Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ "Αμπαλί" στην Πρέβεζα

Ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ "Αμπαλί" στην Πρέβεζα(photos+video)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2015, το 2ο Φεστιβάλ Αμπαλί (petank), που διοργανώθηκε στην Πρέβεζα από το Σύλλογο Φίλων Αμπαλί Πρέβεζας στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου.


IMG 5967


Για τρεις ημέρες φίλοι του αμπαλί βρέθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Κυανή Ακτή, ανταλλάξανε απόψεις και προβληματισμούς και επισήμαναν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη διάδοση του παραδοσιακού αυτού παιχνιδιού και στις επόμενες και νεότερες γενιές.

IMG 5976

Το πρωί της Κυριακής έγιναν οι ημιτελικοί και οι τελικοί αγώνες και απονεμήθηκαν το κύπελλο και τα μετάλλια στους νικητές καθώς και διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

IMG 5985

Πως παίζεται το αμπαλί
Όσοι επιθυμείτε να δείτε από κοντά πως παίζεται το αμπαλί, δεν έχετε παρά να περάσετε μια βόλτα από την Κυανή Ακτή κυρίως τα Σαββατοκύριακα..
Η γέννηση του αμπαλί ή πετάνκ -όνομα που προέρχεται από τη διάλεκτο της Προβηγκίας, ενώ στα ελληνικά μεταφράζεται ως «πόδια ακίνητα» - τοποθετείται κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Γρήγορα, κατέκτησε όλη τη Γαλλία και εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορά της, για να φτάσει σήμερα να έχει φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το concept είναι απλό: χωρίς να κινούνται (εξού και το «ακίνητα») οι παίκτες δύο ομάδων ρίχνουν εναλλάξ ατσάλινες μπάλες για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα μικρό ξύλινο μπαλάκι, τυχαία ριγμένο στο έδαφος. Αν μάλιστα καταφέρει κάποιος να χτυπήσει τις μπάλες του αντιπάλου, ώστε να τις απομακρύνει από το στόχο, ακόμα καλύτερα! Προσοχή, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Απαιτεί συγκέντρωση και βασικές γνώσεις... γεωμετρίας.


Δείτε το video



Δεν υπάρχουν σχόλια: