιατί ο γονιός στέλνει το παιδί του στο ιδιωτικό; Μήπως επειδή δεν τους καλύπτει το δημόσιο για μια σειρά από λόγους; Ακόμα όμως και να μην υπάρχει λόγος, είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να ποινικοποιεί μια επιλογή, επειδή ένας γονιός κρίνει ότι το παιδί του πρέπει να πάει στο ιδιωτικό σχολείο. Και είναι παραλογισμός και ο έμμεσος συλλογισμός που κρύβεται πίσω από την ατάκα του Φίλη, ότι δηλαδή τα ακριβά δίδακτρα θα στρέψουν τους γονείς ξανά στη λύση του δημοσίου. Ακόμα κι αν γίνει αυτό, το δημόσιο έχει τις υποδομές και το προσωπικό για να το υποστηρίξει; Σε καμία περίπτωση, μην ξεχνάμε ότι τα κενά των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αρχίζουν και καλύπτονται.

Και κάτι ακόμη: Αν έκανε ο Φίλης ένα γκάλοπ στους δάσκαλους και καθηγητές που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα καταλάβαινε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να μονιμοποιηθεί στο δημόσιο, αλλά δεν μπορεί, επειδή έχει να προκηρυχθεί ο ΑΣΕΠ κάτι χρόνια. Και από το να προτιμήσουν την μαύρη εργασία, ή την ανεργία, πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Αν κλείσουν πολλά ιδιωτικά σχολεία, ή ακόμη και ιδιωτικά φροντιστήρια, οι παραπάνω εκπαιδευτές δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά; Αυτό το σκέφτεται ο Φίλης ή μήπως νομίζει ότι και οι εκπαιδευτές στα ιδιωτικά σχολεία είναι προνομιούχοι;

Καταληκτικά, το δημόσιο σχολείο δεν θα φτιαχτεί με την ισοπέδωση του ιδιωτικού, αλλά με την αυτόφωτη μεταρρύθμισή του, όπως πήγε να γίνει επί υπουργίας Διαμαντοπούλου. Δεν μπορεί κανείς σοβαρός άνθρωπος να πιστεύει ότι το δημόσιο θα αποκτήσει περισσότερους "πελάτες" αν φαληρίσουν τα ιδιωτικά, αν πρώτα δεν αλλάξει το ίδιο σε υποδομές, πρόγραμμα διδασκαλίας και προσωπικό. Και επίσης δεν μπορεί κανείς να μην δει ότι πίσω απ' αυτή την ισοπέδωση κρύβεται μια ανισότητα, όπου τα παιδιά των προνομιούχων θα συνεχίζουν να φοιτούν στα ακριβά σχολεία, με τα παιδιά των υπολοίπων να στενάζουν στο προβληματικό δημόσιο, δημιουργώντας μια τεθλασμένη αριστοκρατία..

Δεν υπάρχουν σχόλια: