Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή σε έναν πολεμιστή του '40

Επιστολή σε έναν πολεμιστή του '40

Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Αγαπητέ παππού!
Σήμερα 28 Οκτωβρίου 2015, παίρνω την ευκαιρία να απευθυνθώ σε εσένα, γιατί πολύ απλά αυτή η μέρα ανήκει πρώτα απ' όλα σε σένα και τα υπόλοιπα φτωχόπαιδα της Ελλάδας που βρέθηκαν στο αλβανικό μέτωπο.
Έχοντας περάσει τα χρόνια και επειδή πλέον τέτοια μέρα εδώ και 10 έτη δε τα λέμε πια από κοντά, θα ήθελα να σου πω τα παρακάτω, που «χαράχθηκαν» στη μνήμη ενός πιτσιρικά που θεωρούσε τότε -και θεωρεί και σήμερα ακόμη περισσότερο- τον τρόπο που γιορτάζουν τα σχολεία την 28η Οκτωβρίου και το έπος της Εθνικής Αντίστασης αστείο, αναχρονιστικό και μη διδακτικό για την ιστορία αγώνων του Λαού μας.

Ευχαριστώ γιατί με έμαθες ότι ο πόλεμος είναι μια σφαγή. Ένας όλεθρος από φωτιά, ατσάλι, αίμα, πόνο και βιώματα που σε κάνουν να «τυριαννιέσαι» για όλη σου τη ζωή, για όλους εκείνους που σακατεύτηκαν και άφησαν τα κοκαλάκια τους. Αλλά όταν έχεις όλο το δίκιο του κόσμου με το μέρος σου, δε φυγομαχείς...
Ευχαριστώ που με έμαθες ότι στον πόλεμο δεν υπάρχει τίποτα ηρωικό, παρά μόνο θύματα.
Ευχαριστώ για τις ιστορίες με τους Ιταλούς αιχμαλώτους, που σας έδειχναν φωτογραφίες με τις οικογένειές τους.
Ευχαριστώ που μου τόνιζες ότι τέτοιες εποχές δεν πρέπει να ξαναέρθουν με τίποτα.
Ευχαριστώ που μου έμαθες πως ήταν πραγματικά η κατάσταση εκεί πάνω και όχι όπως την παρουσίαζαν εκείνα τα σχολικά αφηγήματα περί οργανωμένου στρατού που τσάκισε τους Ιταλούς.
Ευχαριστώ που μου έμαθες ότι ο φασισμός είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Σου παίρνει αδέρφια, συντρόφους, παιδιά, σκοτώνει αθώους και γεννά το μίσος! Το βίωσες κι εσύ εξάλλου...
Ευχαριστώ που εκείνες οι ιστορίες σου με έκαναν καλύτερο σαν άνθρωπο! Μακάρι να μην είχες ζήσει όλα αυτά κι εσύ και να ζούσες καλύτερη ζωή!
Ευχαριστώ γιατί εκείνο το τραύμα που είχες στο πόδι σου, μου θυμίζει κι εμένα πως μερικά πράγματα θα μένουν πάντα ανεξίτηλα!
Ευχαριστώ γιατί τα παγωμένα πόδια από τα κρυοπαγήματα όταν γύρισες από το μέτωπο, δεν αφαιρούν μια ζεστή καρδιά!
Ευχαριστώ γιατί μου έδειξες στην πράξη πως ένας άνθρωπος, μπορεί να είναι ευτυχισμένος και με λίγα πράγματα!
Λυπάμαι που το 2015, όλα αυτά τα φασιστοειδή κόβουν βόλτες πλέον και στην Ελληνική Βουλή, καπηλεύονται τις δικές σας κακουχίες και «μπασταρδεύουν» την ιστορία με πολύ άσχημο τρόπο. Και το χειρότερο είναι ότι βρίσκουν και υποστηρικτές...

Τρία τραγούδια έτσι για την ημέρα:






www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: