Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το «καθεστώς» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Photo: intime news
                 
Ο Πάνος Καμμένος αγκαλιάζει τον Αλέξη Τσίπρα με το πάθος ποδοσφαιριστή που βάζει γκολ στο τελευταίο λεπτό και η ομάδα μένει στην κατηγορία. Για τον Καμμένο τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμα καλύτερα: δεν έμεινε, απλώς, στην κατηγορία, πήρε και πρωτάθλημα. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, να διώξει τους αφρούς από το στόμα και να ανοίξει μια τεράστια αγκαλιά για να χωρέσει ο κυβερνητικός του εταίρος. Περίπου όπως έκανε ο Κέβιν Κόστνερ στη Γουίτνεϊ Χιούστον, στον «Σωματοφύλακα». Και δικαίως. Οι κυβερνήτες που, σε μεγάλο βαθμό, τζόγαραν τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, έκλεισαν τράπεζες, βύθισαν την οικονομία στην ύφεση και αύξησαν την ανεργία, επιβραβεύθηκαν για την πολιτική τους. Ίσως, τελικά, τα πράγματα να μην έγιναν έτσι ή ο λαός να τα αντιλαμβάνεται αλλιώς. Σημασία έχει μόνο το αποτέλεσμα.

Αν, λοιπόν, στο πρώτο εξάμηνο ο Τσίπρας και ο Καμμένος δειγμάτιζαν, τώρα έχουν μπροστά τους τον πολιτικό χρόνο για να δημιουργήσουν ένα φιλικό προς τους ίδιους πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Τη δική τους «κατάσταση», ένα νέο «καθεστώς». Γιατί όχι; Και εσείς το ίδιο θα κάνατε στη θέση τους. Ο εθνολαϊκισμός όχι μόνο δεν τους έμπλεξε σε περιπέτειες, στο τέλος τους δικαίωσε κιόλας. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να παρακολουθήσετε συγκρούσεις με τα παλιά τζάκια, ενώ ταυτοχρόνως θα ανάβουν σπίθες μέσα σε νέα. Άλλωστε αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τον μέσο πολίτη. Το πολύ να τρομάζει εκείνους που θα μείνουν χωρίς δουλειά, ας πούμε όπως οι εργαζόμενοι στις Σκουριές χθες ή σε κανένα κανάλι αύριο. Αναμένονται, λέει, θεαματικές κινήσεις που θα γεμίσουν με αριστερό συμβολισμό τις τρύπες του Mνημονίου. Όταν η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντολή «να ξεμπερδεύουμε με το παλιό», δεν θα χάσει την ευκαιρία. Υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν τον Καμμένο επειδή έβγαλε αφίσες με τις οποίες στέλνει τον φιμωμένο Άδωνι στα τσακίδια. Τώρα ακόμα και πουλόβερ να ξηλώνουν θα λένε ότι είναι στο πλαίσιο της εντολής του ελληνικού λαού για σύγκρουση με το παλιό.

Και η αντιπολίτευση; Ελάτε τώρα! Ποια αντιπολίτευση; Πριν από ένα μήνα ψήφισαν όλοι μαζί τη βασική πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης. Πώς θα την αμφισβητήσουν τώρα; Πού θα κάνουν αντιπολίτευση; Στις εθνολαϊκές γραφικότητες; Στο πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους διορισμούς των Κατρούγκαλων; Σιγά... Μέχρι χθες όλοι κουνούσαν τις ουρές τους για να συνεργαστούν με τον Τσιπρα, τώρα θα του δείξουν δόντια; Τσάμπα στενοχώρησαν τον κύριο Αλέκο που είναι και καλός άνθρωπος. 

Υ.Γ. Δεν είναι ώρα να μας δώσουν, επιτέλους, στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, την επομένη του δημοψηφίσματος; 


Κώστας Γιαννακίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια: