Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η Τζάκρη, τα φουγάρα κι ο «παππούς» Καραμανλής

photo: Menelaos Myrillas / SOOC

Την ώρα που το 80% των σχολίων σε τηλεοπτικά πάνελ, ραδιοφωνικό αέρα, facebook και twitter αναλωνόταν στις. ομορφιές του Δημήτρη Καμμένου, το υπόλοιπο 15% αφορούσε τον Νίκο Φίλη και τις προοπτικές επιτυχίας του στο υπουργείο Παιδείας. Κι έμεινε μόνο ένα 5% χώρου και χρόνου για τον σχολιασμό άλλων ειδήσεων και δηλώσεων των νέων υπουργών. Και κάπου εκεί χάθηκε το «μαργαριτάρι» της Θεοδώρας Τζάκρη.

Η Θεοδώρα η Τζάκρη κατοικεί στα Γιαννιτσά, διαβάζουμε στο βιογραφικό της. Φαντάζομαι αυτό συνέβαινε στα παιδικά της χρόνια, αλλά και τώρα ακόμη, όταν -τουλάχιστον- δεν μοιράζει τον χρόνο της στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει πως στα 98 χιλιόμετρα από εκεί που ζει (ή στα 122 αν δεν πας από Έδεσσα και πας από Βέροια) είναι η Πτολεμαΐδα. Μία από τις πιο «μολυσμένες» περιοχές, ένα μέρος που καταδικάστηκε από κυβερνήσεις (κι από τους ίδιους τους κατοίκους, μην γελιόμαστε) στο να σηκώσει όλο το βάρος του λιγνίτη της χώρας. Συνεπώς, η Θεοδώρα η Τζάκρη, ξέρει -ή θα έπρεπε να ξέρει- από πρώτο χέρι πώς είναι να ζεις σε μία περιοχή όπου τα φουγάρα κι ο γκρίζος από τον καπνό ουρανός είναι πιο συχνό θέαμα από ένα καθάριο πρωινό.
«Ο στόχος είναι να ανάψουν όσο περισσότερα φουγάρα» είπε η κυρία Τζάκρη έξω από το Προεδρικό. Από το πρωί της Τετάρτης είναι η νέα υφυπουργός Βιομηχανίας.
Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η φράση αυτή αναφέρεται στην ανάπτυξη και στον μαγικό τρόπο με τον οποίο περιμένουμε να έρθει. Δεν έχω, όμως, και καμία αμφιβολία για το ότι -όποτε κι- αν αυτή γίνει θα γίνει με λάθος δομικό τρόπο και με καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες. Μη γελιόμαστε. Αυτό είναι το πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και φάνηκε από την περασμένη Άνοιξη, όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξήγγειλε την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας (διαβάστε εδώ ένα διαφωτιστικό κείμενο). Τώρα η κυρία Τζάκρη θέλει περισσότερα φουγάρα.
Δύο μέρες πριν τις εκλογές, τα κράτη-μέλη της ΕΕ (δηλαδή κι η Ελλάδα), συμφώνησαν σε κοινούς στόχους ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού (COP 21) για το κλίμα. Περιληπτικά, η ΕΕ θέλει να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Υπάρχουν κι άλλοι στόχοι, για παράδειγμα η μείωση των εκπομπών αυτών κατά 50% ως το 2050 κι η «ανθρακική ουδετερότητα» έως το τέλος του αιώνα, αλλά αυτά είναι για πολύ μετά, όταν δεν θα ζείτε όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Αναρωτιέμαι, πραγματικά, με ποια λογική και με τι στρατηγικό σχέδιο, με ποιες μελέτες και με ποιον προγραμματισμό προσέρχεται η νέα υφυπουργός στα καθήκοντά της. Με ποιους συμβούλους και με ποια ατζέντα.
Η έκφραση για τα φουγάρα ειπώθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος απευθυνόμενος στον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας είχε πει: «Μου τρως τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα μου φας και τα φουγάρα». Όλα αυτά, στα μέσα της δεκαετίας του '50. Ε, δεν έχουν αλλάξει και πολλά στη νοοτροπία μας από τότε.
Υ.Γ. Δείτε το παρακάτω βίντεο. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Βραζιλία χρησιμοποιεί τα κύματα της θάλασσας για να παράγει ενέργεια. Αλλά τι έχει η Ελλάδα από θάλασσα για να εκμεταλλευτεί, ε; Ή γενικά, τι έχει από ήλιο, αέρα και θάλασσα;




Τάκης Καραγιάννης



Δεν υπάρχουν σχόλια: